Στάσεις εργασίας από τη Δευτέρα οι δικαστικοί υπάλληλοι

επίθεση δολοφονία Δικαστήρια έρευνα Υπόθεση Γραικού Δίκη Χρυσής Αυγής

Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις

Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις

Στάσεις εργασίας από τις 9 έως τις 11 πραγματοποιούν από αύριο Δευτέρα οι δικαστικοί υπάλληλοι σε όλη τη χώρα, με ανοιχτό το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων τους εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, που αφορούν κυρίως σε προσλήψεις προσωπικού.

Όπως λένε, το όριο αντοχών τους εξαντλήθηκε, «αναμένοντας την υλοποίηση των δεσμεύσεων της ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης (της σημερινής αλλά και της προηγούμενης) για προσλήψεις και κάλυψη του μεγάλου αριθμού κενών οργανικών θέσεων των Δικαστικών Υπηρεσιών της Αθήνας».

Στην Αθήνα, όπου βρίσκεται και ο μεγαλύτερος όγκος της δουλειάς, οι ελλείψεις είναι μεγάλες. Σύμφωνα με την ομοσπονδία δικαστικών υπαλλήλων, στο Εφετείο της Αθήνας οι κενές θέσεις είναι 72, την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη 30 μεγάλες δίκες. Στο Πρωτοδικείο, όπου και εκεί ο όγκος είναι πολύ μεγάλος, τα κενά είναι ακόμη περισσότερα, αφού αγγίζουν τις 313 θέσεις. Χαρακτηριστικά στοιχεία του φόρτου που αντιμετωπίζει το Πρωτοδικείο της Αθήνας είναι ότι το έτος που πέρασε κατατέθηκαν 106.212 δικόγραφα, εκδόθηκαν 255.463 πιστοποιητικά και έγιναν 4.900 ποινικές και 3.949 πολιτικές συνεδριάσεις.

Στην Εισαγγελία της Αθήνας, από τις 547 οργανικές θέσεις, κενές είναι οι 154. Στην επίμαχη υπηρεσία, κατατέθηκαν το 2019 154.700 μηνύσεις και επιδόθηκαν 187.600 Κλήσεις. Στα εισαγγελικά γραφεία ένας δικαστικός υπάλληλος αντιστοιχεί σε έξι Εισαγγελείς.

Δίωρες στάσεις σε όλη τη χώρα

Στη διαμαρτυρία συμμετέχουν όλες οι πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές ενώσεις σε μεγάλες πόλεις αλλά και σε νησιά, ορίζοντας τις χρονικά μέχρι την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου, ενώ στην Κω μέχρι τις 23 του μηνός. Στη Χίο, οι δικαστικοί υπάλληλοι κατεβαίνουν σε διήμερη απεργία, καθώς όπως λένε, ο προειδοποιητικές δίωρες στάσεις που έκαναν τον Νοέμβριο δεν «εισακούστηκαν». Κραυγή αγανάκτησης και από τους υπαλλήλους στην Λέσβο, οι οποίοι σημειώνουν ότι αντιμετωπίζουν πρωτόγνωρες συνθήκες εργασίας, λόγω της αύξησης των προσφυγικών ροών, ζητώντας την άμεση στελέχωση των δικαστικών υπηρεσιών. «Βρισκόμαστε στα όρια της κατάρρευσης» λένε χαρακτηριστικά.