Στη Daily Mail οι επιστολές Βορίδη-Lee για τα γαϊδουράκια

Όσα ειπώθηκαν ανάμεσα στους δύο άνδρες

Η αγγλική εφημερίδα Daily Mail καταπιάνεται με τις επιστολές που αντάλλαξαν ο διάσημος ντράμερ των Motley Crue, Tommy Lee, με τον υπουργό Γεωργίας Μάκη Βορίδη.

Το σχετικό δημοσίευμα τονίζει πως η ελληνική κυβέρνηση υποσχέθηκε ότι θα περιορίσει τη χρήση γαϊδουριών για τουριστικές βόλτες στη Σαντορίνη μετά τη διεθνή κατακραυγή για τη μεταχείρισή τους με τον έλληνα υπουργό να δηλώνει ότι οι αρχές εργάζονται για την επιβολή προστίμων μέχρι και € 30.000 για κακομεταχείριση».

Η εφημερίδα σημειώνει πως η απάντηση έρχεται μετά τις ανησυχίες σχετικά με την παραδοσιακή πρακτική του νησιού να χρησιμοποιούν τα ζώα ως «ταξί» που εκφράστηκαν σε ανοικτή επιστολή του μουσικού Tommy Lee ο οποίος έχει γεννηθεί στην Αθήνα.

Η απάντηση Βορίδη

Ο υπουργός Αγροτικής ανάπτυξης που απάντησε στον πολύ γνωστό ντράμερ τονίζει ότι «στόχος του υπουργείου ενόψει της προσεχούς τουριστικής περιόδου είναι η αυστηροποίηση των σχετικών ελέγχων σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια. Στην περίπτωση που διαπιστωθούν παραβάσεις της κείμενης νομοθεσίας από τις ελεγκτικές αρχές θα επιβάλλονται στους παραβάτες αυστηρές ποινές. Επισημαίνεται ότι το προβλεπόμενο πρόστιμο μπορεί να φτάσει τις 30.000 ευρώ», ανέφερε ο ο κ. Βορίδης.

«Οι συνθήκες καλής διαβίωσης των παραγωγικών ζώων, των ζώων εργασίας και εν γενεί όλων των ζώων της πατρίδας μας αποτελεί κύριο μέλημα προσωπικά δικό μου και του Υπουργείου μας.

Για το σκοπό αυτό ενημερώνουμε έγκαιρα τις κτηνιατρικές υπηρεσίες και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για τις ορθές συνθήκες ευζωίας και εργασίας των ζώων, τόσο σε επιστημονικό πεδίο όσο και σε βιοηθικό», έγραψε μεταξύ άλλων στην απάντησή του ο Μάκης Βορίδης.

H επιστολή του Tommy Lee

Ο Tommy Lee επισκέφθηκε πέρυσι την Σαντορίνη όπου έγινε αυτόπτης μάρτυρας της κακοποίησης των ζώων.

«Νιώθω τιμή που γεννήθηκα στην Αθήνα και όπου περιοδεύω με τους Mötley Crüe, περήφανα δηλώνω την ελληνική καταγωγή μου. Ωστόσο, υπάρχει ένα ζήτημα που σπιλώνει τη φήμη της Ελλάδας, το οποίο ευελπιστώ να λύσετε: Η φρικτή κακοποίηση των διαλυμένων γαϊδουριων και μουλαριών που εξαναγκάζονται να κουβαλούν τουρίστες στις απότομες ανηφόρες της Σαντορίνης» αναφέρει στην επιστολή του και πρόσθέτει:

«Εξοργίστηκα εξαιρετικά όταν έμαθα πως ο νόμος που ψηφίστηκε πριν από μερικά χρόνια για την προστασία των γαϊδουριών, δεν εφαρμόζεται. Οι τουρίστες θα πρέπει να χρησιμοποιούν το τελεφερίκ της Σαντορίνης. Αντί αυτού φορτώνονται στα ταλαίπωρα γαϊδούρια που αναγκάζονται να τους κουβαλούν πάνω κάτω στα 500 σκαλοπάτια μεταξύ του λιμανιού και των Φυρών, πολλές φορές την ημέρα» σημειώνει και καταλήγει:

«Τα ακατάλληλα σαμάρια προκαλούν τραύματα τα οποία πολλές φορές αφήνονται χωρίς φροντίδα. Τα ζώα δεν προστατεύονται από τον καυτό ελληνικό ήλιο και σπανίως κάνουν διάλειμμα. Δεν τους δίνεται καν φαγητό και νερό. Το βίντεο με όλα αυτά τα ζώα που υποφέρουν, με στοιχειώνει».

Την επιστολή έδωσε στη δημοσιότητα η οργάνωση PETA στην ιστοσελίδα της.

Πηγή: thetoc.gr

Συντάκτης 

Σχετικές δημοσιεύσεις