Στο συνέδριο αρχαιολογίας στο ΑΠΘ η Ελ. Χατζηγεωργίου

Τι ανέφερε στο χαιρετισμό της η υπουργός Μακεδονίας Θράκης

Τι ανέφερε στο χαιρετισμό της η υπουργός Μακεδονίας Θράκης

Στην ανάγκη ενίσχυσης της προσπάθειας για “την ανάδειξη και προώθηση της πολιτισμικής μας κληρονομιάς αλλά και την ένταξη της σε μια αναπτυξιακή τροχιά”, αναφέρθηκε η Υφυπουργός Εσωτερικών, Τομέας Μακεδονίας και Θράκης, Ελευθερία Χατζηγεωργίου, στο χαιρετισμό της σήμερα το πρωί, στη 32η “Επιστημονική Συνάντηση για το Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη”, που πραγματοποιείται, μέχρι και αύριο, στην Αίθουσα Τελετών του παλαιού κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Στον χαιρετισμό της η Υφυπουργός Εσωτερικών, Τομέας Μακεδονίας και Θράκης, Ελευθερία Χατζηγεωργίου, τόνισε τα εξής:

“Φίλες και φίλοι, με ιδιαίτερη τιμή και χαρά, χαιρετίζω τις εργασίες του συνεδρίου για το Αρχαιολογικό έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη, μια συνάντηση θεσμός που μετρά πάνω από 30 χρόνια σταθερής και αδιάλειπτης παρουσίας στα επιστημονικά, πολιτισμικά και εκπαιδευτικά δρώμενα του τόπου μας.

Από την Αλεξανδρούπολη και τον Έβρο, μέχρι τη Φλώρινα και το Αμύνταιο ένα ευρύ φάσμα αρχαιολογικών τεκμηρίων, ανασκαφικών ερευνών, επιστημονικών εργασιών και μελετών αναδεικνύει τον τεράστιο πλούτο της πολιτισμικής μας κληρονομιάς και διαφυλάσσει την ακεραιότητα και τη συνέχεια του ιστορικού παρελθόντος της Μακεδονίας και της Θράκης. Σε αυτές τις κρίσιμες για τη Βόρεια Ελλάδα στιγμές, η συμβολή σας προς αυτή την κατεύθυνση κρίνεται περισσότερο από πολύτιμη και αναγκαία, ως θεματοφύλακες της ταυτότητας και της καταγωγής μας και ως συνεχιστές μιας από τις πλουσιότερες ιστορικά και πολιτισμικά χώρες του κόσμου.

Μαζί, όμως, με την ανάδειξη και διαφύλαξη αυτού του τόσο πλούσιου ιστορικού παρελθόντος, η Μακεδονία και η Θράκη διαθέτουν και παρόν και μέλλον. Τα αρχαιολογικά ευρήματα αποτελούν όχι μόνο επιστημονικό πεδίο αναστοχασμού, αλλά και το απαραίτητο υπόβαθρο μιας αναπτυξιακής πορείας στη βάση της τουριστικής αξιοποίησης, φέρνοντας στο προσκήνιο απομονωμένες μέχρι σήμερα περιοχές και ενισχύοντας τις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες.

Διαβάστε επίσης  ΑΠΘ: Φοιτητές έκαναν το πρώτο ελληνικό φοιτητικό πείραμα με εκτόξευση του πυραύλου REXUS (ΦΩΤΟ)

Στο ίδιο πλαίσιο, η σύνδεση μεγάλων αναπτυξιακών έργων με τις αρχαιολογικές εργασίες, όπως η διάνοιξη του Διαδριατικού Αγωγού (TransAdriaticPipeline – TAP) και οι εργασίες σε κεντρικούς σταθμούς του ΜΕΤΡΟ στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, φέρνουν στο φως μια μεγάλη ποικιλία άγνωστων μέχρι σήμερα θέσεων και ευρημάτων, επιβεβαιώνοντας στην πράξη τη διασύνδεση της πολιτισμικής μας κληρονομιάς με την οικονομική ανάπτυξη.

Με επίγνωση της σπουδαιότητας και της δυναμικής αυτού του συλλογικού εγχειρήματος και με βαθύ αίσθημα σεβασμού και ευθύνης, το Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης και εγώ προσωπικά, στεκόμαστε δίπλα σας σε κάθε προσπάθειά σας για την ανάδειξη και προώθηση της πολιτισμικής μας κληρονομιάς αλλά και την ένταξή της σε μια αναπτυξιακή τροχιά. Προς αυτή την κατεύθυνση, διατηρούμε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας μας και προσδοκούμε σε μια εποικοδομητική συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς αλλά και τις τοπικές κοινωνίες, ώστε να καταφέρουμε από κοινού να μετατρέψουμε τη Μακεδονία και τη Θράκη σε πρωταγωνιστή της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων, έχοντας τη σκέψη μας στο ιστορικό μας παρελθόν και τη ματιά μας σε ένα ελπιδοφόρο μέλλον.

Με αυτές τις σκέψεις, εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου από το οποίο θεωρώ βέβαιο πως θα αντληθούν ουσιαστικά και πολύτιμα συμπεράσματα που θα προάγουν τόσο την επιστημονική έρευνα και γνώση όσο και την πρακτική αξιοποίησή τους”.