Συν-ομιλώντας για τη Βία κατά των Γυναικών

Στο Δημοτικό Θέατρο της Επανομής

Πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Το φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών σήμερα» στο Δημοτικό Θέατρο της Επανομής, το απόγευμα της Δευτέρας 4 Μαρτίου.

Το Κέντρο Πρόληψης ΕΛΠΙΔΑ, ο Δήμος Θερμαϊκού, η Αντιδημαρχεία Κοινωνικής Προστασίας και το Κέντρο Κοινότητας και Δημοτική Επιτροπή Ισότητας των Φύλων ένωσαν τις δυνάμεις τους στον κοινό στόχο της ευαισθητοποίησης των τοπικών κοινοτήτων γύρω από το φαινόμενο της έμφυλης βίας, τις διαστάσεις που έχει σήμερα και πολύ περισσότερο τη θέση που μπορεί ο καθένας να ενσαρκώσει ώστε να μην είναι επιτρεπτικός σε καμία μορφή της.

Την εκδήλωση έκλεισε μουσικά η χορωδία του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Επανομής «Παναγία η Γιάτρισσα»

Ομιλήτριες της εκδήλωσης ήταν  οι κκ. Γκιούρκα Γεωργία και Δρακοπούλου Μαριάννα, ψυχολόγοι από το κέντρο πρόληψης των εξαρτήσεων «ΕΛΠΙΔΑ». Παράλληλα στην είσοδο του θεάτρου λειτουργούσε έκθεση φωτογραφίας της Ομάδας Δράσης της «Ελπίδας» για τη βία κατά των γυναικών, με τίτλο «Τα αντίδοτα στη βία».

Πόσο συχνά συμβαίνει; 

Σύμφωνα με στοιχεία, κατά τη διάρκεια του 2018 αναζήτησαν βοήθεια στο Δίκτυο Υποστηρικτικών Δομών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων:

4.909 γυναίκες που απευθύνθηκαν στα Συμβουλευτικά Κέντρα

286 γυναίκες που φιλοξενήθηκαν στους ξενώνες φιλοξενίας

5.088 γυναίκες ή πρόσωπα του περιβάλλοντος τους κάλεσαν τη Γραμμή SOS 15900.

Αξίζει να αναφερθεί ότι περίπου το 87% των περιπτώσεων ήταν περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, με δράστη κυρίων το σύζυγο.

Οι περιπτώσεις αφορούν γυναίκες ηλικίες: 

26% 40-54 ετών

24% 25-39 ετών

8% 55-64 ετών

4% 15-24 ετών

4% 65 και άνω

Ενώ η οικογενειακή τους κατάσταση ήταν: 

53% έγγαμες

11% άγαμες

7% σε διάσταση

7% διαζευγμένες

6% σε συμβίωση

Ελληνίδες τα θύματα της βίας 

Η καταγωγή των γυναικών που έχουν πέσει θύματα βίας είναι 77% Ελληνίδες ενώ μόλις το 9% μετανάστριες.

Τι μπορούμε να κάνουμε; 

Σημαντικό είναι να μην αναπαράγουμε στερεότυπα και πρότυπα ανισότητας ανάμεσα στα δυο φύλα.  Σύμφωνα με το Νόμο 119 του 2000 η άσκηση οποιασδήποτε μορφής βίας κατά της γυναίκας μέσα στην οικογένεια αποτελεί ποινικό αδίκημα.

Μπορείτε να καλέσετε στην τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 για να δηλώστε την κακοποίηση και ζητήστε προστασία ή συμβουλές. Είναι πανελλαδικής εμβέλειας, 24ωρης λειτουργίας 365 μέρες το χρόνο, με αστική χρέωση.

Τη γραμμή στελεχώνουν ψυχολόγοι και κοινωνικοί/ές επιστήμονες που παρέχουν άμεση βοήθεια σε έκτακτα και επείγοντα περιστατικά βίας.