Συνάντηση Αβραμόπουλου με Μακρόν για τη μετανάστευση

Κυρίως για τη Μεσόγειο

Κυρίως για τη Μεσόγειο

Στο Παρίσι βρέθηκε ο ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος για να συμμετάσχει σε υπουργική συνάντηση για τη μετανάστευση στη Μεσόγειο, την οποία συγκάλεσε ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και διοργάνωσαν ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν Υβ Λε Ντριάν και ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ.

Τα θέματα της συζήτησης

Τα θέματα συζήτησης συμπεριέλαβαν τις προσωρινές ρυθμίσεις μετά την αποβίβαση, τα μέτρα για την ενίσχυση των επιστροφών, τη συνεργασία με τις χώρες καταγωγής και διέλευσης, την επανεγκατάσταση και την κατάσταση στη Λιβύη. Στο πλαίσιο της υπουργικής συνάντησης ο κ. Αβραμόπουλος συναντήθηκε με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τον Υπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φίλιπο Γκράντι και τον Γενικό Διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης Αντόνιο Βιτορίνο για την ενίσχυση της συνεργασίας για τη μετανάστευση στη Μεσόγειο. Μετά τη συνάντηση, ο κ. Αβραμόπουλος συμμετείχε σε κοινή συνέντευξη Τύπου και προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Θα ήθελα να χαιρετίσω την πρωτοβουλία του προέδρου κ. Μακρόν να διοργανώσει σήμερα αυτή την υπουργική συνάντηση στο Παρίσι, προκειμένου να απαντήσουμε από κοινού στις μεταναστευτικές προκλήσεις.

Διαβάστε επίσης  Αυτές είναι οι 198 παραλίες της χώρας όπου δεν επιτρέπονται ξαπλώστρες και ομπρέλες

Υποστηρίζω τη γαλλογερμανική πρωτοβουλία»

>Υποστηρίζω τη γαλλογερμανική πρωτοβουλία που θέλει να πείσει όσο το δυνατόν περισσότερα κράτη μέλη να αποδείξουν την αλληλεγγύη τους απέναντι στα κράτη μέλη στις ακτές των οποίων επιβιβάζονται οι μετανάστες που έχουν διασωθεί στη θάλασσα.

»Για να είναι αποτελεσματική η πρωτοβουλία αυτή θα πρέπει να αποτελεί μέρος μιας διεθνούς προσέγγισης που θα συμπεριλαμβάνει επίσης: την καταπολέμηση των εγκληματικών δικτύων διακινητών, τη στήριξη των μεταναστών σε τρίτες χώρες, τη διασφάλιση της επιστροφής όσων δεν έχουν δικαίωμα παραμονής στην Ευρώπη και τη διάνοιξη νόμιμων οδών όπως η επανεγκατάσταση.

Πρέπει να δράσουμε από κοινού, ως ΕΕ, αλλά και μαζί με τις τρίτες χώρες. Είμαι αισιόδοξος. Κατορθώσαμε να αντιμετωπίσουμε μια σοβαρή κρίση το 2015. Τότε δεν ήμασταν ούτε προετοιμασμένοι ούτε συντονισμένοι. Σήμερα αυτό δεν ισχύει. Βασίζομαι στην πολιτική βούληση όλων των συναδέλφων μου».

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών Υποθέσεων και οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Συνοριακή και Ακτοφυλακή (EBCGA), η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Ασυλο (EASO), η Υπατη Αρμοστεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (IOM) και η Αφρικανική Ενωση.

Πηγή: www.amna.gr