Θεσσαλονίκη: Πρωταθλητής στην ανακύκλωση o δήμος

thessaloniki anakiklosi ekdilosi

Ανακυκλώνει το 22% των αποβλήτων

Πρωταθλητής στην ανακύκλωση είναι ο δήμος Θεσσαλονίκης στη χώρα, πετυχαίνοντας το 22% των αποβλήτων που παράγει να ανακυκλώνεται.

Το ποσοστό αυτό είναι μικρό εάν συγκριθεί σε επίπεδο Ευρώπης, αλλά για την Ελλάδα όταν ένας δήμος καταφέρνει και ανακυκλώνει πάνω από το 1/5 των σκουπιδιών που παράγει αποτελεί πρωτιά.

Το 2017 ο δήμος έστειλε για υγειονομική ταφή το 80% των απορριμμάτων, το οποίο αντιστοιχεί σε 110.210 τόνους, και ανακύκλωσε 26.726 τόνους. Πέρυσι, θάφτηκε το 78% των σκουπιδιών που συλλέχθηκαν, το οποίο μεταφράζεται σε 102.234 τόνοι και ανακυκλώθηκε το 22%, δηλαδή 29.318,17 τόνοι.

Παρουσιάζοντας τα στοιχεία για τα ποσοστά ανακύκλωσης το περασμένο έτος, ο εντεταλμένος σύμβουλος του δήμου Θεσσαλονίκης Λάζαρος Ζαχαριάδης τόνισε ότι στους μπλε κάδους το 2017 συλλέχθηκαν 17.951 τόνοι αποβλήτων συσκευασίας σε αντίθεση με το 2018 όπου συλλέχθηκαν 19.439 τόνοι αποβλήτων συσκευασίας.

Η εικόνα αυτή μεταφέρθηκε στη διάρκεια του 5ου Φεστιβάλ Ανακύκλωσης, που διοργανώνεται από τον κεντρικό δήμο στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ – HELEXPO, παρουσία εκατοντάδων μαθητών από δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια.

Το φεστιβάλ που γίνεται στον εσωτερικό και εξωτερικό χώρο του Περιπτέρου 8 και θα διαρκέσει έως σήμερα Σάββατο 13 Απριλίου, αποτελεί πλέον θεσμό στην πόλη της Θεσσαλονίκης τα τελευταία χρόνια και εκφράζεται η αισιοδοξία από τους διοργανωτές ότι θα συνεχιστεί από τη διοίκηση που θα αναδειχθεί στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Εκτός από το συγκριτικά υψηλό ποσοστό ανακύκλωσης μειώθηκε, επίσης, κατά 2% το ποσοστό των υλικών που θάβονται στους χώρους υγειονομικής ταφής. Σε επίπεδο δήμου Θεσσαλονίκης, εκτρέπονται πάνω από 20.000 τόνοι υλικού, σε ετήσια βάση, από τους χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων.

Επιπλέον σχεδιάζεται στο δήμο Θεσσαλονίκης η δημιουργία του πρώτου πράσινου σημείου, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

πηγή grtimes.gr

Συντάκτης 

Σχετικές δημοσιεύσεις