Θεσσαλονίκη: Σταμάτησε η ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας

PLATEIA ELEUTHERIAS

Πολλά τα προβλήματα

Eνα από τα πολυαναμενόμενα έργα της Θεσσαλονίκης, αυτό της ανάπλασης της πλατείας Ελευθερίας βρίσκεται εκτός… τροχιάς εξαιτίας των πολλών προβλημάτων που έχουν προκύψει. Το έργο που έχει σταματήσει εδώ και μήνες ενώ επρόκειτο να παραδοθεί τον προσεχή Ιανουάριο ολοκληρωμένο.

Τα προβλήματα ξεκίνησαν την περασμένη άνοιξη όταν τον Απρίλιο θα έπρεπε να ολοκληρωθούν οι αρχαιολογικές ανασκαφές, όμως το έργο δεν ήταν ώριμο, ενώ τελικά μόλις το Σεπτέμβριο οι αρχαιολόγοι κατάφεραν να δώσουν το πράσινο φως να προχωρήσει το έργο. Εντυπωσιακό είναι ότι ακόμα και πρόσφατα όταν αρχαιολόγοι προσπάθησαν να επισκεφτούν το έργο ο εργολάβος τους δήλωσε ότι η πόρτα είναι χαλασμένη και δεν μπορούν να περάσουν!

Η πλατεία Ελευθερίας μοιάζει σήμερα ένας χώρος φάντασμα περικυκλωμένος από λαμαρίνες και χωρίς προοπτική συνέχειας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της parallaxi η σκέψη της νέας διοίκησης είναι η επαναφορά της ιδέας του υπόγειου σταθμού στάθμευσης αυτοκινήτων και η ολοκλήρωση της ανάπλασης από πάνω όταν το υπόγειο parking ολοκληρωθεί. Μάλιστα η λύση που προκρίνεται σε αυτή την περίπτωση είναι η μελετοκατασκευή, ο τρόπος δηλαδή με τον οποίο εκτελείται το μετρό, που έχει οδηγηθεί με αυτό τον τρόπο ουκ ολίγες φορές σε μεγάλα προβλήματα. Πάντως όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Μάκη Κυριζίδη, ακόμα και της συνέχισης του έργου με άλλον εργολάβο.  

Για το θέμα θα υπάρξουν αντιδράσεις από την πλευρά του δήμου την επόμενη εβδομάδα ενώ σε τεχνικούς κύκλους πολλοί εκφράζουν φόβους για μια νέα πλατεία-φάντασμα τύπου πλατεία Διοικητηρίου. Μεγάλη είναι πλέον και η αγωνία για το τι θα βρεθεί σε περίπτωση βαθύτερης ανασκαφής από την επιφανειακή που αφορούσε την κατασκευή της πλατείας. Στη περίπτωση της εκσκαφής για τη δημιουργία ενός μεγάλου υπόγειου πάρκινγκ είναι πιθανόν να βρεθούμε μπροστά σε αποκαλύψεις του θαλάσσιου τείχους της πόλης ή ακόμα και όσων περιγράφονται από ιστορικά έργα ότι ρίχθηκαν στο σημείο ως οχυρωματικό έργο εναντίον επιδρομών Σαρακηνών, δηλαδή ρωμαϊκά γλυπτά, κόλωνες κλπ.

Σε μια τέτοια περίπτωση η αποπεράτωση ενός τέτοιου έργου θα συναντήσει τεράστια προβλήματα. Σε περίπτωση ματαίωσης της ανάπλασης που ξεκίνησε επί δημαρχίας Μπουτάρη θα είναι το δεύτερο έργο μετά την πεζοδρόμηση της οδού Αγίας Σοφίας κάτω από την Τσιμισκή που ανακόπτεται από τη δημαρχία Ζέρβα. Να θυμίσουμε ότι η ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας είναι χρηματοδοτημένη από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Πράσινο Ταμείο την αντίδραση των οποίων κανείς δεν μπορεί να προβλέψει.

Πηγή: www.parallaximag.gr

Συντάκτης 

Σχετικές δημοσιεύσεις