Θετικές αποφάσεις περιμένει η κυβέρνηση από το Eurogroup

Σήμερα στις Βρυξέλλες

Πράσινο… φως για την εκταμίευση των κερδών ελληνικών ομολόγων που διακρατά το ευρωσύστημα αναμένεται να ανάψει το Eurogroup της Τετάρτης. Ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δεν μπορεί να είναι το ίδιο αισιόδοξος ότι θα εγκριθεί το ελληνικό αίτημα για αλλαγή χρήσης των κερδών αυτών, αφού όπως φαίνεται υπάρχουν ενστάσεις.

Για τις δεύτερες σκέψεις των εταίρων-δανειστών ως προς το θέμα φαίνεται να έχει ενημερωθεί και η κυβέρνηση, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα να αρκείται να πει σήμερα σχετικά με το αυριανό Eurogroup ότι αναμένεται η θετική ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης της ενισχυμένης εποπτείας, αλλά και την έγκριση της εκταμίευσης των κερδών των κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα (ANFA’s και SMP’s).

Σε ότι αφορά το ελληνικό αίτημα για αλλαγή χρήσης των κερδών αυτών ο κ. Πέτσας ανέφερε μόνο ότι η κυβέρνηση έχει ήδη θέσει το θέμα αλλαγής χρήσης των χρημάτων αυτών, με στόχο να αξιοποιηθούν ενισχύοντας περαιτέρω την ανάπτυξη, γεγονός που -όπως τόνισε- είναι προς το συμφέρον και της Ελλάδας και των δανειστών.

Για την αναγκαιότητας χρήσης των κεφαλαίων αυτών για την ανάπτυξη έχει μιλήσει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera για την προοπτική επιστροφής μέσα στο 2020 των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA και SMP) ύψους 0,7% του ΑΕΠ, είχε δηλώσει ότι μπορεί να συμφωνηθεί με τους εταίρους «η αξιοποίησή τους για επενδυτικούς σκοπούς, με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο».

Ωστόσο, οι εταίροι δεν φαίνεται να έχουν πειστεί ακόμη αφού εμφανίζονται διατεθειμένοι να σπρώξουν τις αποφάσεις αυτές για αργότερα, κάτι που αναμένεται να πουν στον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, που αναχώρησε σήμερα για Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στο Eurogroup.

Μάλιστα στο περιθώριο του Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών έχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον Ιρλανδό ομόλογό του κ. Paschal Donohoe και με αξιωματούχους των ευρωπαϊκών θεσμών, ενώ συνάντησε και τον κ. Paolo Gentiloni, τον νέο Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων.

Τον Ιανουάριο η εκταμίευση, στα «προσεχώς» η αλλαγή χρήσης και τα πλεονάσματα

Το ποσό των 767 εκατ, ευρώ, τα οποία αποτελούν τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων, που παρακρατούν οι κεντρικές τράπεζες άλλων κρατών αναμένεται να εκταμιευθούν τον Ιανουάριο, ενώ η όποια αλλαγή στη χρήση των κερδών αυτών, θα συζητηθεί προσεχώς και θα αφορά τις επόμενες εκταμιεύσεις, ανέφερε το euronews, επικαλούμενο ευρωπαίο αξιωματούχο.

«Η 4η έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας για την Ελλάδα ήταν θετική, οι στόχοι επιτυγχάνονται, οπότε είμαι αισιόδοξος ότι οι υπουργοί θα δώσουν το πράσινο φως για την εκταμίευση των κερδών των ANFAs και SnPs», είπε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, εξηγώντας ότι «μετά η απόφαση αυτή θα πρέπει να εγκριθεί από κάποια εθνικά κοινοβούλια, όπως της Γερμανίας», τοποθετώντας την εκταμίευση τελικά για τον Ιανουάριο.

Από εκεί και πέρα, είπε ο αξιωματούχος, το θέμα της αλλαγής της χρήσης των κερδών των ελληνικών ομολόγων θα τεθεί μεν, αλλά θα συζητηθεί διεξοδικά τον επόμενο χρόνο και δε θα αφορά τη συγκεκριμένη δόση. «Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να το θέσει, προβλέπεται στη συμφωνία, αλλά πρέπει να δούμε πώς θα γίνει», είπε.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι «το ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων» δεν έχει καν συζητηθεί, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι κάτι που θα απασχολήσει ενδεχομένως το Eurogroup στο μέλλον.

Πηγή: www.in.gr

Συντάκτης 

Σχετικές δημοσιεύσεις