Θωρηκτό Αβέρωφ: Από την Τρίτη ανοικτό στο κοινό

 

Μετά από 72 χρόνια, ο κατάπλους του «Θωρηκτού της νίκης», του θρυλικού καταδρομικού «Αβέρωφ» στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Ρυμουλκά, ιδιωτικά ιστιοφόρα, φουσκωτά, ακόμα και ψαρόβαρκες έσπευσαν στην είσοδο του κόλπου της Θεσσαλονίκης για να το υποδεχθούν με τις δέουσες τιμές. Πώς αισθάνονται όμως οι άνθρωποι που συνόδευσαν το ένδοξο πλοίο σε αυτό το ταξίδι
Ο κυβερνήτης του θωρηκτού, Αρχιπλοίαρχος Σωτήρης Χαραλαμπόπουλος, μίλησε στο ραδιόφωνο του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου, «Πρακτορείο 104,9 Fm», για τα έντονα συναισθήματα τού ίδιου και του πληρώματός του, προσκαλώντας παράλληλα μικρούς και μεγάλους από τη Βόρεια Ελλάδα να μη χάσουν την ευκαιρία να επισκεφτούν το πλοίο και να κάνουν ένα «ταξίδι » στη νεότερη ιστορία της Ελλάδας.

Είναι στιγμές απίστευτες να βλέπεις ένα πλοίο να αρνείται να πεθάνει
«Δεν περιγράφονται με λόγια τα συναισθήματα, όχι μόνο τα δικά μου αλλά και όλου του πληρώματος, όταν είδαμε το πλοίο μας, το πλοίο όλων των Ελλήνων να βγαίνει από τον Σαρωνικό, και να ταξιδεύει στο Αιγαίο, ύστερα από 72 χρόνια. Μεγάλη η ευθύνη αλλά και η συγκίνηση» είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνήτης του ιστορικού πλοίου και συμπλήρωσε: «Είναι στιγμές απίστευτες να βλέπεις ένα πλοίο να αρνείται να πεθάνει, να είναι ζωντανό, να το χειριζόμαστε ως πλοίο εν ενεργεία. Και έτσι να το νιώθουμε πάνω στη γέφυρα, στη βάρδια».

Δείτε επίσης:   Τοπικές νεφώσεις σήμερα Τρίτη

Αισθανόμαστε ότι ταξιδεύουμε στην ιστορία
Ο Αρχιπλοίαρχος Σωτήρης Χαραλαμπόπουλος επισήμανε ότι με την παρουσία του καταδρομικού στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, οι Ένοπλες Δυνάμεις θέλουν να γνωρίσουν καλύτερα οι πολίτες στη Β. Ελλάδα, τη ναυτική μας ιστορία και να αισθανθούν τη φλόγα, την επιμονή, την αισιοδοξία και τη δύναμη που αποπνέει το πλοίο «μουσείο».
«Συναισθήματα πολύ έντονα αφού αισθανόμαστε ότι ταξιδεύουμε στην ιστορία. Εμείς το πλήρωμα ζούμε ένα όνειρο και αυτό το όνειρο θέλουμε να το μοιραστούμε με τον κόσμο εδώ στη Βόρεια Ελλάδα και να ταξιδέψουμε μαζί».

Ώρες επισκέψεων:
Από αύριο Τρίτη, όπως υπογράμμισε ο Κυβερνήτης του θωρηκτού «Αβέρωφ» θα υπάρχει επισκεπτήριο για το κοινό, από τις 09:00 το πρωί έως τις 14:00 το μεσημέρι και από τις 16:00 το απόγευμα έως τις 19:00. Ο κόσμος θα μπορεί να προσεγγίζει, να ανεβαίνει στο Αβέρωφ και να ξεναγείται από το πλήρωμα, μέχρι το τέλος του μήνα, αρχές Νοεμβρίου.
«Σχολεία και οργανωμένες ομάδες θα μπορούν να κλείνουν επισκέψεις μέσω του mail και της ιστοσελίδας αλλά και στα τηλέφωνα που θα δώσουμε σήμερα» ανέφερε ο Αρχιπλοίαρχος.
Μέχρι αυτή την ώρα 150 σχολεία από τη Βόρεια Ελλάδα έχουν προγραμματίσει επίσκεψη στο πλοίο στο θρυλικό καταδρομικό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές δημοσιεύσεις