Τις πρώτες ΤΟΜΥ εγκαινίασε ο Αλέξης Τσίπρας στην Θεσσαλονίκη

Τι δήλωσε ο πρωθυπουργός

Τη λειτουργία της πρώτης, πανελλαδικά, Τοπικής Μονάδας Υγείας (ΤΟΜΥ) εγκαινιάζει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, παρουσία και του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, στον δήμο Ευόσμου Θεσσαλονίκης.

«Ξεκινάμε τις πρώτες ΤΟΜΥ από περιοχές όπου οι ανάγκες της τοπικής κοινωνίας είναι μεγαλύτερες και ο ρόλος μιας ουσιαστικής και αποτελεσματικής δημόσιας περίθαλψης ιδιαιτέρα σημαντικός. Εγκαίνια της Τοπικής Μονάδας Υγείας στο Δήμο Ευόσμου» ανέφερε ο πρωθυπουργός σε μήνυμά του στο Twitter και συμπλήρωσε: «Το αναβαθμισμένο δημόσιο σύστημα υγείας με επίκεντρο την ΠΦΥ αποτελεί τη σύγχρονη και διεθνώς αποδεκτή απάντηση στην κρίση των συστημάτων υγείας και στις υγειονομικές ανισότητες».
Ο υπουργός Υγείας μαζί με τον Επίτροπο για θέματα Υγείας της ΕΕ Βιτένις Αντριουκαΐτις, θα επισκεφθούν στη συνέχεια και τις ΤΟΜΥ που δημιουργήθηκαν στους δήμους Αμπελοκήπων και Παύλου Μελά.

Συνολικά πρόκειται να δημιουργηθούν πάνω από 230 ΤΟΜΥ σε όλη τη χώρα και οι τρεις πρώτες άρχισαν ήδη πλήρως στελεχωμένες να λειτουργούν στη δυτική Θεσσαλονίκη. Στην περιοχή της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας προβλέπεται να λειτουργήσουν 33 ΤΟΜΥ.
Όλες στεγάζονται σε ισόγεια κτήρια και είναι προσβάσιμες σε ΑμεΑ, ενώ στόχο έχουν την πρωτοβάθμια περίθαλψη και κυρίως την πρόληψη, που δυστυχώς στη χώρα μας είχε υποτιμηθεί η αξία της μέχρι πρόσφατα.

Άμεσα σε λειτουργία άλλες έξι
Η επιλογή οι πρώτες ΤΟΜΥ να λειτουργήσουν στις πολύπαθες δυτικές συνοικίες, όπου εντοπίζονται τα μεγαλύτερα ποσοστά φτώχειας, δεν είναι τυχαία. Οι περιοχές αυτές ανήκουν στην 3η Υγειονομική Περιφέρεια και, όπως δήλωσε ο διοικητής της Γιώργος Κίρκος στην «Αυγή», στον χώρο ευθύνης της σχεδιάζεται να λειτουργήσουν, μέχρι το καλοκαίρι, συνολικά 33 ΤΟΜΥ σε περιοχές της Θεσσαλονίκης, της Ημαθίας, της Πιερίας και της Πέλλας.

Μάλιστα μέχρι τις 15 Ιανουαρίου αναμένεται να λειτουργήσουν επιπλέον τέσσερις τέτοιες δομές σε δήμους της δυτικής Θεσσαλονίκης και άλλες δύο στην περιφέρεια και συγκεκριμένα στα Γιαννιτσά και στην Κατερίνη. Οι συνολικά επτά ΤΟΜΥ που θα λειτουργήσουν το επόμενο διάστημα στις δυτικές συνοικίες θα πλαισιώσουν το αναβαθμισμένο Κέντρο Υγείας Ευόσμου, που εγκαινίασε τον περασμένο Μάιο ο πρωθυπουργός.

Πηγή: dailythess.gr

Συντάκτης 

Σχετικές δημοσιεύσεις