Αυτό είναι το χωριό που είναι παράνομο να πεθάνουν εκεί οι κάτοικοί του (ΦΩΤΟ)

Τι αναφέρει ο νόμος που ψηφίστηκε από το 1950 Το χωριό Longyearbyen μπορεί να έχει μια μυστικιστική όψη, αλλά σίγουρα δεν οφείλεται σε μια αρχαία μαγεία της Αρκτικής που δίνει στους 2.000 κατοίκους της πόλης, αθανασία. Οι άνθρωποι σε αυτή την πόλη δεν έχουν τη νόμιμη άδεια για να πεθάνουν εκεί – κι αυτό οφείλεται […]

Τι αναφέρει ο νόμος που ψηφίστηκε από το 1950

Το χωριό Longyearbyen μπορεί να έχει μια μυστικιστική όψη, αλλά σίγουρα δεν οφείλεται σε μια αρχαία μαγεία της Αρκτικής που δίνει στους 2.000 κατοίκους της πόλης, αθανασία. Οι άνθρωποι σε αυτή την πόλη δεν έχουν τη νόμιμη άδεια για να πεθάνουν εκεί – κι αυτό οφείλεται στον πολικό ψύχος που επικρατεί.

Το Longyearbyen βρίσκεται στο νορβηγικό αρχιπέλαγος του Σβάλμπαρντ, περίπου στα μισά μεταξύ Νορβηγίας και Βόρειου Πόλου και θεωρείται ένας από τους βορειότερους οικισμούς του κόσμου με το φως του ήλιου να εμφανίζεται μόνο λίγους μήνες το χρόνο.

Οταν οι ντόπιοι ανακάλυψαν πως τα πτώματα δεν αποσυντίθενται στο νεκροταφείο, εισήχθη ένας νόμος το 1950 που έλεγε πως ήταν παράνομο να πεθάνει κανείς στην πόλη.

Τρομοκρατημένοι από το γεγονός πως οι παλιές ασθένειες που εξακολουθούν να επιβιώνουν στα πτώματα, θα μπορούσαν να μολύνουν τους ντόπιους, η πόλη κατέστησε παράνομη την ταφή των ανθρώπων στο τοπικό νεκροταφείο.

Διαβάστε επίσης  "Εφυγε" από τη ζωή ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Κωστής Ζώης

Δεν ήταν υπερβολική αυτή η αντίδραση: όταν οι επιστήμονες έκαναν εκταφή σε σώματα που είχαν πεθάνει από την πανδημία γρίπης του 1918, ήταν σε θέση να ανακτήσουν ζωντανά δείγματα του ιού.

Ακόμη κι αν έχετε ζήσει όλη σας τη ζωή στο νησί, δεν μπορείτε να θαφτείτε εκεί. Παρόλο που η αποτέφρωση είναι κι αυτή μια λύση, οι ετοιμοθάνατοι επιλέγουν να ταξιδέψουν μέχρι την νορβηγική ενδοχώρα όπου και περνούν τις τελευταίες ημέρες της ζωής τους.

Ο Ζαν Κριστιάν Μέγερ, από το Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας, δήλωσε: «Αν δείχνεις ετοιμοθάνατος, θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να μεταφερθείς στην ηπειρωτική χώρα».


Πηγή: iefimerida.gr