Η απίθανη ιστορία του Κινέζου Yip που έγινε Γιπάκης

Κρητικός γεννιέται κανείς ή γίνεται Όσοι γνωρίζουν το Δημήτρη Γιπάκη σίγουρα θα απαντήσουν πως ακόμα κι αν γεννηθείς Κινέζος μπορείς να γίνεις Κρητικός και μάλιστα Κρητικός στην ψυχή κι όχι μόνο στην ταυτότητα.

Ο Yip Hoi Loungk, ήλθε από τη μακρινή Κίνα στην Κρήτη το 1990 για να δουλέψει ως σεφ σε κινέζικο εστιατόριο. Το νησί μας τον κέρδισε κι έκτοτε δεν επέστρεψε πίσω στην πατρίδα του αλλά σιγά σιγά έκανε πατρίδα του το νησί μας.
Λάτρεψε τούτον εδώ τον τόπο, αγάπησε τους ανθρώπους του και πριν 15 χρόνια θέλησε αυτά του τα συναισθήματα να τα μετουσιώσει σε πράξη.
Ενιωθε πια Κρητικός και ήθελε την Κρητική του συνείδηση να μην την κουβαλά μόνο μέσα στην ψυχή του. Ζήτησε λοιπόν να αλλάξει το όνομα του για να τιμήσει το νησί που πλέον τον φιλοξενούσε και είχε ανοίξει την αγκαλιά του για να τον βάλει μέσα σαν να ήταν εξ αίματος Κρητικός.

Ετσι το οικογενειακό του όνομα Yip έγινε Γιπάκης και το αγγλικό του όνομα Jimmy, καθώς έτσι τον φώναζαν για ευκολία στην Κίνα και στους χώρους όπου εργαζόταν, έγινε Δημήτρης.
Ο 57χρονος Δημήτρης ενώθηκε με τα ιερά δεσμά του γάμου με την επί 24χρόνια σύντροφο του από τις Φιλιππίνες Sherly Macolalad στο Δημαρχείο του Ηρακλείου.
Και η Sherly ζει και εργάζεται στην Κρήτη και νιώθει κι εκείνη κατά κάποιο τρόπο Κρητικιά. Μάρτυρες στον πολιτικό τους γάμο, τον οποίο τέλεσε ο αντιδήμαρχος Γιώργος Καραντινός, ήταν ο ιδιοκτήτης της Princelia Cosmetics Γιώργος Σβολιαντόπουλος και η σύζυγος του γνωστού αρχιτέκτονα-μηχανικού Κωστή Σχιζάκη, Ειρήνη, κοντά στην οποία εργάστηκε επί χρόνια η Sherly.

Δείτε επίσης:   Την Κλεοπάτρα, τον Κολόμβο και τον Ναπολέοντα διεκδικούν οι Σκοπιανοί

Χαμογελαστός και προσηνής ο Δημήτρης Γιπάκης μας μίλησε για την αγάπη που τρέφει γι αυτόν τον τόπο, η οποία και τον οδήγησε σε αλλαγή ταυτότητας. Πάνε δεκαπέντε χρόνια από τότε που πήρε τη μεγάλη απόφαση και δεν το μετανιώνει παρότι πλέον οι οικονομικές δυσκολίες στον τόπο μας τον ανάγκασαν να μετακινηθεί στη Ζυρίχη της Ελβετίας, όπου εργάζεται ως σεφ σε μεγάλο εστιατόριο.

Η Κρήτη ήταν και παραμένει στην καρδιά του και με την πρώτη ευκαιρία την επισκέπτεται. Μάλιστα στα σχέδια του είναι μέσα στην πενταετία να αγοράσει το δικό του σπίτι στην Κρήτη και να επιστρέψει πίσω στην πατρίδα του, στο νησί του.
Ο κουμπάρος του Γιώργος Σβολιαντόπουλος, με τον οποίο συνδέονται με μακρά φιλία, μας περιγράφει το Δημήτρη ως έναν άνθρωπο με ψυχή μικρού παιδιού, έναν άντρα σπαθί, που κρατά το λόγο του, ντρέτο, όπως λέμε εμείς στην Κρήτη.

Πηγή: e-storieskritis.blogspot.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις