«Τρίζουν τα δόντια» Ευρώπη και ΗΠΑ στον Ερντογάν για τις γεωτρήσεις

Εξαντλείται η υπομονή τους

Στη «γραμμή» Πομπέο, ο οποίος από την Αθήνα έστειλε αυστηρά μηνύματα στην Τουρκία για τις παράνομες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, κινήθηκαν Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία και Ιταλία.

Στην εξάντληση της υπομονής τους προφανώς έπαιξαν ρόλο δηλώσεις κορυφαίων τούρκων αξιωματούχων, αλλά και του ίδιου του Ερντογάν, που ενοχλημένοι -και ταυτόχρονα θορυβημένοι- προφανώς από την παρουσία του αμερικανού ΥΠΕΞ στην Αθήνα, επιδόθηκαν σε κρεσέντο προκλήσεων περί αδιάκοπης δραστηριότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και παραγγελία νέου γεωτρύπανου.

«Υπάρχουν κάποια όρια, δεν μπορούμε να αφήσουμε τον οποιονδήποτε, την Τουρκία να κάνει παράνομες γεωτρήσεις» υπογράμμισε ο αμερικανός ΥΠΕΞ σε ερώτηση του δημοσιογράφου της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ», Αγγελου Αθανασόπουλου.

Ο Μάικ Πομπέο ήταν σαφής σήμερα αναφορικά με τις ενέργειες της Τουρκίας κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον ομόλογό του Νίκο Δένδια. «Έχουμε πει στους Τούρκους ότι η παράνομη γεώτρηση είναι απαράδεκτη και ότι θα συνεχίσουμε τη διπλωματική δράση μας προκειμένου να βεβαιωθούμε ότι – όπως κάνουμε πάντα – διασφαλίζεται η διεξαγωγή νόμιμης δραστηριότητας όπου αυτή γίνεται βάσει του διεθνούς δικαίου».

Ο αμερικανός ΥΠΕΞ απέφυγε πάντως να πει ή να αποκαλύψει αν η Ουάσιγκτον εξετάζει την παροχή κάποιων εγγυήσεων, πολιτικών ή άλλων, έναντι της τουρκικής επιθετικότητας. Αυτό που πρέπει να αποφευχθεί, όπως σημείωσε, είναι η στρατιωτικοποίηση της κατάστασης και όλες οι πλευρές να επιδιώξουν την αποκλιμάκωση.

Η δήλωση αυτή του Πομπέο, η οποία μάλιστα προκάλεσε αντιδράσεις στη γείτονα -με τα ΜΜΕ σε μια πρώτη αποτίμηση να κάνουν λόγο για «δήλωση – σκάνδαλο»- φαίνεται πως ήταν αρκετή προκειμένου να κινητοποιήσει τη διεθνή κοινότητα να πάρει σαφή θέση στο «γεωστρατηγικό πόκερ» που παίζεται στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία και Ιταλία ήδη έστειλαν τα πρώτα μηνύματα προς την Αγκυρα χαρακτηρίζοντας εχθρικές τις τουρκικές ενέργειες στην Κυπριακή ΑΟΖ και ζητώντας από τη γειτονική χώρα να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Προειδοποιήσεις που έρχονται την ώρα που ο Ερντογάν εμφανίζεται απρόθυμος να υποχωρήσει, συνεχίζοντας τις παράνομες δραστηριότητες. Μάλιστα, φαίνεται να προχωρά κι ένα βήμα παρακάτω, προαναγγέλλοντας την αγορά τρίτου γεωτρύπανου

Συντάκτης 

Σχετικές δημοσιεύσεις