Βολιβία: Νεκροί διαδηλωτές μετά από νέες συγκρούσεις με την αστυνομία

Δίχως τέλος οι χαμένες ζωές μετά από κινητοποιήσεις και συγκρούσεις στην Λατινική Αμερική

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες σε συγκρούσεις με δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού στην Κοτσαμπάμπα, στο κεντρικό τμήμα της Βολιβίας, όπως μεταδίδει δημοσιογράφος- αυτόπτης μάρτυρας του Γαλλικού Πρακτορείου. Ο ίδιος δήλωσε ότι επρόκειτο για για πέντε «κοκαλέρος», δηλαδή καλλιεργητές κόκας.

Καλλιεργητές κόκας συγκρούονταν χθες για ώρες με τις δυνάμεις επιβολής της τάξης σε προάστια της πόλης. Οι διαδηλωτές προσπαθούσαν να φθάσουν στο κέντρο της, σε απόσταση περίπου 18 χιλιομέτρων, για να συμμετάσχουν σε κινητοποίηση εναντίον της κυβέρνησης υπό τη μεταβατική πρόεδρο Τζανίνε Άνιες.

Η μεταβατική κυβέρνηση της Βολιβίας δεν ανακοίνωσε κανέναν θάνατο στα επεισόδια στην Κοτσαμπάμπα, περιοριζόμενη να αναφέρει ότι περίπου 100 πρόσωπα συνελήφθησαν, ενώ τα τοπικά μέσα έκαναν λόγο για τουλάχιστον οκτώ τραυματίες.  

Η Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΔΕΑΔ) πάντως επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για πέντε νεκρούς και καταδίκασε τη χρήση «δυσανάλογης βίας από την αστυνομία και τον στρατό». ,

Να θυμίσουμε ότι ο Έβο Μοράλες, 60 ετών, ανακηρύχθηκε νικητής των προεδρικών εκλογών της 20ής Οκτωβρίου και όδευε να αναλάβει τέταρτη συναπτή θητεία, όμως η αντιπολίτευση κατήγγειλε νοθεία και κινητοποίησε τους υποστηρικτές της. Μετά την παραίτηση του Μοράλες, που κατέφυγε στο Μεξικό, όπου του προσφέρθηκε πολιτικό άσυλο, υποστηρικτές του διαδηλώνουν εναντίον του «πραξικοπήματος» της αντιπολίτευσης.

Συντάκτης 

Σχετικές δημοσιεύσεις