ΥΠΑΑΤ: Ξεκινούν οι διαδικασίες καταβολής ενισχύσεων για τα αχλάδια «Κρυσταλλία»

Προς πληρωμή οι ενισχύσεις de minimis

Ξεκινούν οι διαδικασίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη χορήγηση έκτακτων κρατικών ενισχύσεων (ήσσονος σημασίας- de minimis) για τα αχλάδια «Κρυσταλλία». Επίσης, προς τεκμηρίωση οδεύουν οι ενισχύσεις που αφορούν την καλλιέργεια του σπαραγγιού καθώς και της αιγοπροβατοτροφίας στη δυτική Μακεδονία.

Με κοινή απόφαση τους ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, προκύπτει ότι οι ενισχύσεις de minimis σε όλη την ελληνική επικράτεια για τα αχλάδια «Κρυσταλλία», αφορούν συνολικά 17.36 στρέμματα και ανέρχονται σε 70 ευρώ ανά στρέμμα. Αιτία του έκτακτου αυτού μέτρου ήταν η μειωμένη παραγωγή λόγω έντονων βροχοπτώσεων κατά τη διάρκεια της καρποφορίας το 2018.

Σε ότι έχει να κάνει με τον κλάδο της αιγοπροβατοτροφίας στη Δυτική Μακεδονία, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν στην περιοχή το χειμώνα του 2018, προκλήθηκαν ισχυρές αρνητικές επιδράσεις στην παραγωγική ικανότητα γάλακτος των αιγοπροβάτων που είχαν ως αποτέλεσμα το αυξημένο κόστος παραγωγής. Έτσι μετά από εντολή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρου Αραχωβίτη προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ, ξεκίνησαν οι διαδικασίες τεκμηρίωσης της αναγκαιότητας χορήγησης έκτακτης κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) στον κλάδο της αιγοπροβατοτροφίας της Δυτικής Μακεδονίας για μη καλυπτόμενες από τον ΕΛΓΑ αιτίες.

Τέλος, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, «με εντολή του Υπουργού ξεκινούν οι διαδικασίες, ώστε να τεκμηριωθεί η χορήγηση ενίσχυσης de minimis, εξαιτίας της σημαντικής μείωσης της παραγωγής λόγω έντονων καιρικών φαινομένων που έπληξαν την καλλιέργεια του σπαραγγιού το 2018».

Συντάκτης 

Σχετικές δημοσιεύσεις