Υπάρχει νεκροταφείο στην Ελλάδα, όπου δε λιώνουν οι νεκροί! (ΦΩΤΟ)

Εικόνες που σοκάρουν – Τι καταγγέλλουν οι συγγενείς γι’ αυτό που βιώνουν

Σοκαριστικές είναι οι εικόνες αλλά και τα όσα καταγγέλλουν και είναι αναγκασμένοι να ζουν συγγενείς νεκρών που έχουν ενταφιαστεί στο κοιμητήριο της Νάξου. Σύμφωνα με καταγγελίες στο naxostimes.gr, οι νεκροί στο κοιμητήριο Τιμίου Σταυρού της Νάξου, στην πλειοψηφία τους, δε λιώνουν και οι συγγενείς αναγκάζονται  να τους μεταφέρουν σε άλλο μέρος για δεύτερο ενταφιασμό, αυτή τη φορά σε χώμα, σε χωράφι πίσω από την εκκλησία του νεκροταφείου!

Σύμφωνα με μαρτυρίες, η διαδικασία που ακολουθείται είναι η εξής: Με την παρέλευση 4 χρόνων καλούνται οι συγγενείς να κάνουν εκταφή, να ανοίξουν τον τάφο… Στις περισσότερες περιπτώσεις, διαπιστώνουν ότι ο νεκρός είναι σχεδόν ατόφιος, ενώ πολλές φορές επιπλέει μέσα σε νερό και δεν έχει λιώσει.

Όπως αναφέρουν πηγές, αυτό που συστήνεται στους συγγενείς είναι να πάρουν το νεκρό από εκεί και να τον πάνε για νέο ενταφιασμό σε κάποιο χωράφι, όπισθεν της εκκλησίας του νεκροταφείου, κάτι που δεν επιτρέπεται αφού δεν προβλέπεται από τον κανονισμό λειτουργίας του νεκροταφείου, αλλά είναι και ένα θέμα που έχει πολλές προεκτάσεις.

Ο νεκρός μεταφέρεται μέσα σε σεντόνι

Πολλές φορές τους τυλιγμένους σε σεντόνια νεκρούς, τους ακουμπούν επάνω σε άλλους τάφους, ενώ όπως λένε αυτόπτες μάρτυρες, τους σέρνουν δια μήκους του νεκροταφείου μέχρι να τους μεταφέρουν στο νέο σημείο του… δεύτερου ενταφιασμού τους με ό,τι συνέπειες συνεπάγεται αυτό.

Η αγανάκτηση και η οδύνη των οικογενειών είναι μεγάλη όπως και τα ερωτήματα… Το πρόβλημα υπάρχει εδώ και χρόνια και λύση δεν έχει δοθεί από το δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.

Διερωτώμενοι γιατί συμβαίνει αυτό, αυτό που εισπράττουν είναι γενικολογίες και τη συνηθέστερη δικαιολογία ότι «φταίνε οι νεκροί επειδή έπαιρναν φάρμακα» ή για κάποιο άλλο μακάβριο λόγο… Δέχονται πιέσεις να μεταφέρουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα στο παραπάνω χωράφι μαζί με ένα κομμάτι μάρμαρο καρφωμένο στο χώμα και τη φωτογραφία τους ή κάποιο άλλο χαρακτηριστικό, για να τους ξεχωρίζουν.

Οι συγγενείς των νεκρών, όπως καταγγέλλουν, βιώνουν ένα αβάσταχτο μαρτύριο αντικρίζοντας τη σοκαριστική εικόνα των αγαπημένων τους προσώπων που δε βρίσκονται πια στη ζωή.

«Προσπάθησαν να μας αναγκάσουν να κάνουμε μια «δεύτερη κηδεία» και να ζήσουμε τον ίδιο, ίσως και χειρότερο πόνο αντικρίζοντας το αγαπημένο μας πρόσωπο χρόνια μετά το θάνατο του, να είναι ακόμα ανέπαφο. Ήταν μια εικόνα ανείπωτη» σημειώνουν συγγενείς νεκρού που δεν δέχτηκαν να μεταφερθεί στο «χωράφι» παρά τις πιέσεις που δέχτηκαν.

Ο λόγος που προφανώς ζητείται από τους συγγενείς η μεταφορά των νεκρών είναι για να αδειάζουν οι τάφοι, προκειμένου να επαναχρησιμοποιηθούν, όμως καμία πρόβλεψη και καμία ενέργεια δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα από τους αρμόδιους ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και να δημιουργηθούν οι συνθήκες εκείνες για να αποσυντίθενται οι νεκροί.

«Το νεκροταφείο έχει μετατραπεί σε εστία μόλυνσης» αναφέρουν γυναίκες που πήγαν να ανάψουν το καντήλι νεκρού αγαπημένου τους προσώπου.

Ο κανονισμός λειτουργίας του νεκροταφείου Νάξου πάντως λέει ρητά και κατηγορηματικά ότι εάν κατά την εκταφή ο νεκρός δεν έχει λιώσει, ο τάφος ξανακλείνει και παραμένει εκεί ο νεκρός –χωρίς οικονομική επιβάρυνση της οικογένειας- μέχρι την πλήρη αποστέωση.

Πηγή: naxostimes.gr

Συντάκτης 

Σχετικές δημοσιεύσεις