20 χρόνια από τη μεγάλη φωτιά στο Σέιχ Σου

«Μαύρη» επέτειος για τη Θεσσαλονίκη. Το διήμερο 6 και 7 Ιουλίου 1997 η πόλη έζησε μια από τις χειρότερες στιγμές της, όταν ξέσπασε μεγάλη φωτιά στο Σέιχ Σου.

Οι ημέρες εκείνες του Ιούλη ήταν πολύ ζεστές και σε συνδυασμό με τους ανέμους που έπνεαν έκαναν την κατάσταση δραματική. Το μεσημέρι της Κυριακής 6 Ιουλίου έγινε η πρώτη κλήση στην πυροσβεστική και σήμανε συναγερμός με το μέτωπο να εκτείνεται από το Ρετζίκι μέχρι το ξενοδοχείο Φιλίππειο. Ο κόσμος που έλειπε λόγω Σαββατοκύριακου, άρχισε να επιστρέφει και προκλήθηκε μεγάλο μποτιλιάρισμα στους δρόμους, ενώ από τις 7 το απόγευμα δεν υπήρχε φως σε μεγάλο μέρος της πόλης λόγω μπλακ άουτ.

Τη Δευτέρα 7 Ιουλίου ένα νέο μεγάλο μέτωπο ξέσπασε στον Ελαιώνα και κοντά στο Πανόραμα. Τα αεροπλάνα άρχισαν τις ρίψεις νερού ώστε να τεθεί υπό έλεγχο, κάτι που τελικά συνέβη ορισμένες ώρες αργότερα. Ωστόσο, η φωτιά είχε κάψει περισσότερο από το 50% της συνολικής έκτασης του Κέδρινου Λόφου. Στις φλόγες παραδόθηκαν 16.500 στρέμματα από το σύνολο των 29.790 του δάσους.

Από τότε, συνεχίζονται οι προσπάθειες ώστε το Σέιχ Σου να πάρει την πρότερη μορφή του και παράλληλα έχει εκπονηθεί πιο οργανωμένο σχέδιο πρόληψης και αντιμετώπισης πυρκαγιών. Πάντοτε όμως πρέπει όλοι μας να είμαστε πολύ προσεκτικοί ειδικά τους θερινούς μήνες. Το οφείλουμε στους εαυτούς μας και στα δάση…

Σχετικές δημοσιεύσεις