Αγία Αικατερίνη: Ο καλά κρυμμένος ναός, που αποτελεί αρχιτεκτονική κληρονομιά για τη Θεσσαλονίκη και είναι μνημείο της UNESCO (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της Ανω Πόλης και κοντά στα Βυζαντινά Τείχη

Περπατώντας στην οδό Ολυμπιάδος, στο κέντρο ουσιαστικά της Θεσσαλονίκης και αφού αρχίζετε να ανηφορίζετε προς την Ανω Πόλη, αν δεν χαθείτε στα όμορφα στενάκια της και έχετε τα… μάτια σας δεκατέσσερα, στην περιοχή Τσινάρι θα «ανακαλύψετε» ακόμη έναν βυζαντινό θησαυρό αυτής της πόλης.

thessaloniki agia aikaterini ekklisia byzantini unesco

Πρόκειται για το ναό της Αγίας Αικατερίνης (βρίσκεται στην ομώνυμη οδό), που αποτελεί αναμφισβήτητα  αρχιτεκτονική κληρονομιά για την πόλη και αξίζει να τον επισκεφθείτε. Το κτίσμα, το οποίο χρονολογείται από τους ερευνητές στα τέλη του 13ου και αρχές 14ου αιώνα, είναι σχετικά μικρό σε μέγεθος και σε συνδυασμό με την ήσυχη ατμόσφαιρα, σε σχέση με άλλους ναούς της πόλης, προσφέρει στον επισκέπτη μία πιο προσωπική και εσωτερική εμπειρία.

Η εκκλησία χρονολογείται από την Παλαιολόγεια περίοδο, αλλά η ακριβής χρονολογία και η αρχική αφιέρωση αγνοούνται.

Ο περικαλλής ναός της Αγίας Αικατερίνης με την  αρχιτεκτονική-μορφολογική του δομή και τις σωζόμενες τοιχογραφίες του εσωτερικού του, που είχαν σοβατιστεί από τους Τούρκους όταν μετέτρεψαν το ναό σε μουσουλμανικό τέμενος (τζαμί) με το όνομα «Γιακούπ-πασά τζαμί», προκαλεί δέος και συγκίνηση.

Κύριο χαρακτηριστικό του εξωτερικά, είναι η περίτεχνη τοιχοποιία του ναού, επενδυμένη με πέτρα.

thessaloniki agia aikaterini ekklisia byzantini unesco

Ο ρυθμός του Παλαιολόγειου ναού της Αγίας Αικατερίνης είναι σύνθετος τετρακιόνιος σταυροειδής εγγεγραμμένος, με πέντε τρούλους και κλειστή περιμετρική στοά που καταλήγει στα ανατολικά σε πρόθεση και διακονικό (το σημερινό παρρεκλήσιο της Αγίας Ευφημίας). Στα χρόνια του Σουλτάνου Βαγιαζίτ του Β΄(1481-1512), ο ναός μετατράπηκε σε τζαμί (Yakup Pasa Camii).

Στην κόγχη του ιερού βήματος σώζονται μορφές ιεραρχών που λειτουργούν και η κοινωνία των αγίων αποστόλων. Επίσης στον τρούλο σώζονται προφήτες και άγγελοι, γύρω από τον κατεστραμμένο Παντοκράτορα. Στον βορειοδυτικό τρούλο υπάρχει ο Χριστός Εμμανουήλ.

thessaloniki agia aikaterini ekklisia byzantini unesco

Στον κυρίως ναό σώζονται παραστάσεις από τα θαύματα του Κυρίου (γάμος της Κανά, θεραπεία παραλύτου, ίαση του τυφλού, ίαση του λεπρού, ο Χριστός που ησυχάζει τα νερά της λίμνης και ο διάλογος του Χριστού με τη Σαμαρείτιδα. Στο δυτικό σκέλος του περιστώου σώζονται σπαραγματικές μορφές αγίων κυρίων ασκητών και στηλιτών.

Λόγω των εκτενών παραστάσεων από τη ζωή του Χριστού ο ναός ταυτίστηκε από τους μελετητές με το καθολικό της μονής Παντοδυνάμου. Η τοιχογράφηση του ναού τοποθετείται στα 1315 (αλαιολόγεια περίοδος), εποχή πλούσιας καλλιτεχνικής παραγωγής. Μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης το 1912 ο ναός αφιερώθηκε στην Αγία Αικατερίνη.

thessaloniki agia aikaterini ekklisia byzantini unesco

Το 1988, εντάχθηκε μεταξύ των Παλαιοχριστιανικών και Βυζαντινών μνημείων της Θεσσαλονίκης στον κατάλογο της Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO.

Με πληροφορίες από wikipedia.org
Πηγή στοιχείων ναού: imth.gr

Συντάκτης 

Η πρώτη της αγάπη ήταν το αθλητικό ρεπορτάζ. Υπηρέτησε με συνέπεια επί σειρά ετών τον Εντυπο Τύπο (εφημερίδες και περιοδικά) ενώ εργάστηκε επίσης σε ηλεκτρονικά Μέσα και στο ραδιόφωνο. Πνεύμα ανήσυχο, αναζήτησε νέους ορίζοντες, συνεργάστηκε με ομογενειακά ΜΜΕ και ασχολήθηκε με το ελεύθερο ρεπορτάζ και τη φωτογραφία, δίνοντας έμφαση στον άνθρωπο, στη φύση και τον τόπο. Ταυτόχρονα, παρακολούθησε μαθήματα και σεμινάρια με αντικείμενο τα βότανα και τα φυσικά καλλυντικά και ασχολείται με χειροποίητες, PIY (Produce It Yourself) και DIY (Do It Yourself) δημιουργίες. Είναι μέλος της Ενωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜΘ), του ΠΣΑΤ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου), της IFJ (International Federation of Journalists) και της AIPS (International Sports Press Association).

Σχετικές δημοσιεύσεις