Ανω Λαδάδικα: Η ολική μεταμόρφωσή τους τη νύχτα! (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Την ηρεμία της ημέρας, διαδέχεται η διασκέδαση, η πολυκοσμία και η μουσική Ποιος μπορεί να φανταστεί, περνώντας από το συγκεκριμένο σημείο την ημέρα, πως το βράδυ σφύζει από ζωή, μεταμορφώνεται και μετατρέπεται σε πολυσύχναστο χώρο συνάντησης και διασκέδασης! Βρισκόμαστε στα Ανω Λαδάδικα, μία περιοχή με πολλά καλά κρυμμένα… μυστικά, όπου ο κάθε δρόμος, το κάθε […]

Την ηρεμία της ημέρας, διαδέχεται η διασκέδαση, η πολυκοσμία και η μουσική

Ποιος μπορεί να φανταστεί, περνώντας από το συγκεκριμένο σημείο την ημέρα, πως το βράδυ σφύζει από ζωή, μεταμορφώνεται και μετατρέπεται σε πολυσύχναστο χώρο συνάντησης και διασκέδασης!

Βρισκόμαστε στα Ανω Λαδάδικα, μία περιοχή με πολλά καλά κρυμμένα… μυστικά, όπου ο κάθε δρόμος, το κάθε στενό και το κάθε μαγαζάκι έχει να σου διηγηθεί τη δική του ιστορία.

Η ανάπλαση της τα τελευταία χρόνια (μετά από μία μεγάλη περίοδο παρακμής), της έχει δώσει νέα πνοή, η όψη της έχει αλλάξει και αποκτάει ολοένα και περισσότερη δυναμική. Λίγα μέτρα από την πλατεία Χρηματιστηρίου και κάτω από την πολυσύχναστη Βαλαωρίτου καθώς πάνω από την Τσιμισκή και τα Κάτω Λαδάδικα, θα συναντήσετε κοντά στον Φραγκομαχαλά, την οδό Εδέσσης.

Κάποτε εδώ (οδός Τας Χάνι όπως λεγόταν τότε), γνωστοί επιχειρηματίες της πόλης έχτισαν χάνια και εμπορικά κτίρια. Οπως το Κύρτση Χαν, ένα από τα παλαιότερα σωζόμενα κτίρια της Θεσσαλονίκης, του Ναουσαίου βιομήχανου, Γεωργίου Κύρτση (19ος αιώνας), ο οποίος το 1874-1875 είχε ιδρύσει στη Νάουσα την πρώτη μείζονα βιομηχανία επεξεργασίας βαμβακιού.

Το διατηρητέο του 1870, αναπαλαιώθηκε και ανακατασκευάστηκε με σεβασμό και μεταμορφώθηκε σήμερα σε έναν ιδιαίτερο πολυχώρο, το «Υψιλον». Το δημιούργησαν με μεράκι, έξι νέοι άνθρωποι και έχουν ως στοχο να αποτελέσει μια ζωντανή κοιτίδα παραγωγής ιδεών και πολιτισμού.

Στον ίδιο δρόμο και στον αριθμό 6 βρίσκεται το Μπενσουσάν Χαν, ένα κτήριο με εβραϊκό όνομα, όπου σήμερα φιλοξενούνται ξεχωριστές θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις φωτογραφίας και δρώμενα. Τόσο αυτό, όσο και το διπλανό, στον αριθμό 4, έχουν κτιστεί από το 1917 και επέζησαν της μεγάλης πυρκαγιάς όπως και όλη η περιοχή των Λαδάδικων. Ακόμη σπουδαιότερο είναι πως αυτά τα κτίρια, όπως επίσης το Εμνιέτ Χαν-Μέγαρο Νάτσινα – 1896 στον αριθμό 3 και το κτίριο στον αριθμό 7 που χρονολογείται επίσης πριν από το 1917, στην οδό Εδέσσης, δεν έχουν κατεδαφιστεί.

Οπως και να έχει, μία βόλτα σ’ αυτή την περιοχή θα σας ταξιδέψει σε μία άλλη εποχή και θα σας αποζημιώσει με τις ξεχωριστές της ιστορίες. Εσείς απλά θα επιλέξετε αν θα το κάνετε μέρα ή νύχτα. Πάντως, ο συνδυασμός και των δύο είναι ιδανικός!

Με πληροφορίες από parallaximag.gr

Διαβάστε επίσης  Θεσσαλονίκη: Ανάπλαση των Στάβλων Παπάφη και πεζοδρόμηση Αγίας Σοφίας στο επίκεντρο