Ανω Πόλη: Η υπέροχη Θεσσαλονίκη από ψηλά

Η Θεσσαλονίκη είναι πανέμορφη. Καθώς την περιδιαβαίνεις νιώθεις όλα εκείνα τα στοιχεία που την κάνουν σπουδαία.

kastra 3

Μια βόλτα όμως στην Ανω Πόλη, στα βόρεια τείχη ή Πύργο του Τριγωνίου δίνει στον επισκέπτη ή τον κάτοικο της πόλης μια άλλη οπτική της.

kastra 6

Μπροστά σας ανοίγετε πλέον κάθε γωνία της Θεσσαλονίκης, δείτε από ψηλά τους δρόμους, τα φώτα που ανάβουν, τον Θερμαϊκό που αλλάζει χρώμα καθώς ο ήλιος χάνεται πίσω από τα βουνά.

kastra 1

Για τον Πύργο του Τριγωνίου ξέρουμε παρά μόνο λίγα πράγματα. Δεν υπάρχει ακριβής χρονολογία κατασκευής, αν και υπολογίζεται περί το 1430 και πως κατασκευάστηκε από τους Οθωμανούς όταν κατέλαβαν την πόλη. Στις ιστορικές πηγές τον συναντάμε ως Τζιντζιρλή-Κουλέ (Πύργος της Αλυσίδας) ή Κουσακλή-Κουλέ (Ζωσμένος Πύργος). Κι αυτό γιατί το κύριο γνώρισμα του είναι η ύπαρξη λίθινου κοσμήτη, που περιβάλλει τον κορμό του Πύργου σαν αλυσίδα. Το όνομα Πύργος Τριγωνίου οφείλεται στο κείμενο του Ιωάννη Αναγνώστου, στο οποίο κάνει λόγο για τη σκάλα που ακούμπησαν οι εχθροί στο Τριγώνιο και έτσι εισέβαλαν στην πόλη. Υπάρχει και η άποψη ότι Τριγώνιο ονομαζόταν ο τριγωνικός πρόβολος των βορείων τειχών της πόλης, πάνω στον οποίο είχε ανοιχθεί η πύλη της Αννας Παλαιολογίνας.

Μαζί με τον Λευκό Πύργο και τον Πύργο του Βαρδαρίου, αποτελούσαν τα ισχυρότερα οχυρά που έφτιαξαν οι κατακτήτες της πόλης. Ακόμη και σήμερα, συνεχίζει να εκπλήσσει τους επιστήμονες καθώς φαίνεται πως κρύβει και μυστικά που δεν έχουν ανακαλυφθεί.

kastra 2

kastra 4

kastra 5

kastra 7

kastra 8

Συντάκτης 

Σχετικές δημοσιεύσεις