Η αθέατη παραλία της Πυλαίας, που από σκουπιδότοπος μπορεί να μετατραπεί σε έναν υπέροχο χώρο αναψυχής! (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

5 χιλιόμετρα αναξιοποίητου παραλιακού μετώπου, που… περιμένουν την ανάπλαση και την ανάπτυξη

Πολλοί Θεσσαλονικείς και όχι μόνο κινούνται καθημερινά στην περιοχή, είτε για να πάνε στις δουλειές και τον προορισμό τους, είτε γιατί για να κάνουν τα ψώνια τους, μιας και εκεί βρίσκονται μερικά από τα μεγαλύτερα εμπορικά καταστήματα. Πόσοι από αυτούς όμως γνωρίζουν πως στα όρια του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη, στην Κάτω Πυλαία όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι, βρίσκεται η παραλία της Πυλαίας, μήκους 5 χιλιομέτρων, που περιλαμβάνει τις περιοχές, ένθεν κακείθεν, της Λεωφόρου Γεωργικής Σχολής μετά την περιφερειακή τάφρο ως το αγρόκτημα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (πράσινα φανάρια). Αξίζει να αναφέρουμε πως οι παλιοί Πυλαιώτες την ξέρουν σαν Κάραπλαζ ενώ έκαναν κάποτε εκεί τα θερινά τους μπάνια.

Πίσω από τα μεγάλα εμπορικά καταστήματα, κάποιες κατοικίες στα δεξιά της Γεωργικής Σχολής, τα βενζινάδικα, τα ναυπηγεία και την εγκαταλελειμμένη ΒΙΑΜΥΛ, θα αντικρίσετε μία εικόνα παρακμής. Σαν να σταμάτησε ο χρόνος, σαν στο συγκεκριμένο σημείο να μην έχει πατήσει ανθρώπου πόδι για πολύ καιρό. Βέβαια, τα μπάζα, τα σκουπίδια και τα παρατημένα αυτοκίνητα αλλά και οι βάρκες κάπως βρέθηκαν εκεί και αυτό είναι φυσικά το δυσάρεστο.

Η ρύπανση είναι εμφανής, όπως και η διάβρωση του εδάφους, ενώ σε αρκετά σημεία η επαφή με τη θάλασσα είναι αδύνατη καθώς και αποκομμένη. Παρά την προσπάθεια κάποιων επιχειρήσεων αναψυχής να καθαριστεί ένα μεγάλο τμήμα του παράκτιου χώρου, το τοπίο δεν παύει να παραμένει υποβαθμισμένο. Σίγουρα η εικόνα, όπως θα δείτε και στο βίντεο του Life – Events.gr σε απογοητεύει, ωστόσο πρόκειται για ένα παραλιακό μέτωπο, που αν αξιοποιηθεί σωστά, έχει να προσφέρει πολλά.

Δείτε επίσης:   Η Εισαγγελία αποφάνθηκε υπέρ του ΟΑΣΘ μετά από καταγγελία επιβάτη

Το «πράσινο» φως για την αξιοποίησή του
Σ’ αυτό το σημείο πρέπει να τονίσουμε ή να υπενθυμίσουμε, σε όσους ήδη το έχουν ακούσει, πως πριν περίπου ένα χρόνο, δόθηκε το «πράσινο» φως για την αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη, κάτι που δημοσιεύθηκε και στο ΦΕΚ (Τεύχος 123/09-06-2017). Ο δήμαρχος Ιγνάτιος Καϊτεζίδης είχε μιλήσει για την απόλυτη δικαίωση των μακροχρόνιων προσπαθειών του δήμου. Μεταξύ των σχεδίων τους για την ανάπλαση, ανάπτυξη και αναβάθμιση της περιοχής περιλαμβάνεται η δημιουργία μαρίνας, του τουριστικού λιμένα Πυλαίας, που θα αποτελέσει πόλο έλξης και θα δώσει νέα ώθηση.

Επίσης, στο πλαίσιο της ανάδειξης της «Μακεδονικής Ριβιέρας», όπως το αποκαλούν, το παραλιακό μέτωπο μπορεί να γίνει ενιαίο, περιλαμβάνοντας χώρους πρασίνου, περιπάτου, ποδηλατοδρόμων, αναψυχής, τουριστικών εγκαταστάσεων, καταστημάτων, υπηρεσιών, πάρκινγκ κτλ. Σε συνδυασμο με την επέκταση του μετρό προς το αεροδρόμιο και τα μεγάλα εμπορικά καταστήματα που υπάρχουν στην περιοχή, η εικόνα θα αλλάξει ριζικά και η ανάπτυξη θα ευνοήσει όχι μόνο την Πυλαία αλλά ολόκληρη την Θεσσαλονίκη.
Ο σχεδιασμός υπάρχει, η έγκριση έχει παρθεί και απομένει η έναρξη κατασκευής των έργων ώστε όλα τα παραπάνω και ακόμη περισσότερα να γίνουν πραγματικότητα. Ιδωμεν!

 

Σχετικές δημοσιεύσεις