Η χωματερή, που έγινε ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα της Β. Ελλάδας (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου και έχει ίσως την καλύτερη θέα στο Θερμαϊκό

Καλύπτει μία έκταση 120 στρεμμάτων και δημιουργήθηκε πάνω από χιλιάδες τόνους σκουπιδιών… Ο λόγος για το Περιβαλλοντικό Πάρκο Δερβενίου, το οποίο προέκυψε από την ανάπλαση της χωματερής, που λειτουργούσε σε εκείνο το σημείο το διάστημα 1974-1984.

Αν το επισκεφθείτε σήμερα, σε καμία περίπτωση δεν μπορείτε να φανταστείτε το «βρώμικο» παρελθόν, αυτού του πραγματικά όμορφου χώρου αναψυχής.
Ελατα, πεύκα, κυπαρίσσια, ιτιές, τούγιες, πικροδάφνες, ακακίες, τριανταφυλλιές, διάφορα είδη θάμνων και εποχικά λουλούδια φυτεύτηκαν και συνετέλεσαν στην ολική μεταμόρφωσή του. Και φυσικά δεν είναι μόνο αυτά!

Ο χώρος, που λειτουργεί ως πάρκο αναψυχής και δέχεται επισκέψεις οικογενειών, σχολείων και συλλόγων διαθέτει εγκαταστάσεις αθλοπαιδιών και ανάπαυλας. Διάσπαρτα ξύλινα κιόσκια και παγκάκια, μονοπάτια περιπάτου και δρόμους ορεινής ποδηλασίας, παιδική χαρά, και διάφορα γήπεδα, όπως μπάσκετ, ποδοσφαίρου, τένις και βόλεϊ.

Το πάρκο έχει επίσης πάρκινγκ, είναι φυλασσόμενο ενώ όσοι το επιθυμούν μπορούν να ενημερωθούν από τους αρμοδίους υπαλλήλους του Συνδέσμου (ΟΤΑ) για την ανακύκλωση, τη διαχείριση των απορριμμάτων και τις δραστηριότητες τους.

Βρίσκεται σε απόσταση περίπου 8.5 χιλιομέτρων από τη Θεσσαλονίκη, ακριβώς πάνω στο λόφο του Δερβενίου και ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει την πανέμορφη θέα της πόλης που απλώνεται μπροστά του, τόσο προς τον κόλπο του Θερμαϊκού και το δέλτα του Αξιού, όσο και το Ωραιόκαστρο.

Στα αρνητικά του ίσως είναι, πως δεν έχει ιδιαίτερη σήμανση για να καταλάβει κανείς πως σε εκείνο το σημείο υπάρχει ένα τεράστιο περιβαλλοντικό πάρκο και πιθανότατα, για το λόγο αυτό, δεν είναι και ιδιαίτερα γνωστό στο ευρύ κοινό.

Λίγα λόγια για την ιστορία του
Η ανάπλαση της παλαιάς χωματερής εγκαινιάστηκε στις 24 Σεπτεμβρίου 2006. Σκοπός του έργου ήταν η αντιμετώπιση όλων των φαινομένων που παράγονται σε μια παλαιά χωματερή και παράλληλα, η ανάπλαση του χώρου ώστε να γίνει επισκέψιμος και χρήσιμος για το κοινό. Το πάρκο υλοποιήθηκε από τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας.