Η συνοικία της Θεσσαλονίκης με τα αρχοντόσπιτα μιας άλλης εποχής! (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Αποτελεί πολιτιστική κληρονομιά της πόλης

Συνοικία Ουζιέλ… Ενα συγκρότημα από 28 μοναδικές κατοικίες, που διατηρούνται αναλλοίωτες στο χρόνο και έχουν να σου διηγηθούν ατελείωτες ιστορίες, που χάνονται στο χρόνο.

Στην οδό Γ. Παπανδρέου, προέκταση της Ανθέων, ανάμεσα στο 14ο Γυμνάσιο, τη Βίλα Morpurgo (Βίλα Ζαρντινίδη) και στο κτίριο της Νομαρχίας (βίλα Αλλατίνι), ξεπροβάλλει ένας μικρός «θησαυρός»!
Απέριττη ομορφιά κάθε εποχή του χρόνου, με χρώματα και αρώματα, τριανταφυλλιές, «φορτωμένες» μανταρινιές και λογής λογής λουλούδια. Μία βόλτα στα πλακόστρωτα στενά δρομάκια θα σας μεταφέρει σε έναν άλλο κόσμο, της νοσταλγικής και όμορφης Θεσσαλονίκης.


Τα σπίτια της συνοικίας, που από το 1980 έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα, έχουν την ίδια αρχιτεκτονική, ψηλοτάβανα, με κεραμοσκεπές, με ξύλινα παράθυρα και παντζούρια, με όμορφες πόρτες, περιποιημένες αυλές και ζωάκια, όπως γατούλες και σκυλάκια.

Γιατί ονομάζεται Συνοικία Ουζιέλ
Γιατί το «παραδεισένιο» αυτό… χωριό πήρε την ονομασία Ουζιέλ; Ο Δαυίδ Ουζιέλ ήταν ο εργολάβος που έχτισε τον συνοικισμό το 1927 και ένας από τους βασικούς μετόχους της Εταιρείας Τροχιοδρόμων της Θεσσαλονίκης.

Δείτε επίσης:   Η ιστορία της Μονής Λαζαριστών (ΒΙΝΤΕΟ)

Τα όμορφα αυτά σπίτια έγιναν για τους εργαζόμενους της εταιρείας, η οποία μάλιστα βρισκόταν πολύ κοντά στην περιοχή και από εκεί πήρε και το όνομά της, Ντεπώ. Depot, δηλαδή «αποθήκη» λόγω του αμαξοστάσιου.

Τις κατοικίες, σχεδίασε ο διάσημος Γάλλος αρχιτέκτονας Ζακ Mοσσέ, που έχει σχεδιάσει και άλλα κτήρια της Θεσσαλονίκης, όπως και τον κινηματογράφο «Ολύμπιον». Αυτή τη στιγμή, τα περισσότερα σπίτια έχουν αγοραστεί και κατοικούνται κανονικά, με προϋπόθεση φυσικά να μην υπάρξουν εξωτερικές παρεμβάσεις και αλλοιωθεί η εικόνα τους.


Αλλωστε, το συγκρότημα Ουζιέλ μαζί με τη Βίλα Ζαρντινίδη (πρώην Βίλα Morpurgο) έχουν χαρακτηριστεί «έργα τέχνης που χρειάζονται ειδική κρατική προστασία» και αποτελούν πολιτιστική κληρονομιά της πόλης.

 

Related posts