Κόκκινο Σπίτι: Ενα οίκημα μύθος στην καρδιά της πόλης

Διάσπαρτα μέσα στην Θεσσαλονίκη βρίσκονται ψηφίδες της ιστορίας της που κρύβουν μικρά ή μεγάλα μυστικά. Δεν είναι δύσκολο να τα συναντήσεις, αρκεί λίγη προσοχή.
Είτε στο κέντρο είτε γύρω από αυτό υπάρχουν ακόμη και σήμερα κτίρια που είτε έχουν ξεπεράσει είτε αγγίζουν τον ένα αιώνα ζωής. Οι καταστροφές της πόλης ήταν άλλωστε αρκετές τον 20ο αιώνα.

Ενα από τα πιο γνωστά κτίρια είναι το Μέγαρο Λόγγου ή όπως είναι πιο γνωστό το «Κόκκινο Σπίτι» στην Πλατεία Αγίας Σοφίας, που χτίστηκε το 1928 από τον βιομήχανο Ιωάννη Λόγγο, και ήταν του έργο του αρχιτέκτονα Τζενάρι.
Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε ισόγειο και δύο ορόφους, αλλά κατά την διάρκεια της κατασκευής αποφασίστηκε από τον ιδιοκτήτη η προσθήκη και τρίτου ορόφου, και τα σχέδια τροποποιήθηκαν δίνοντας στο κτίριο την σημερινή του μορφή. Το όνομα δόθηκε λόγω του κόκκινου τούβλου, που το έκανε μοναδικό.

2601KOKKINO-SPITI 2

Οι μύθοι
Με την ολοκλήρωση της κατασκευής του ξεκινά μια σειρά περίεργων γεγονότων. Αρχικά, η «Ανώνυμος Οικοδομική Εταιρία Νέων Χωρών» που κατασκεύασε το κτίριο, χρεοκόπησε. Ακολούθως η πρότυπη για την εποχή βιομηχανική μονάδα του Λόγγου στην Νάουσα καταστράφηκε από πυρκαγιά και πριν το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο η εταιρία του έκλεισε.
Ως αστικός μύθος έχουν γίνει ευρέως γνωστές ιστορίες για φαντάσματα ή βρυκόλακες που έχουν στοιχιώσει το κτίριο που δεν έχει κατοικηθεί επί δεκαετίες.
Μέχρι το 1992 λειτουργούσε το ιστορικό καφέ «Ερμής» στέκι των εκπαιδευτικών και πολλών διανοούμενων της πόλης.

2601KOKKINO-SPITI 3

Η αγορά του Ιβάν Σαββίδη
Εδώ και τρία περίπου χρόνια το κτίριο έχει περάσει στην ιδιοκτησία του μεγαλομετόχου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδη, που ξόδεψε περίπου 4 εκ.ευρώ για την αγορά. Ηδη στο ισόγειο λειτουργεί κατάστημα με είδη της ομάδας και οι πιο πρόσφατες πληροφορίες αναφέρουν πως εκεί θα μεταφερθούν (αφού πρώτα γίνει ριζική ανακαίνιση) το στρατηγείο των εταιριών του στην Ελλάδα. Και πιθανότατα δε θα είναι πλέον κόκκινο, αφού θα αλλάξει και το εξωτερικό χρώμα του…

Δείτε επίσης:   Καπάνι ή Αγορά Βλαλή

2601KOKKINO-SPITI 1

Σχετικές δημοσιεύσεις