Κτήμα Καραγκιόζη, Επανομή: Μία όαση που μετατράπηκε σε ερημωμένο σκουπιδότοπο (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

epanomi paralia ktima karagiozi

Θλίψη, απογοήτευση αλλά θυμό προκαλούν οι εικόνες από τη σημερινή κατάσταση της περιοχής

Το Κτήμα Καραγκιόζη ήταν κάποτε ένα παραθαλάσσιο θέρετρο στην Επανομή, ένας υπέροχος τόπος και μια όαση για τους Θεσσαλονικείς, που συνήθιζαν να πηγαίνουν εκεί για αναψυχή και για καλοκαιρινά μπάνια.

epanomi paralia ktima karagiozi

Η ακτή στο Κτήμα Καραγκιόζη, είναι πευκόφυτη ενώ η έκταση της είναι 25 στρέμματα. Μια  ανεκμετάλλευτη περιοχή (Πάλιουρα) που θα μπορούσε να ήταν ένας «παράδεισος», μια ανάσα μακριά από το κέντρο της πόλης. Δυστυχώς σήμερα αν κάποιος επισκεφτεί αυτό τον τόπο θα αντικρίσει έναν ερημωμένο σκουπιδότοπο.

epanomi paralia ktima karagiozi

Το εγκαταλελειμμένο μπαρ του δημοτικού αναψυκτηρίου που λειτουργούσε στο Κτήμα, μένει εκεί μοιάζοντας «στοιχειωμένο» ενώ παράλληλα φέρνει νοσταλγικές εικόνες από την εποχή που ήταν ακόμη σε λειτουργία.  

Οι πλημμύρες από τις βροχές που είχαν σημειωθεί το Σεπτέμβριο του 2016 έπληξαν το σημείο δημιουργώντας λακκούβες, κατεστραμμένο οδόστρωμα και διαλυμένα πρανή. Οι ζημιές αυτές δεν αποκαταστάθηκαν ποτέ.

epanomi paralia ktima karagiozi

Πριν από τη θεομηνία του Σεπτεμβρίου, το δημοτικό αναψυκτήριο νοίκιαζε ιδιώτης όπου φρόντιζε ο ίδιος για τη φύλαξη του περιφραγμένου μέχρι τότε χώρου, και για την καθαριότητα του αλλά και την καθαριότητα των δημόσιων τουαλετών της πλαζ. Ύστερα από τις καταστροφές ο ιδιώτης απομακρύνθηκε και η φροντίδα του χώρου πέρασε αποκλειστικά στο Δήμο.

epanomi paralia ktima karagiozi

Η δημοτική αρχή θέλησε να παραχωρήσει ολόκληρο το χώρο των 25 στρεμμάτων της δημοτικής πλαζ, δωρεάν και για 25 χρόνια στη μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, ώστε αυτή να δημιουργήσει εκεί κατασκήνωση για τα κατηχητικά σχολεία της.

epanomi paralia ktima karagiozi

Η απόφαση αυτή του δήμου προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από τους κατοίκους της Επανομής και της Νέας Μηχανιώνας λόγω του ότι η παραλία ήταν πολυσύχναστη και με εύκολη πρόσβαση για τους Θεσσαλονικείς που μπορούσαν να φτάσουν εκεί και με τις λεωφορειακές γραμμές του ΟΑΣΘ. Οι έντονες αυτές αντιδράσεις απέτρεψαν το Δήμο από αυτή του την απόφαση.

epanomi paralia ktima karagiozi

Τελικά το Κτήμα Καραγκιόζη έμεινε ανεκμετάλλευτο. Το μόνο που υπάρχει πλέον στην κάποτε όμορφη πλαζ είναι μπάζα και σκουπίδια τα οποία σε συνδυασμό με τις λακκούβες νερού έχουν δημιουργήσει και πρόβλημα με την αύξηση των κουνουπιών στην περιοχή. 
Κ.Δ.
Πηγή: farosthermaikou.blogspot.com

Συντάκτης 

Σχετικές δημοσιεύσεις