Λουτρά Θέρμης: Η ιστορία τους, τα θαυματουργά νερά τους, η χαρακτηριστική αρχιτεκτονική τους και η εγκατάλειψη (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

λουτρά Θέρμης

Οσο και αν προσπαθούν να αντισταθούν στη φθορά του χρόνου, η εικόνα είναι αποκαρδιωτική Λίγο έξω από τη Θεσσαλονίκη, στην ανατολική πλευρά της και συγκεκριμένα, στο 16ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Πολύγυρου, αμέσως μετά τη Νέα Ραιδεστό, βρίσκονται τα ιαματικά λουτρά της Θέρμης. Η σημερινή τους εικόνα, δε θυμίζει σε τίποτα, αυτήν προ δεκαετίας, όταν […]

Οσο και αν προσπαθούν να αντισταθούν στη φθορά του χρόνου, η εικόνα είναι αποκαρδιωτική

Λίγο έξω από τη Θεσσαλονίκη, στην ανατολική πλευρά της και συγκεκριμένα, στο 16ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Πολύγυρου, αμέσως μετά τη Νέα Ραιδεστό, βρίσκονται τα ιαματικά λουτρά της Θέρμης.

Η σημερινή τους εικόνα, δε θυμίζει σε τίποτα, αυτήν προ δεκαετίας, όταν και λειτουργούσαν κανονικά, σφύζοντας από ζωή και κόσμο που ήθελαν να χαρούν τα οφέλη των ιαματικών νερών.


Ενας μικρός… παράδεισος, συνολικής έκτασης 500 στρεμμάτων, σε ένα καταπράσινο και πευκόφυτο περιβάλλον, με ιαματικά νερά (χλωροωατριούχα, κατάλληλα για ρευματοπάθειες, αρθροπάθειες, παθήσεις αγγείων, δερματοπάθειες, μετατραυματικές καταστάσεις, γυναικολογικές παθήσεις κ.α.), και πολλές εγκαταστάσεις (καταλύματα, κιόσκια και παιδική χαρά), αυτή τη στιγμή υποκύπτει στη φθορά της φύσης και του χρόνου καθώς έχει εγκαταλειφθεί εντελώς στην τύχη του.

Ενας ιστορικός τόπος, με ιδιαίτερο αρχαιολογικό ενδιαφέρον
Γνωρίζετε ωστόσο πως τα Λουτρά Θέρμης λειτουργούσαν για εκατοντάδες χρόνια ενώ στο χώρο τους βρίσκονται ιστορικά κτίσματα με έντονο ιστορικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον;
Και όμως, η ζωή στην περιοχή αυτή χρονολογείται από τα προϊστορικά χρόνια και τη νεολιθική εποχή (5000 π.Χ.). Οσο για τα λουτρά, οι πληροφορίες αναφέρουν πως λειτουργούσαν τα αρχαία χρόνια, με έξαρση κατά τη ρωμαϊκή εποχή. Η λουτροθεραπεία συνεχίστηκε τη βυζαντινή και μεταβυζαντινή περίοδο, κάτι που το αποδεικνύουν οι βυζαντινοί λουτήρες που βρίσκονται στο χώρο καθώς και οι οθωμανικοί τρούλοι των λουτρών.

Ιδιαίτερο αρχαιολογικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εγκαταστάσεις των τριών τρούλαιων λουτρών, εξαιρετικής αισθητικής και χαρακτηριστικής αρχιτεκτονικής με κεραμοσκεπή, μαρμάρινα τμήματα καθώς επίσης και οι έξι υπαίθριοι μαρμάρινοι ατομικοί λουτήρες. Τα μαρμάρινα τμήματα του αρχικού κτίσματος αντιστάθηκαν στη φθορά του χρόνου ωστόσο οι οθωμανικοί τρούλοι των λουτρών είναι έτοιμοι να καταρρεύσουν.

Τη δεκαετία του ’50 και το ’60 βρισκόταν στο απόγειό τους, με τον κόσμο να καταφτάνει από τις γύρω περιοχές λόγω της ιδιαίτερης φήμης τους και των ιαματικών πηγών τους.


Η διακοπή της λειτουργίας και η κατάρρευση
Από το 2008 οι εγκαταστάσεις στη λουτρόπολη Θέρμης βρίσκονται σε αργία. Κανείς πλέον δεν απολαμβάνει τις εξαιρετικές ιαματικές πηγές και το μόνο που μπορεί να αντικρίσει είναι τα… κουφάρια τους. Η βλάστηση έχει «πνίξει» σχεδόν τα πάντα, τόσο τα παλιά όσο και τα καινούρια λουτρά, οι εγκαταστάσεις είναι διαλυμένες, οι τρούλοι των λουτρών, όπως προαναφέραμε ετοιμόρροποι, τα κουφώματα και οι τοίχοι διαλυμένοι και οι χώροι ρημαγμένοι.


Αξίζει να αναφέρουμε πως τα Λουτρά, αν και βρίσκονται στη Θέρμη, ανήκουν στο Δήμο Θεσσαλονίκης. Παρότι έχουν γίνει διάφορες συζητήσεις και προτάσεις και από τις δύο πλευρές αλλά και από ιδιώτη, δεν έχει βρεθεί κάποια λύση όσον αφορά την αξιοποίησή τους. Η ουσία είναι να ξεπεραστούν οι όποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες και να υπάρξει διάθεση και συνεργασία ώστε η υπέροχη αυτή λουτρόπολη να επανακτήσει την παλιά της αίγλη! Πριν φυσικά να είναι αργά…