Μία άγνωστη… όαση στη Θεσσαλονίκη όπου αναβλύζει το «Αγίασμα» του Ιωάννη του Βαπτιστού (Βίντεο από drone & ΦΩΤΟ)

thessaloniki eykarpia agiasma timiou prodromou titan

Ενας παράδεισος με γάργαρα νερά, καλά κρυμμένος από τεράστια πλατάνια στην περιοχή της Νέας Ευκαρπίας

Εχετε περάσει άπειρες φορές από το σημείο, μιας και εκεί βρίσκεται η εξωτερική περιφερειακή οδός της Θεσσαλονίκης, ελάχιστοι όμως θα γνωρίζετε τι κρύβεται πίσω από την οργιώδη βλάστηση που υπάρχει στο σημείο.

thessaloniki eykarpia agiasma timiou prodromou titan

Αναφερόμαστε στη βόρεια πλευρά της Νέας Ευκαρπίας, περιοχή που ανήκει στο Δήμο Παύλου Μελά και ιδρύθηκε μετά το 1922 απο Μικρασιάτες πρόσφυγες από το Ουσάκ (Ευκαρπία) της Μικράς Ασίας, που βρισκόταν κοντά στην αρχαία ελληνική πόλη της Φρυγίας Τημένου Θύραι.

thessaloniki eykarpia agiasma timiou prodromou titan

Εκεί λοιπόν, βρίσκεται μία τοποθεσία με την ονομασία «Μικρά Τέμπη», όπου είναι «κρυμμένο» το γραφικό παρεκκλήσι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου.

Ενας τόπος μοναδικός, ευλογημένος, με οργιώδη βλάστηση, ρυάκια, απίστευτη ομορφιά, δροσιά τους καλοκαιρινούς μήνες και απέραντη ησυχία. Εδώ, αναβλύζει όπως λένε, το αγιασμένο νερό του Ιωάννη του Βαπτιστού και για το λόγο αυτό, έχει και την ονομασία «Αγίασμα».

thessaloniki eykarpia agiasma timiou prodromou titan

Το γραφικό παρεκκλήσι εορτάζει στη μνήμη της Αποκεφαλίσεως του Τιμίου Προδρόμου, την 29η  Αυγούστου ενώ λόγω του γραφικού τοπίου του, πολλοί είναι αυτοί που το επιλέγουν για να τελέσουν τα ιερά Μυστήρια της Βαπτίσεως και του Γάμου.

thessaloniki eykarpia agiasma timiou prodromou titan

Σίγουρα, αν επισκεφθείτε έστω και μία φορά το σημείο, δεν υπάρχει περίπτωση να μην σας «παρασύρει» η φυσική ομορφιά του. Οι εικόνες του www. life-events.gr από drone θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε σε ποιο σημείο είναι και να πάρετε μία μικρή “γεύση” από την ομορφιά του τοπίου.

Η ιστορία του και μαρτυρίες

Κανείς δεν μπορεί να πει με ακρίβεια από πότε υπάρχει στο σημείο αυτό η πηγή του αγιάσματος. Πάντως, η πρώτη γραπτή μαρτυρία της ύπαρξής του ανάγεται στο 1920. Όταν οι πρόσφυγες ήρθαν και κατοίκησαν τη Νέα Ευκαρπία συχνά πήγαιναν στο χώρο του αγιάσματος για να κάνουν τις προσευχές και τα τάματά τους. Θυμούνται οι πρώτοι οικιστές του χωριού πως πάνω από το αγίασμα έπεφταν, σαν καταρράκτης, κλαδιά βάτων. Πάνω σε αυτά οι Ευκαρπιώτες δένανε κομμάτια από τα ρούχα τους, παρακαλώντας τον Άγιο Πρόδρομο να είναι πρεσβευτής των αιτημάτων τους.

thessaloniki eykarpia agiasma timiou prodromou titan

Το 1952 στρατοπέδευσε στην περιοχή αυτή ένας λόχος τάγματος του Ελληνικού Στρατού. Τη βραδιά εκείνη, σύμφωνα με την παράδοση, παρουσιάστηκε σε έναν στρατιώτη σε όραμα, ο Τίμιος Πρόδρομος, ο οποίος του είπε να χτίσει ένα προσκυνητάρι πάνω από το αγίασμα. Ο στρατιώτης αναφέρθηκε στο διοικητή του και χτίστηκε ένα ναόσχημο προσκυνητάρι με την εικόνα του Αγίου.

thessaloniki eykarpia agiasma timiou prodromou titan

Για πολλά χρόνια, το αγίασμα το φρόντιζε ο Θ. Α., ο οποίος το 1968, κατά την ώρα της Θείας Λειτουργίας, σκεφτόταν ότι κάποτε θα έπρεπε να χτιστεί ένας μικρός ναός για να μην τελείται η Θεία Λειτουργία υπαίθρια. Τότε παρουσιάστηκε μια γερόντισσα που του αποκάλυψε το λογισμό του και του είπε πως ο Αι – Γιάννης θα φροντίσει να βρεθούν τα χρήματα. Πραγματικά, την ίδια ημέρα ένας άγνωστος παρέδωσε στον π. Αντώνιο Ξενοφωντίδη 20.000 δραχμές για το σκοπό αυτό. Ο άνθρωπος αυτός ποτέ δεν ξαναπαρουσιάστηκε. Με τη βοήθεια και ενός ακόμη δωρητή τη χρονιά εκείνη χτίστηκε ο μικρός ναός.

thessaloniki eykarpia agiasma timiou prodromou titan

Το 1993 τα νερά στην περιοχή είχαν λιγοστέψει. Σαν να μην έφτανε αυτό, κάτοικος που το κτήμα του γειτνίαζε με το αγίασμα έκανε γεώτρηση, με αποτέλεσμα να διακόψει προσωρινά τη φυσική ροή του αγιάσματος, πράγμα που προξένησε μεγάλη λύπη στους προσκυνητές.

thessaloniki eykarpia agiasma timiou prodromou titan

Υπάρχει σαφής μαρτυρία των κατοίκων για τον τόπο αυτό που επέλεξε και αγάπησε ο Τίμιος Πρόδρομος. Διηγούνται ένα περιστατικό χαρακτηριστικό. Ο κ. Τ.Δ. κάποια μέρα παρουσιάστηκε στον υπεύθυνο διακονητή του αγιάσματος Θ.Α. και του είπε: «Είμαι ο Τ.Δ. και σε λίγους μήνες θα κάνω την βάφτιση του παιδιού μου εδώ στο αγίασμα». Η σύζυγός του ήταν δύο μηνών έγκυος. Το ζευγάρι για εννέα χρόνια έφερε την πικρία της ατεκνίας, όταν παρουσιάστηκε σε ενύπνιο ο Τίμιος Πρόδρομος, δίνοντάς τους εντολή το μεν παιδί να το ονομάσουν Ιωάννη, τη δε βάφτιση να την κάνουν στο αγίασμα, του οποίου την ύπαρξη δεν γνώριζαν.

thessaloniki eykarpia agiasma timiou prodromou titan

Αλλά και πολλές άλλες σχετικές μαρτυρίες θυμούνται ιερείς και κάτοικοι. Τις εργασίες περίφραξης και συντήρησης συνέχισε ο π. Γεώργιος Πολύζος. Το 2001, επί εφημερίας του π. Ιωάννη Δημητριάδη το αγίασμα αναμορφώθηκε και το παρεκκλήσι επενδύθηκε με πέτρα.

thessaloniki eykarpia agiasma timiou prodromou titan

Πληροφορίες από το βιβλίο «Αμπέλων Εύκαρπος» του Πρωτοπρεσβύτερου Νικηφόρου Καλαιτζίδη, έκδοση Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου 2003

Με πληροφορίες από thessekdromes.blogspot.com

Συντάκτης 

Η πρώτη της αγάπη ήταν το αθλητικό ρεπορτάζ. Υπηρέτησε με συνέπεια επί σειρά ετών τον Εντυπο Τύπο (εφημερίδες και περιοδικά) ενώ εργάστηκε επίσης σε ηλεκτρονικά Μέσα και στο ραδιόφωνο. Πνεύμα ανήσυχο, αναζήτησε νέους ορίζοντες, συνεργάστηκε με ομογενειακά ΜΜΕ και ασχολήθηκε με το ελεύθερο ρεπορτάζ και τη φωτογραφία, δίνοντας έμφαση στον άνθρωπο, στη φύση και τον τόπο. Ταυτόχρονα, παρακολούθησε μαθήματα και σεμινάρια με αντικείμενο τα βότανα και τα φυσικά καλλυντικά και ασχολείται με χειροποίητες, PIY (Produce It Yourself) και DIY (Do It Yourself) δημιουργίες. Είναι μέλος της Ενωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜΘ), του ΠΣΑΤ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου), της IFJ (International Federation of Journalists) και της AIPS (International Sports Press Association).

Σχετικές δημοσιεύσεις