Μπέη Χαμάμ: Τα λουτρά Παράδεισος, ένα σημαντικό μνημείο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Σήμερα άνοιξε τις… πύλες του στο κοινό, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανοιχτά Μνημεία» Τη δυνατότητα να γνωρίσουν το Μπέη Χαμάμ (Λουτρά Παράδεισος) είχαν σήμερα την ευκαιρία οι κάτοικοι της πόλης και όχι μόνο, που επισκέφθηκαν το χώρο στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ετους Πολιτιστικής Κληρονομιάς και έμειναν εντυπωσιασμένοι από τις εικόνες που αντίκρισαν. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων […]

Σήμερα άνοιξε τις… πύλες του στο κοινό, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανοιχτά Μνημεία»

Τη δυνατότητα να γνωρίσουν το Μπέη Χαμάμ (Λουτρά Παράδεισος) είχαν σήμερα την ευκαιρία οι κάτοικοι της πόλης και όχι μόνο, που επισκέφθηκαν το χώρο στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ετους Πολιτιστικής Κληρονομιάς και έμειναν εντυπωσιασμένοι από τις εικόνες που αντίκρισαν.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, διοργανώνει το πρόγραμμα «Ανοιχτά μνημεία», που περιλαμβάνει διαδρομές στο χώρο και το χρόνο της Θεσσαλονίκης, μέσα από από επισκέψεις σε εμβληματικά μνημεία και χώρους – τοπόσημα της σύγχρονης πόλης, με εμψυχωτές αρχαιολόγους και αρχιτέκτονες της Εφορείας.

Το πρόγραμμα θα διαρκέσει όλη τη χρονιά και η πρώτη φάση, που είναι μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2018, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την Παρασκευή στο Λουτρό: Συναντήσεις γνωριμίας με το Μπέη Χαμάμ (Λουτρά Παράδεισος) και την έκθεση «1917. Μνημεία στις φλόγες» στις 27 Απριλίου, 18 και 25 Μαΐου, 22 και 29 Ιουνίου 2018. Ωρες: 11.00-13.00. Μπορείτε να δείτε αναλυτικά, ΕΔΩ!

Το μεγαλύτερο χαμάμ της πόλης
Πολλοί περνάτε καθημερινά από το σημείο, αρκετοί θα το έχετε προσέξει και άλλοι τόσοι που δεν θα το έχετε δώσει καν σημασία. Γνωρίζετε όμως πως το Μπέη Χαμάμ στέκει εκεί περίπου 6 αιώνες και μάλιστα λειτουργούσε ως χαμάμ μέχρι τη δεκαετία του 1960, με το όνομα Λουτρά Παράσειδος; Ξέρετε πως είναι το παλαιότερο από τα Οθωμανικά Λουτρά της Θεσσαλονίκης και ένα από τα σημαντικότερα στα Βαλκάνια;

Το Μπέη Χαμάμ, για όσους ακόμη δεν καταλάβατε, βρίσκεται επί της οδού Εγνατία περίπου στο ύψος της οδού Αριστοτέλους, ακριβώς απέναντι (από την άλλη πλευρά) από την Παναγία Χαλκέων. Χτίστηκε το 1444, 14 χρόνια μετά την κατάληψη της Θεσσαλονίκης από τον Μουράτ Β΄, πάνω σε απομεινάρια βυζαντινών εκκλησιών.

Η λειτουργία του δεν διαφέρει από αυτή των υπολοίπων Χαμάμ (Λουτρών) καθώς διαθέτει τρεις κυρίως αίθουσες (κρύα, χλιαρή, ζεστή) με πολλά μικρότερα διαμερίσματα και επιμέρους βοηθητικούς χώρους. Διέθετε ξεχωριστούς χώρους για άνδρες και γυναίκες, χωρίς άμεση επικοινωνία μεταξύ τους. Η είσοδος για τους άντρες βρισκόταν στην Νοτιοδυτική πλευρά του κτίσματος ενώ μια δεύτερη, Βορειότερα, προσέφερε μεγαλύτερη διακριτικότητα για τις γυναίκες.

Τα Λουτρά, θεωρούνται μοναδικά για τις εντυπωσιακές διακοσμητικές συνθέσεις και τα περίτεχνα σχέδια που διαφαίνονται και σήμερα στο εσωτερικό τους. Η εσωτερική τους διαρρύθμιση χαρακτηρίζεται από πολλά δωμάτια τα οποία επικοινωνούν μεταξύ τους με περισσότερες από μια εισόδους έχοντας μια ελαφρώς λαβυρινθώδη διάταξη.

Εκτός από τα μικρότερα δωμάτια που καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος των λουτρών, υπάρχουν και κάποια μεγαλύτερα τα οποία χαρακτηρίζονται για την οκταγωνική τους μορφή και τις αψίδες που τα περιβάλλουν. Οι χώροι που προορίζονταν για τους άνδρες είναι αυτοί με τη μεγαλύτερη άνεση και πολυτέλεια ενώ στην όλη ομορφιά του χώρου, προσδίδουν και τα ανοίγματα στην οροφή των διακοσμημένων θόλων, που επιτρέπουν την είσοδο φυσικού φωτισμού.

Εκτός από τον καθοριστικό ρόλο τους σε επίπεδο υγιεινής και καθαριότητας, τα Χαμάμ είχαν και μια συμβολική, σχεδόν πνευματική διάσταση ως πρός την λειτουργία της κάθαρσης ενώ για τις γυναίκες αποτελούσαν τη σημαντικότερη κοινωνική διέξοδο καθώς και την ευκαιρία για κοινωνικοποίηση.

Διαβάστε επίσης  Θεσσαλονίκη: Διαμαρτυρία γονέων και μαθητών για κλείσιμο λυόμενου δημοτικού σχολείου

Χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων
Το αξιοσημείωτο είναι πως το Μπέη Χαμάμ παρέμενε ενεργό έως και τη δεκαετία του 1960 υπό την επωνυμία «Λουτρά Παράδεισος». Σήμερα ο χώρος χρησιμοποιείται για διάφορες εκθέσεις, δρώμενα και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Μην χάσετε την ευκαιρία να τα επισκεφθείτε και να γνωρίσετε την ιστορία της πόλης…




Πηγή ιστορικών στοιχείων: wikipedia.org, inthessaloniki.com