Ο ξεχωριστός ναός των Ελλήνων από τη Ρωσία στη Δυτική Θεσσαλονίκη (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Ο Ιβάν Σαββίδης και η τοπική κοινωνία στηρίζουν την εκκλησία του Αγίου Σεραφείμ του Σαρώφ στην Ευξεινούπολη Τη δεκαετία του 1990 χιλιάδες ήταν οι ποντιακής καταγωγής Ελληνες από την πρώην ΕΣΣΔ που άφησαν τις εστίες του αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον στην μεγάλη κι αλησμόνητη πατρίδα, την Ελλάδα. Συνθήκες ιδιαίτερα δύσκολες αφού η ελληνική κοινωνία στην […]

Ο Ιβάν Σαββίδης και η τοπική κοινωνία στηρίζουν την εκκλησία του Αγίου Σεραφείμ του Σαρώφ στην Ευξεινούπολη

Τη δεκαετία του 1990 χιλιάδες ήταν οι ποντιακής καταγωγής Ελληνες από την πρώην ΕΣΣΔ που άφησαν τις εστίες του αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον στην μεγάλη κι αλησμόνητη πατρίδα, την Ελλάδα. Συνθήκες ιδιαίτερα δύσκολες αφού η ελληνική κοινωνία στην αρχή βρέθηκε απροετοίμαστη για να τους υποδεχθεί.

Αρκετές περιοχές της Θεσσαλονίκης, κεντρικά αλλά κυρίως δυτικά, δέχθηκαν το μεγαλύτερο ποσοστό. Σε πολλές περιπτώσεις δημιουργήθηκαν νέες γειτονιές σε μέρη που μέχρι τότε δεν υπήρχαν σπίτια. Όπως στην Ευξεινούπολη (ή Νικόπολη), ανάμεσα στην εσωτερική και την εξωτερική Περιφερειακή οδό της Θεσσαλονίκης. Σε χωράφια αρκετά μακριά από τον ιστό της πόλης, οι πολίτες από τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ έχτισαν μόνοι τους τα σπίτια τους.

Υπό αυτές τις συνθήκες, οι άνθρωποι αυτοί έπρεπε να στηρίξουν ο ένας τον άλλον, να αλληλοβοηθηθούν ώστε να καταφέρουν να επιβιώσουν. Η πίστη ήταν ένα βάλσαμο για τις καρδιές τους, μια εσωτερική ανάγκη που παράλληλα αποτέλεσε κι έναν τρόπο ώστε να παραμείνουν όλοι κοντά. Η ανάγκη για τη δημιουργία μιας ενορίας έγινε από νωρίς πραγματικότητα, χάρη και στις κινήσεις του μακαριστού Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κυρού Διονυσίου. Αποφασίστηκε ο ναός να τιμά τον Αγιο Σεραφείμ του Σαρώφ, έναν από τους πλέον δημοφιλείς Αγίους της Ρωσικής Εκκλησίας και παράλληλα επέτρεψε να ακολουθήσει το ρωσικό ημερολόγιο (το παλιό, ωστόσο δεν είναι παλαιοημερολογίτες αλλά η ενορία ανήκε στη Μητρόπολη Νεαπόλεως).

Μάλιστα, στο ναό θησαυρίζεται από το 2001 λείψανο του Αγίου Σεραφείμ που δώρισε στον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο ο Πατριάρχης Μόσχας Αλέξιος.

Για να λειτουργήσει και πλέον να ανθίσει μέσα σε μια δύσκολη περίοδο και σε μια περιοχή όπου οι άνθρωποι δύσκολα τα βγάζουν πέρα ακόμη και στην καθημερινότητά τους, χρειάστηκε η παρουσία ενός ιερέα που ήρθε κι αυτός από την πρώην ΕΣΣΔ, του π.Λέοντα Εφραιμίδη, που με πολύ προσωπικό αγώνα έχει δημιουργήσει μια «κυψέλη» ώστε άνθρωποι όλων των ηλικιών να δίνουν το παρών στις εκδηλώσεις της εκκλησίας και να στηρίζουν με όλες τους τις δυνάμεις το έργο αυτό.

Οι ακολουθίες στο ναό του Αγίου Σεραφείμ ψάλλονται στα ελληνικά, στα ρώσικα και στα σλάβικα, αφού όπως είπε στο Life-Events.gr ο π.Λέων, πολλοί εκ των πιστών όταν ήρθαν στην Ελλάδα ήταν προχωρημένης ηλικίας και ήταν δύσκολο να μάθουν τη γλώσσα και να παρακολουθήσουν τη Λειτουργία.

Οι ευεργέτες και ο Ιβάν Σαββίδης

Η εκκλησία στην Ευξεινούπολη συνεχίζει να χτίζεται. Προς το παρόν, οι λειτουργίες τελούνται στον υπόγειο χώρο, ενώ τα έργα για τον κυρίως ναό συνεχίζονται. Οι άνθρωποι της ενορίας με προσωπική εργασία και όσοι μπορούν οικονομικά, χτίζουν λιθαράκι-λιθαράκι το ναό.

Η προσπάθειά τους αυτή στηρίζεται τα τελευταία χρόνια από τον Ιβάν Σαββίδη, τον ισχυρό άνδρα του ΠΑΟΚ που επισκέπτεται την περιοχή και αγκάλιασε από την αρχή τους ανθρώπους εκεί. Χάρη στη δική του δωρεά κατασκευάστηκαν και τοποθετήθηκαν οι επίχρυσοι τρούλοι και ο μεγάλος Σταυρός στην κορυφή του ναού. Παράλληλα, στήριξε και αδύναμους πολίτες της περιοχής που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.

Στο βίντεο του Life-Events.gr ο π.Λεών και η φιλόλογος, Αφροδίτη Πελιβανίδου, μιλούν για την ενορία του Αγίου Σεραφείμ του Σαρώφ και το έργο που επιτελείται, καθώς και στην παρουσία του Ιβάν Σαββίδη…