Οι δρόμοι έχουν τη δική τους ιστορία…

Πως οι οδοί στο κέντρο της Θεσσαλονίκης απέκτησαν το όνομά τους

Περπατάτε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, σε γνωστούς, μεγάλους και άλλοτε πιο μικρούς δρόμους, θορυβώδεις αλλά και πιο ήσυχους και γραφικούς, με πολλά αμάξια, μαγαζιά αλλά και όμορφα καφέ… Εχετε αναρωτηθεί άραγε ποτέ ποιο είναι το πρόσωπο από το οποίο πήραν το όνομά τους;

Πότε γεννήθηκε, τι πρόσφερε στη χώρα και την πόλη; Για παράδειγμα, ποιός ήταν ο Αριστοτέλης Βαλαωρίτης, τι έκανε ο Κάρολος Ντηλ, κτλ

Με το Thes.gr  μεταφερόμαστε σε 10 γνωστούς δρόμους της Θεσσαλονίκης και μαθαίνουμε ποιος ήταν αυτός που τους «έδωσε» το όνομά τους…

ΤΣΙΜΙΣΚΗ

Ιωάννης Τσιμισκής (925.-976). Διετέλεσε στρατηγός και αυτοκράτορας του Βυζαντίου. Εμεινε στην ιστορία ως ένας από τους πιο άξιους, και ικανούς ηγέτες και αυτοκράτορες της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας με πλούσια ψυχικά χαρίσματα, αλλά και για τη θυελλώδη σχέση του με την αυτοκράτειρα Θεανώ που τον έφερε και στο θρόνο.

ΒΑΣΙΛΙΣΣΗΣ ΟΛΓΑΣ

Ολγα Κονσταντίνοβνα (1851-1926). Δούκισσα της Ρωσίας και μέλος της δυναστείας των Ρομανόφ, η οποία μέσω του γάμου της με τον βασιλιά Γεώργιο Α’ έγινε βασίλισσα των Ελλήνων. Κέρδισε την αγάπη του ελληνικού λαού, καθώς αφιερώθηκε σε κοινωνικές εργασίες ιδρύοντας μεγάλο αριθμό νοσοκομείων και κέντρων βοήθειας προς τους οικονομικά ασθενέστερους.

ΚΑΡΟΛΟΥ ΝΤΗΛ

Κάρολος Ντηλ (1859-1944). Σπουδαίος Γάλλος βυζαντινολόγος. Ηταν επικεφαλής στην αναστήλωση του Ιερού Ναού της Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη (1907-1909), με τη Θεοδώρα, αυτοκράτειρα του Βυζαντίου, την Ιστορία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και τη Βυζαντινή κοινωνία στην εποχή των Κομνηνών να είναι από τα πιο γνωστά του έργα.

ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΣΜΥΡΝΗΣ

Χρυσόστομος Καλαφάτης (1867-1922). Μικρασιάτης θεολόγος και ιεράρχης με σημαντική δράση στον Μακεδονικό Αγώνα. Διετέλεσε Μητροπολίτης Δράμας, Φιλίππων και Ζιχνών (1902-1910), καθώς και Μητροπολίτης Σμύρνης (1910-1922). Γνώρισε μαρτυρικό θάνατο κατά την Μικρασιατική Καταστροφή, αφού προηγουμένως είχε αρνηθεί να φυγαδευθεί.

Διαβάστε επίσης  Έρχεται το 8ο Φεστιβάλ Ανακύκλωσης του Δήμου Θεσσαλονίκης

ΜΑΚΕΝΖΥ ΚΙΝΓΚ

Γουίλιαμ Λάιον Μακένζυ Κινγκ (1874-1950). Πρωθυπουργός του Καναδά κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και την εισβολή των Ναζί στην Ελλάδα. Μεγάλος θαυμαστής του ελληνικού πνεύματος, κάτι που τον οδήγησε σε σημαντική ανθρωπιστική βοήθεια στη χώρα μας την δύσκολη περίοδο της γερμανικής κατοχής.

ΠΑΛΑΙΩΝ ΠΑΤΡΩΝ ΓΕΡΜΑΝΟΥ

Παλαιών Πατρών Γερμανός (1771-1826). Ιεράρχης και μητροπολίτης Παλαιών Πατρών, με έντονη πολιτική και διπλωματική δράση. Ηταν ένας από τους μεγάλους πρωταγωνιστές της Ελληνικής Επανάστασης απέναντι στον τουρκικό ζυγό, ενώ μάλιστα γεννήθηκε στη Δημητσάνα στις 25 Μαρτίου! Το όνομα του στον… έξω κόσμο ήταν Γεώργιος Γκόζιας.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΣΒΩΛΟΥ

Αλέξανδρος Σβώλος (1892-1956). Αξιόμαχος νομικός και πολιτικός, με σημαντική προσφορά στον αγώνα κατά των γερμανικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια της κατοχής. Πέτυχε την αρμονία ανάμεσα στο επιστημονικό του έργο, την κοινωνική του προσφορά και την πολιτική του δράση όντας μάλιστα και πρόεδρος της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ).

ΒΑΛΑΩΡΙΤΟΥ

Αριστοτέλης Βαλαωρίτης (1824-1879). Γεννημένος στη Λευκάδα, υπήρξε ένας από τους πιο διακεκριμένους Επτανήσιους ποιητές του 19ου αιώνα. Απόφοιτος της Ιόνιου Ακαδημίας σπούδασε στη συνέχεια και νομικά στην Πίζα, ενώ ασχολήθηκε με την πολιτική όντας υπέρμαχος της ένωσης των Ιονίων νήσων με την υπόλοιπη Ελλάδα.

ΚΑΛΑΠΟΘΑΚΗ

Δημήτριος Καλαποθάκης (1865-1921). Δημοσιογράφος και συγγραφέας, ενώ ήταν και ο εκδότης της εφημερίδας «Εμπρός» όντας από τους πρωτοπόρους της εποχής του. Συνιδρυτής και πρόεδρος του Μακεδονικού Κομιτάτου που είχε σκοπό την ανακοπή του εκβουλγαρισμού της Μακεδονίας και να βοηθήσει με όπλα, χρήματα και εφόδια τους Ελληνες Μακεδονομάχους.

ΠΡΟΞΕΝΟΥ ΚΟΡΟΜΗΛΑ

Λάμπρος Κορομηλάς (1856-1923). Οικονομολόγος, διπλωμάτης και πολιτικός. Διετέλεσε Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη και υπήρξε αναμφισβήτητα μια από τις σημαίνουσες προσωπικότητες κατά τη διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα. Υπήρξε και Πρέσβης στην Ουάσιγκτον πετυχαίνοντας την… ένωση των Ελλήνων μεταναστών στις ΗΠΑ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *