Συμμαχικά Κοιμητήρια: Η μεγαλύτερη στρατιωτική νεκρόπολη της Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

thessaloniki symmaxika nekrotafeia

Ενας τόπος μνήμης και οι αμέτρητες ιστορίες που… κρύβονται από πίσω του

Ενας τόπος μνήμης και οι αμέτρητες ιστορίες που… κρύβονται από πίσω του

Στην οδό Λαγκαδά, κάπου ανάμεσα στο Δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης και λίγα χιλιόμετρα μακριά από την πλατεία Βαρδαρίου, βρίσκονται τα συμμαχικά νεκροταφεία ή αλλιώς τα νεκροταφεία του «Ζέιτενλικ». Ενας τόπος που λίγοι Θεσσαλονικείς γνωρίζουν για την ύπαρξη του. Κι όμως τα συμμαχικά νεκροταφεία αποτελούν τη μεγαλύτερη στρατιωτική νεκρόπολη της Ελλάδας.

thessaloniki symmaxika nekrotafeia

Τα συμμαχικά κοιμητήρια διαφέρουν σημαντικά από τα υπόλοιπα, και αξίζει κανείς να τα επισκεφτεί. Ο χώρος είναι ιδιαίτερα καλοδιατηρημένος, και τα μνημεία που βρίσκονται σ’ αυτόν επιβλητικά. Ενα από τα βασικά χαρακτηριστικά του νεκροταφείου που προκαλεί δέος στους επισκέπτες είναι ο ομοιόμορφος σχεδιασμός τους καθώς και οι συμμετρικά διανεμημένες και ατέλειωτες σειρές από σταυρούς που αναγράφουν το όνομα, την ηλικία ή τη στρατιωτική μονάδα των στρατιωτών.

thessaloniki symmaxika nekrotafeia

Πίσω από τα συμμαχικά, «κρύβεται» η ιστορία χιλιάδων νέων ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στον πόλεμο.  Συγκεκριμένα, στα νεκροταφεία του «Ζέιτενλικ» βρίσκονται θαμμένοι 20.500 στρατιώτες των συμμάχων της Αντάντ, που πολέμησαν στο Μακεδονικό μέτωπο κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου πολέμου κατά την χρονική περίοδο 1914 – 1918. 

Στο  «Μεγάλο Πόλεμο», στη σύγκρουση όλων των Ευρωπαϊκών δυνάμεων, σκληρές μάχες εκτυλίχτηκαν στα Βαλκάνια διαμορφώνοντας έτσι το «Μακεδονικό Μέτωπο», με πρωτεύουσα τη Θεσσαλονίκη. Για το Μακεδονικό Μέτωπο, αγωνίστηκαν και πέθαναν Γάλλοι, Αγγλοι, Σέρβοι, Ρώσοι, Ιταλοί και  Ελληνες.

Για το λόγο αυτό, τα συμμαχικά νεκροταφεία χωρίζονται σε 5 τομείς, ανάλογα με την εθνικότητα των πεσόντων: Γαλλικός τομέας: 8.089 πεσόντες, Σερβικός τομέας: 7.500 πεσόντες, Ιταλικός τομέας: 3000 πεσόντες, Βρετανικός τομέας: 1.600 πεσόντες, Ρωσικός τομέας: 400 πεσόντες

Εάν προκαλεί εντύπωση η καλή συντήρηση που φαίνεται να γίνεται με προσοχή και σε συχνό επίπεδο, σε έναν τόπο όπου πολλοί δεν γνωρίζουν καν για την ύπαρξη του στην πόλη μας, η απάντηση είναι πως τα έξοδα για να διατηρούνται όμορφα τα κοιμητήρια του Ζέιτελινκ, τα έχουν αναλάβει εξ ολοκλήρου οι ξένες χώρες και όχι η Ελλάδα. Ιστορικά λοιπόν, τα συμμαχικά κοιμητήρια δημιουργήθηκαν ύστερα από συμφωνία που υπεγράφη στις 20 Νοεμβρίου 1920, από τον Γενικό Διοικητή Θεσσαλονίκης, Αδοσίδη εκ μέρους της Ελλάδας και εκ μέρους των συμμάχων από τους στρατηγούς της Γαλλίας, της Αγγλίας, της Σερβίας και της Ιταλίας.

thessaloniki symmaxika nekrotafeia

Για τη δημιουργία των νεκροταφείων η ελληνική κυβέρνηση αφού αγόρασε τις εν λόγω εκτάσεις, παραχώρησε στα ξένα κράτη την επικαρπία τους. Μέχρι και σήμερα τα έξοδα για τη συντήρησή των κοιμητηρίων έχουν αναλάβει οι ξένες κυβερνήσεις. Το 2015, με αφορμή την επέτειο των 100 ετών από την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, χτίστηκε μπροστά στην είσοδο του Γαλλικού τομέα, το Μουσείο του γαλλικού στρατιωτικού νεκροταφείου του Ζέιτενλικ, με πρωτοβουλία του Γενικού Προξενείου της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη.

Οι περισσότεροι Ελληνες μπορεί να μην έχουν επισκεφτεί ή να μην γνωρίζουν για το κοιμητήριο του Ζέιτελινκ, όμως για τους Ρώσους, τους Γάλλους και ιδιαίτερα για τους Σέρβους, αποτελεί έναν πολύ σημαντικό τόπο μνήμης και προσκυνήματος.
Δ.Κ.

thessaloniki symmaxika nekrotafeia

Πηγές: ampelokipi-menemeni.gr, Βικιπαίδεια, inthessaloniki.com, thessalonikiartsandculture.gr