Το μικροσκοπικό σπιτάκι στο κέντρο της Θεσσαλονίκης! (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Βρίσκεται εκεί για περισσότερο από 130 χρόνια

Με εμφανή τα σημάδια της εγκατάλειψης αλλά και της ιστορίας που “κουβαλάει” πάνω της, στέκει αγέρωχη στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, η μικρότερη μονοκατοικία της περιοχής.

Σαν μία “σφήνα”, που ενώνει τρεις αιώνες (οι πληροφορίες αναφέρουν πως βρίσκεται εκεί από το 1880), “εγκλωβισμένη” στο χρόνο, την ιστορία και ανάμεσα σε δύο κτίρια, που σαν μεγαλύτερα και ψηλότερα, φαίνεται πως ορκίστηκαν να την… προστατεύουν.


Το μικροσκοπικό αυτό σπιτάκι βρίσκεται στην περιοχή του Λιμανιού, στην οδό Βότση, στο στενάκι ακριβώς δίπλα στο κτίριο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Αν βρεθήκατε στο σημείο, δεν μπορεί να μην σας τράβηξε την προσοχή, καθώς μοιάζει πραγματικά σφηνωμένο ανάμεσα στο Χημείο του Κράτους και σε ένα διπλανό κτίριο, το οποίο και αυτό έχει τη δική του ιστορία.

Η όψη του, πολύ πιθανόν, να μην έχει πλάτος ούτε 3 μέτρων ενώ το συνολικό εμβαδόν του είναι περίπου 46 τ.μ. Λέγεται πως είναι ακατοίκητο για περισσότερο από μία δεκαετία, με τα σημάδια ζωής αν και «ξεθωριασμένα» να είναι ακόμη ορατά.

Δείτε επίσης:   Το δωρεάν γυμναστήριο με την ωραιότερη θέα της Θεσσαλονίκης! (ΦΩΤΟ)


Οι παλιές κουρτίνες φαίνονται ακόμη από το μοναδικό και μεγάλο παράθυρο ενώ κάποιες άδειες γλάστρες και μία σκουριασμένη απλώστρα βρίσκονται έξω απ’ αυτό. Λέγεται πως η μικρή αυτή μονοκατοικία είναι εκεί από το 1880 ενώ κηρύχθηκε διατηρητέα, μαζί με τα δύο διπλανά κτίρια, με ΦΕΚ το 1994.


Οπως βλέπετε και στη φωτογραφία του 1918, υπάρχουν όλα, πλην του κτιρίου στα αριστερά, το οποίο έχει κατεδαφιστεί και στη θέση του υπάρχει ένα πολύ νεότερο κτίριο, που όπως είπαμε και παραπάνω, στεγάζει το Χημείο του Κράτους.

Πηγή πληροφοριών: parallaximag.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις