Υπήρχε τείχος στην παραλία της Θεσσαλονίκης; (ΦΩΤΟ)

Μέσα σε λίγες ημέρες ανατρέπονται όσα ξέραμε για τη Θεσσαλονίκη και το παραλιακό της μέτωπο. Δύο φωτογραφίες που ήρθαν στο φως, δείχνουν πως η πόλη από τον Λευκό Πύργο μέχρι και το λιμάνι υπήρχε ένα τείχος που προφανώς προστάτευε από εχθρικά πλοία.

Η πρώτη φωτογραφία (που είναι τραβηγμένη από τον Λευκό Πύργο) «ανέβηκε» από τον κ. Ζαχαρία Σεμερτζίδη, στην ομάδα «Παλιές φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης», και όπως αναφέρεται είναι εικόνα της πόλης από το 1960.
Ο κ. Σεμερτζίδης έγραψε συγκεκριμένα: «Η μοναδική μέχρι σήμερα φωτογραφική αποτύπωση της παραλίας της Θεσσαλονίκης πριν από την κατεδάφιση του παραθαλάσσιου τείχους. Χρονολογία κατά προσέγγιση στα μέσα της δεκαετίας του 1860, οπωσδήποτε πριν το 1867. Μια ιστορική λήψη για την οποία όλοι εμείς στις Παλιές Φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης αισθανόμαστε δικαιολογημένα υπερήφανοι που έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε να σχολιάσουμε και να την κάνουμε γνωστή στα μέλη μας και σε όλους όσους ενδιαφέρονται για το παρελθόν της πόλης μας».

Σύμφωνα με τους διαχειριστές της σελίδας, το φωτογραφικό ντοκουμέντο εντοπίστηκε στα Εθνικά Αρχεία της Ουγγαρίας (Magyar Nemzeti Levéltár) και περιλαμβάνεται σε άλμπουμ με τίτλο «Κωνσταντινούπολη» το οποίο δημιουργήθηκε στη δεκαετία του 1860 από τους διάσημους Αρμενικής καταγωγής φωτογράφους αδελφούς Αμπντουλλάχ. Τo άλμπουμ δεν φέρει ημερομηνία, ούτε τα ονόματα των δημιουργών του, ενώ το περιεχόμενο των φωτογραφιών αναφέρεται εν συντομία στα γαλλικά.
Αρκετοί ήταν αυτοί που αμφέβαλλαν για το αν απεικονίζεται όντως η Θεσσαλονίκη και το ζήτημα προκάλεσε μεγάλη συζήτηση.

Σήμερα, έρχεται στο φως και νέα φωτογραφία που αυτή η φορά έχει ληφθεί από την πλευρά του λιμανιού. Την ανήρτησε ο κ.Μηνάς Δεστιλάρης που γράφει σε σχετική ανάρτηση: «Τελικά ότι δεν είδαμε για χρόνια ολόκληρα τα βλέπουμε μέσα σε λίγες ημέρες !! Μια φωτογραφία των τειχών της Θεσσαλονίκης, με τον Λευκό Πύργο στο βάθος, από την αντίθετη πλευρά που τραβήχτηκε η φωτογραφία που γνωστοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες.

Δείτε επίσης:   Επτά Ναοί για να βιώσετε το Πάσχα με κατάνυξη στην Θεσσαλονίκη! (ΦΩΤΟ)

Η φωτογραφία είναι από το χρονολόγιο του φίλου Alexandros Giannios και του την έστειλε ο φίλος του Bill Plaster (https://www.facebook.com/bill.plaster.12).
Από εκεί και πέρα είναι άγνωστο προς το παρόν, το που ανήκει και αν έχει πνευματικά δικαιώματα. Φυσικά η ανάρτηση της γίνεται αποκλειστικά και μόνο για την προαγωγή της γνώσης εκείνης της περιόδου».
Να σημειωθεί πως στις 15 Νοεμβρίου γίνονται τα εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας με τίτλο «Το Τέλος της Παλιάς Μας Πόλης Θεσσαλονίκη 1870-1917», την οποία παρουσιάζει το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης. Ανάμεσα στο υλικό που θα υπάρχει θα βρίσκεται και η πρώτη φωτογραφία της Θεσσαλονίκης που θα ταξιδέψει για τον σκοπό αυτό από την Ουγγαρία. Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 18 Φεβρουαρίου 2018 και θα φιλοξενηθεί στη Βίλα Καπαντζή (Βασιλίσσης Όλγας 108)

Σχετικές δημοσιεύσεις