«Ζωντάνεψε» η μεγάλη φωτιά της Θεσσαλονίκης (ΒΙΝΤΕΟ &; ΦΩΤΟ)

Πλατεία Μουσχούντη στην Ανω Πόλη. Από ένα σπίτι βγαίνουν οι πρώτες φλόγες. Γρήγορα η κατάσταση ξεφεύγει από κάθε έλεγχο. Η Θεσσαλονίκη καίγεται…
100 χρόνια πέρασαν από το απόγευμα όπου ξέσπασε η μεγάλη φωτιά που έμελλε να αλλάξει την εικόνα της πόλης. Αυτό το τραγικό συμβάν του 1917 ξαναζωντάνεψε σήμερα το απόγευμα σε ένα μοναδικό θέαμα που είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει πλήθος κόσμου.

Στην Πλατεία Μοσχούντη και πολύ κοντά στο σημείο που θεωρείται ότι άρχισε η φωτιά άρχισε να ξετυλίγεται η ιστορία στο πολυθέαμα «Εγινε η Σπίθα Πυρκαγιά». Μια εκδήλωση που παρουσιάζεται σε τρία σημεία της πόλης από 30 φορείς και ομάδες, 200 συμμετέχοντες καλλιτέχνες και 250 εθελοντές.

Η κορύφωση θα γίνει σε λίγη ώρα (στις 21:00) στην πεζοδρομημένη, λόγω της ημέρας, παραλιακή Λεωφόρο Νίκης. Με ένα πολυθέαμα που ξεκινά από το κτίριο της Λέσχης Θεσσαλονίκης (Λ. Νίκης 63) στο σημείο που σταμάτησε η πυρκαγιά μετά από 32 ώρες που έκαψε την πόλη, το οποίο μεταμορφώνεται χάρη σε ένα γιγάντιο video mapping από τους Mark & The koksinel (ομάδα visual artists) ενώ ηθοποιοί θα αφηγηθούν την πορεία της Πυρκαγιάς καθώς και το όραμα του E. Εμπράρ, βασιζόμενοι σε αληθινές μαρτυρίες και γεγονότα.

Στην Πλατεία Αριστοτέλους μια τεράστια μακέτα που αποτυπώνει την όψη της παραλίας τον καιρό της πυρκαγιάς, η οποία είχε εκτεθεί προηγουμένως για δέκα μέρες στη νότια πύλη της ΔΕΘ, παίρνει φωτιά και ολοκληρώνει με συμβολικό τρόπο την μεγάλη αυτή διαδραστική γιορτή αφιερωμένη στη μνήμη της πόλης.

Σχετικές δημοσιεύσεις