Αχτσιόγλου: “Ο τομέας της Κ.ΑΛ.Ο. αναπτύσσεται με τα δικά της χαρακτηριστικά”

Ποιες δράσεις εξήγγειλε η υπουργός Εργασίας «Η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία (Κ.ΑΛ.Ο.), πέραν από κρίσιμος άξονας του παραγωγικού μοντέλου που θέλουμε να υποστηρίξουμε, μπορεί να συμβάλει και στην υλοποίηση του κεντρικού σχεδίου μας για την ενίσχυση της εργασίας, για ποιοτικές και αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας» τόνισε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, στην ομιλία της στη 2η […]

Ποιες δράσεις εξήγγειλε η υπουργός Εργασίας

«Η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία (Κ.ΑΛ.Ο.), πέραν από κρίσιμος άξονας του παραγωγικού μοντέλου που θέλουμε να υποστηρίξουμε, μπορεί να συμβάλει και στην υλοποίηση του κεντρικού σχεδίου μας για την ενίσχυση της εργασίας, για ποιοτικές και αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας» τόνισε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, στην ομιλία της στη 2η Έκθεση Φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, Κ.ΑΛ.Ο. Αthens Expo ’18, η οποία πραγματοποιείται από τις 7 έως τις 11 Νοεμβρίου 2018 στην «καρδιά» της Αθήνας, στους χώρους του παλαιού Χρηματιστηρίου Αθηνών και στο αίθριο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών-Γρυπάρειο Μέγαρο.

«Δίπλα στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, αναπτύσσεται ο τομέας της Κ.ΑΛ.Ο. με τα δικά του χαρακτηριστικά: την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών, την αλληλεγγύη, την ισότητα και τη δημοκρατική λήψη των αποφάσεων. Μία οικονομία που αναπτύσσεται ανταγωνιστικά ως προς τους άλλους δύο τομείς, καθώς σε αυτήν ο παραγόμενος πλούτος διαμοιράζεται σε αυτούς που τον παράγουν, ενώ στη λήψη των αποφάσεων συμμετέχουν ισότιμα όλοι, λειτουργώντας δημοκρατικά» σημείωσε η υπουργός Εργασίας. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι στόχος της φετινής διοργάνωσης είναι να δείξει πως αυτό το οικονομικό μοντέλο ωριμάζει.

Η κ. Αχτσιόγλου αναφέρθηκε στις θεσμικές παρεμβάσεις που ήδη υλοποιεί το υπουργείο Εργασίας, που είναι:

  • Νέο θεσμικό πλαίσιο για την Κ.ΑΛ.Ο.-Νόμος 4430/2016.
  • Σύσταση και λειτουργία της ειδικής γραμματείας Κ.ΑΛ.Ο. σαν αυτόνομη διοικητική μονάδα για την καλύτερη, ταχύτερη και πιο αποτελεσματική εφαρμογή πολιτικών για την υποστήριξη του τομέα.

  • Απλοποίηση διαδικασιών για την ίδρυση επιχειρήσεων Κ.ΑΛ.Ο.

  • Διαμόρφωση θεσμικού πλαισίου, ώστε να είναι εφικτή η ειδική μεταχείριση των φορέων Κ.ΑΛ.Ο. σε δημόσιους διαγωνισμούς σε ειδικές περιπτώσεις.

  • Πρόσκληση για τη δημιουργία 89 Κέντρων Στήριξης Κ.ΑΛ.Ο. από φορείς της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, που θα επιδοτηθούν από το υπουργείο Εργασίας με 127.000 ευρώ για 30 μήνες. Ο προϋπολογισμός της συγκεκριμένης δράσης είναι συνολικού ύψους 11 εκατ. ευρώ.

Τέλος, η κ. Αχτσιόγλου εξήγγειλε τις στοχευμένες δράσεις που θα υλοποιήσει το αμέσως επόμενο διάστημα το υπουργείο Εργασίας για την ανάπτυξη της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας:

  • Σύσταση του Εθνικού Μηχανισμού για την Κ.ΑΛ.Ο. για τη συλλογή και την επεξεργασία στατιστικών δεδομένων, την παρακολούθηση, την αξιολόγηση και τη χάραξη πολιτικής.

  • Χρηματοδότηση συνολικού προϋπολογισμού 27 εκατ. ευρώ των φορέων Κ.ΑΛ.Ο. για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, κάλυψη λειτουργικών δαπανών, αγορά εξοπλισμού, κλπ.

  • Πρόγραμμα επιχορήγησης υφιστάμενων Κ.ΑΛ.Ο. αποκλειστικά για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ύψους 11 εκατ. ευρώ, ενώ ξεχωριστός είναι ο προϋπολογισμός, ύψους 2 εκατ. ευρώ και ο σχεδιασμός για την πρόσληψη ατόμων με αναπηρίες στις επιχειρήσεις αυτές.

  • Σε συνεργασία με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, διαμόρφωση του πλαισίου, ώστε να χορηγούνται εγγυητικές επιστολές στις Κ.ΑΛ.Ο. για τη συμμετοχή και εκτέλεση έργων σε διαγωνισμούς του Δημοσίου.