Ευρωπαϊκό ρούμι από πετιμέζι Γενισέας;

Το παρασκευάζουν τα μέλη της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. Γενισέα από την περιοχή της Ξάνθης

 

Την πρώτη ύλη, για να παρασκευαστεί ρούμι για πρώτη φορά στην Ευρώπη, φαίνεται πως θα αποτελέσει το πετιμέζι από ζαχαροκάλαμο, που παρασκευάζουν τα μέλη της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. Γενισέα Ξάνθης.
Μία επιτυχία που σαφώς οφείλεται στην άριστη ποιότητα του προϊόντος έτσι όπως αυτό καταγράφεται στους καταλόγους ερευνητικών ινστιτούτων και πανεπιστημίων του εξωτερικού που κάνουν έρευνες για το Πετιμέζι της Γενισέας.


Σύμφωνα με την πρόεδρο της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης, Αναστασία Αμανατίδου, το κτιριακό ζήτημα λύθηκε, μαζί με το τοπικό Δήμαρχο, όπου και θα στεγασθεί η νέα γραμμή παραγωγής, με τη βοήθεια του Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής και του αγωγού ΤΑΠ.
Η κ. Αμανατίδου απηύθυνε έκκληση στους αγρότες να καλλιεργήσουν το ζαχαροκάλαμο, το οποίο η ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. θα μεταποιεί σε πετιμέζι, προκειμένου έτσι να καλύψει τους 10 τόνους ζήτηση του προϊόντος που έχουν από τις αγορές του εξωτερικού. Πρόκειται για μια καλλιέργεια που δεν ζητάει τίποτα από τους καλλιεργητές, ενώ έχει να δώσει τόσο πολλά, συν του ότι δεν θέλει φάρμακα λιπάσματα και νερό, ενώ τα στελέχη του μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πέλετ για θέρμανση.

Δείτε επίσης:   Πότε αρχίζει η ελεύθερη κυκλοφορία πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων στην Ευρώπη


Αξίζει να σημειωθεί πως τα μέλη της εν λόγω ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ., εδώ και χρόνια έκαναν μια εργώδη προσπάθεια να βρουν το σπόρο και να αναστήσουν την συγκεκριμένη καλλιέργεια, η οποία δίνει και αυτή την αυθεντική γεύση στο πετιμέζι!
Παρότι το κάθε μέλος της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης (6 μέλη), μέχρι στιγμής, έχει δώσει αρκετά χρήματα χωρίς οικονομικές απολαβές, αισιοδοξούν πως σιγά σιγά η εικόνα αυτή θα αντιστραφεί.

Πηγή: ΕΡΤ Κομοτηνής
ΦΩΤΟ: ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. Γενισέα (FB), Σύλλογος Γυναικών Γενισάς (FB)

 

Σχετικές δημοσιεύσεις