Αυτά τα αγάλματα θα μεταφερθούν στη Θεσσαλονίκη; (ΦΩΤΟ)

Τι προβλέπει η συμφωνία για την ονομασία των Σκοπίων

Σχέδιο μεταφοράς των αγαλμάτων από τα Σκόπια στο δήμο Θεσσαλονίκης, προβλέπει η συμφωνία των κυβερνήσεων Ελλάδας και ΠΓΔΜ, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Μαξίμου.

Σε περίπτωση που κάτι τέτοιο δε συμβεί, τότε θα πρέπει να τοποθετηθούν σ’ αυτά πλακέτες ώστε να καθίσταται σαφές πως αποτελούν σύμβολα του ελληνικού πολιτισμού.

Σύμφωνα με το non paper του Μαξίμου, στη συμφωνία ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις αναφέρεται πως: «Οι γείτονές μας ήδη έχουν αλλάξει το όνομα του αεροδρομίου τους, του αυτοκινητοδρόμου τους και του σταδίου τους. Θα υπάρξει είτε ανταλλαγή αγαλμάτων με τον Δήμο της Θεσσαλονίκης ή σε περίπτωση που η ανταλλαγή δεν γίνει, η συμφωνία προβλέπει πως η γειτονική χώρα θα τοποθετήσει πλακέτες σε αγάλματα και μνημεία ώστε να καθίσταται σαφές ότι αποτελούν σύμβολα του ελληνικού πολιτισμού (π.χ ο Ιππέας στην πλατεία των Σκοπίων θα έχει επιγραφή πως αναφέρεται στην ελληνιστική περίοδο και θα σημειώνεται ότι συμβολίζει τη φιλία Ελλάδας – πΓΔΜ)».

Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως τα αγάλματα και τα μνημεία είχαν τοποθετηθεί επί πρωθυπουργίας Νίκολα Γκρούεφσκι, στο πλαίσιο ενός σχεδίου αλυτρωτισμού που υλοποιούσε εις βάρος της Ελλάδας.

Σίγουρα δεν μπορούμε να φανταστούμε πως η Θεσσαλονίκη μπορεί να γεμίσει με αυτά τα αγάλματα…
 

Σχετικές δημοσιεύσεις