Αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ και φορείς για τις δηλώσεις βουλευτή για την αναπηρία

Με αφορμή το πρόβλημα όρασης του Παναγιώτη Κουρουμπλή

Εντονες αντιδράσεις προκάλεσαν σχόλια του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Λεωνίδα Γρηγοράκου για τις ικανότητες του Παναγιώτη Κουρουμπλή λόγω του προβλήματος που έχει με την όρασή του.

«Είναι αναρμόδιος για τοπική αυτοψία, αφού είναι τυφλός» ανέφερε την Τρίτη ο κ. Γρηγοράκος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM. Το συγκεκριμένο σχόλιο έγινε κατά τη διάρκεια συζήτησης για την «αριστεία», με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης να τη συνδέει με το γεγονός ότι ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής δεν ήταν ο πλέον αρμόδιος για να κάνει αυτοψία στην πετρελαιοκηλίδα στον Σαρωνικό (σ.σ. μετά τη βύθιση του Αγία Ζώνη ΙΙ, Σεπτέμβριος 2017) επειδή «είναι τυφλός».

Το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση, χαρακτηρίζοντας «ρατσιστικές» τις δηλώσεις του κ. Γρηγοράκου. Η ανακοίνωση αναφέρει: «Οι νέες δηλώσεις του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Λ. Γρηγοράκου για τον υπουργό Ναυτιλίας Π.Κουρουμπλή ξεπερνούν κάθε όριο χυδαιότητας. Ο βουλευτής της ΔΗΣΥ μετά τις δηλώσεις του στον Σκαι στις 19/08 επανέλαβε την ίδια ρατσιστική φρασεολογία χτες στον Real FM, συνδέοντας την «αριστεία» (!) με το γεγονός ότι ο υπουργός είναι τυφλός και δεν μπορούσε εξαιτίας αυτού του γεγονότος να ασκήσει τα καθήκοντά του στο ατύχημα στον Σαρωνικό.

Οι επικίνδυνες δηλώσεις του κ. Γρηγοράκου προσβάλλουν τους ανθρώπους με αναπηρία που δίνουν καθημερινά το δικό τους αγώνα μέσα στην κοινωνία και δεν ανέχονται από κανέναν να τους θεωρεί πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Προσβάλλουν το σύνολο των δημοκρατικών, φιλελεύθερων και προοδευτικών πολιτών και όλους όσοι αγωνίζονται για μια κοινωνία ισότητας και δικαιωμάτων. Εκθέτουν ανεπανόρθωτα την κ. Γεννηματά που δεν έχει ακόμα καταδικάσει τις δηλώσεις αυτές, παρά και τη χτεσινή ανακοίνωση της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών. Περιμένουμε να το πράξει άμεσα».

Σφοδρή ήταν η αντίδραση και της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών, η οποία κάνει λόγο για «νοοτροπίες, που δεν αποδέχονται τη διαφορετικότητα ως μέρος της ανθρώπινης ποικιλομορφίας» και «κατάπτυστη και ρατσιστική φρασεολογία» του βουλευτή.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της, ο κ. Γρηγοράκος κρίνει ότι «ένας καταξιωμένος καθ’ όλα συμπολίτης μας δεν μπορεί λόγω της αναπηρίας του να ασκήσει πλήρως και με ακρίβεια τα καθήκοντά του» παρόλο που «οι επιτόπιες επισκέψεις υπουργών «γίνονται όχι για να διαλευκάνουν τα αίτια των ατυχημάτων, αλλά για να συντονίσουν επιτελικά το όλο έργο».

Ανακοίνωση εξέδωσε και η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία που αναφέρει: «Η ΕΣΑμεΑ έρχεται για μια ακόμη φορά να στηλιτεύσει φαινόμενα αρνητικής αναφοράς στην Αναπηρία, μετά την απαράδεκτη έκφραση από μέλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Συγκεκριμένα ο βουλευτής Λακωνίας Λεωνίδας Γρηγοράκος μιλώντας σε πρωινή ενημερωτική εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ στις 19 Αυγούστου, αναφερόμενος στον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Π. Κουρουμπλή, προέβη σε μια απαράδεκτη πολιτικά και κοινωνικά αναφορά σχετικά με την αναπηρία του. Η ταύτιση της οπτικής αναπηρίας του υπουργού Ναυτιλίας με τον τρόπο διαχείρισης της κατάστασης στο Σαρωνικό, είναι άσχετη με πολιτική ή άλλου είδους κριτική, διαιωνίζει δε και προωθεί μια λογική βαθιά στιγματιστική.

Όπως και στο παρελθόν (περίπτωση Σόιμπλε- Λαζόπουλου, Τζήμερου, Πρετεντέρη κλπ.), έτσι και τώρα, η ΕΣΑμεΑ καταδικάζει απερίφραστα και ζητά από τον κ. Γρηγοράκο να ανακαλέσει άμεσα. Η δήλωσή του στις 19/8 δεν περιποιεί τιμή ούτε στον ίδιο, ούτε στον πολιτικό του χώρο, ούτε στους πολίτες τους οποίους εκπροσωπεί στη Βουλή».

Συντάκτης 

Σχετικές δημοσιεύσεις