Αρχίζει το 3ο Αυτοοργανωμένο Thessaloniki Pride στη Θεσσαλονίκη

Θα κορυφωθεί το Σάββατο

Με εκδήλωση για τους λοατκια+ πρόσφυγες και την προβολή του ντοκιμαντέρ «Παράγραφος 175» αρχίζει σήμερα στο Στέκι Φοιτητών/Φοιτητριών Νομικής στο ΑΠΘ το 3ο Αυτό-οργανωμένο Thessaloniki Pride, που διοργανώνεται από το ομώνυμο Συντονιστικό. Η σημερινή εκδήλωση και προβολή ταινίας συνδιοργανώνεται με το 7ο Φεστιβάλ Κινηματογραφικών Ομάδων ΑΠΘ και ΠΑΜΑΚ.

Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο Pride είναι διαφορετικό και δεν έχει σχέση με αυτό που συνδιοργανώνεται με το Δήμο Θεσσαλονίκης.

Εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν καθ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας. Το Pride θα κορυφωθεί το Σάββατο 18 Μαΐου στις 14:00 με την Πολύχρωμη Πορεία Ελεύθερης Έκφρασης, που θα ξεκινήσει πίσω από το Άγαλμα Βενιζέλου (Εγνατίας και Αριστοτέλους γωνία)

Με κεντρικό σύνθημα «Ζακ/Ζάκι σημαίνει αντεπίθεση» το Συντονιστικό για την προετοιμασία του 3ου Pride στοχεύει στη σύνδεση των αγώνων του Λεσβιακού, Ομοφυλοφιλικού, Αμφί, Τρανς, Κουίρ, Ίντερσεξ, Ασεξουαλικού+(λοακτια+) κινήματος από το 1969 έως σήμερα, ακριβώς στην επέτειο των 50 χρόνων από την εξέγερση των ομοφυλόφιλων, λεσβιών, αμφί και τρανς της Νέας Υόρκης στο bar Stonewall (εξού και το κεντρικό σύνθημα του Pride παραλλάσσει το «Stonewall means fight back»).

Επιπλέον, το 3ο Pride γίνεται και για την ανάμνηση των Hande Kader, Marielle Franco, Ελένη Τοπαλούδη, Αγγελική Πέτρου, Γιαννούλα, που δολοφονήθηκαν σε Βραζιλία, Τουρκία και Ελλάδα αντίστοιχα, με ειδική αναφορά στον Ζακ Κωστόπουλο/Zackie , που δολοφονήθηκε το Σεπτέμβρη του 2018.

Στην κεντρική εκδήλωση του Pride την Παρασκευή 17 Μαΐου στη Σχολή Θετικών Επιστημών ΑΠΘ θα μιλήσουν μέλη της σελίδας Justice for Zak/Zackie, του Patras Pride, του RADical Pride και της ομάδας Sylvia Rivera – για ένα κινηματικό Thessaloniki Pride.

Συντάκτης 

Σχετικές δημοσιεύσεις