«Μπλόκο» στη ριζοσπαστικοποίηση και στον φανατισμό

Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα «Let’s STARΤ: SporTs Against RadicalizaTion»

Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα «Let’s STARΤ: SporTs Against RadicalizaTion»

Το μήνυμα της δημιουργίας ενός υγιούς πεδίου-δικτύου φιλάθλων με στόχο την καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης και του φανατισμού, που εκκολάπτει τη βία εντός κι εκτός αγωνιστικών χώρων-γηπέδων, διαχύθηκε και έγινε κτήμα εκατοντάδων νέων παιδιών, μέσα από εκδηλώσεις που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο ευρωπαϊκής δράσης που υλοποίησε ο δήμος Νεάπολης-Συκεών και η Κοινωφελής Επιχείρηση Υπηρεσιών (ΚΕΥΝΣ).

Πρόκειται για τη δράση «Let’s STARΤ: SporTs Against RadicalizaTion» («Εμπρός Πάμε: Ο αθλητισμός ενάντια στη ριζοσπαστικοποίηση»), η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο «Σύστημα και Γενιά» (System & G) και το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης Καινοτομία Επιπέδου 2 (Κε.Δι.Βι.Μ2 Καινοτομία), η οποία αναπτύχθηκε στους δήμους Νεάπολης-Συκεών και Καρδίτσας.

Μέσα από το έργο, το οποίο ολοκληρώθηκε και τυπικά με μεγάλη επιτυχία, οι συμμετέχοντες έμαθαν πως να συνεργάζονται από κοινού και να δημιουργούν δίκτυο καταπολέμησης του εξτρεμισμού και της ριζοσπαστικοποίησης των νέων. Συνειδητοποίησαν ότι με τον αθλητισμό μπορούν να ξεπεραστούν προκαταλήψεις και στερεότυπα που αφορούν διάφορες πληθυσμιακές ομάδες, όπως ομάδες προσφύγων, Ρομά και μεταναστών και επανέφεραν στη μνήμη τους ότι δουλεύοντας ως ομάδα μπορούν να επιτύχουν μεγαλύτερα αποτελέσματα για ένα αύριο χωρίς μίσος και ρατσισμό.

Επιπρόσθετα, οι νέοι συμμετέχοντες εξερεύνησαν τρόπους δημιουργίας και συντονισμού αθλητικών φεστιβάλ, καθώς ήταν οι ίδιοι οι οποίοι σε συνεργασία με τους δήμους διοργάνωσαν τα αθλητικά τουρνουά στους δήμους τους.

Μεταξύ των στόχων του προγράμματος ήταν η προώθηση της εκπαίδευσης γύρω από τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ενίσχυση αξιών όπως η αλληλεγγύη, η κοινωνική ενσωμάτωση και ο διαπολιτισμικός διάλογος μέσω του αθλητισμού, με έμφαση στην καταπολέμηση του κινδύνου ριζοσπαστικοποίησης για τους νέους -ντόπιους ή μετανάστες-, αλλά και η ενίσχυση συνεργασίας τοπικών δικτύων και αρχών που θα συνεισφέρουν σε μια πιο ανοιχτή τοπική διαδικασία εκπαίδευσης.

Διαβάστε επίσης  Σε κλίμα ενθουσιασμού και συγκίνησης η παρέλαση για την 25η Μαρτίου στη Νεάπολη (ΦΩΤΟ)

Τρία επίπεδα

Το εκπαιδευτικό αυτό έργο εξελίχθηκε σε τρία επίπεδα. Το πρώτο αφορούσε στην εκπαίδευση των ανθρώπων που ασχολούνται επαγγελματικά με νέους, δράση η οποία πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη (29 Ιουνίου-5 Ιουλίου 2018), και στην οποία συμμετείχαν 28 προπονητές, αθλητές, φοιτητές ΤΕΦΑΑ, εκπαιδευτικοί και άνθρωποι που εργάζονται για τη νεολαία.

Το δεύτερο αφορούσε στη δημιουργία ενός δικτύου συνεργασίας με παράγοντες που ασχολούνται με νέους, όπου όλοι οι συμμετέχοντες της εκπαίδευσης αντάλλαξαν απόψεις, καλές πρακτικές και νέα εργαλεία καταπολέμησης του ακραίου εξτρεμισμού, του φανατισμού και της ριζοσπαστικοποίησης των νέων.

Τέλος, το τρίτο επίπεδο αφορούσε στη διοργάνωση αθλητικών φεστιβάλ και τουρνουά κολύμβησης, μπάσκετ, βόλεϊ και χάντμπολ, σε συνεργασία με νέους, που πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη και στην Καρδίτσα και τα οποία δεν είχαν ως σκοπό να αναδειχθεί ο νικητής και ο ηττημένος, αλλά αντίθετα να προβληθούν και αναδειχθούν τα αθλητικά ιδεώδη και οι υγιείς φίλαθλες συμπεριφορές.

Το έργο συγχρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα Erasmus+Sports της Ε.Ε. και διήρκησε από 1.1.2018 έως και 31.12.2018.