Χτύπησε το κουδούνι στο Σχολείο Ελληνικής Γλώσσας

Λειτουργεί στο δήμο Νεάπολης-Συκεών για ένατη χρονιά με τη συμμετοχή 100 και πλέον μεταναστών-μαθητών Δυναμικό ξεκίνημα και φέτος για το Σχολείο Ελληνικής Γλώσσας του δήμου Νεάπολης-Συκεών καθώς πάνω από εκατό μετανάστες-μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να διδαχθούν δωρεάν την ελληνική γλώσσα και να πάρουν τα προβλεπόμενα πιστοποιητικά εκμάθησής της, εφόσον ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.Ακολουθήστε το […]

Λειτουργεί στο δήμο Νεάπολης-Συκεών για ένατη χρονιά με τη συμμετοχή 100 και πλέον μεταναστών-μαθητών

Δυναμικό ξεκίνημα και φέτος για το Σχολείο Ελληνικής Γλώσσας του δήμου Νεάπολης-Συκεών καθώς πάνω από εκατό μετανάστες-μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να διδαχθούν δωρεάν την ελληνική γλώσσα και να πάρουν τα προβλεπόμενα πιστοποιητικά εκμάθησής της, εφόσον ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

Τα δωρεάν μαθήματα, που ξεκίνησαν προχθές, Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2018, πραγματοποιούνται σε δύο δίωρες συναντήσεις τη βδομάδα και ολοκληρώνονται τον Ιούνιο. Η προσέλευση των νέων μεταναστών για άλλη μία χρονιά υπήρξε μεγάλη και η διδασκαλία πραγματοποιείται με τον ενθουσιασμό να κυριαρχεί σε δασκάλους και μαθητές.

Το Σχολείο Ελληνικής Γλώσσας υλοποιείται από τη Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Νεάπολης-Συκεών υπό την ευθύνη της αναπλ. προϊσταμένης του Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης Μάρως Βασσάρα, σε συνεργασία με την Κοινωφελή Επιχείρηση Υπηρεσιών (ΚΕΥΝΣ). Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που λειτουργεί από το 2009 και προσφέρει για ένατη χρονιά την ευκαιρία στους ξενόγλωσσους κατοίκους του δήμου να διδαχθούν την ελληνική γλώσσα με δωρεάν μαθήματα ελληνικών. Χρήση αυτής της διευκόλυνσης όλα αυτά τα χρόνια της λειτουργίας του Ελληνικού Σχολείου έχουν κάνει εκατοντάδες μαθητές και μαθήτριες, έχοντας διδαχθεί την ελληνική γλώσσα και έχοντας αποκτήσει αντίστοιχα πιστοποιητικά γλωσσομάθειας.

Επιστημονική υπεύθυνη του προγράμματος είναι η κ. Σούλα Μητακίδου, καθηγήτρια της Παιδαγωγικής Σχολής του ΑΠΘ. Η διδασκαλία πραγματοποιείται στη Δ.Ε. Συκεών (2ο Δημοτικό Συκεών) και την Δ.Ε. Νεάπολης (δημοτικό κατάστημα) καλύπτοντας 120 δίωρα ανά επίπεδο, με εκπαιδευτικούς τη Μάρθα Γαλατοπούλου και Δέσποινα Κακατσάκη.

Διαβάστε επίσης  Σε κλίμα ενθουσιασμού και συγκίνησης η παρέλαση για την 25η Μαρτίου στη Νεάπολη (ΦΩΤΟ)

Παράλληλες δράσεις
Αξιόλογα είναι τα στοιχεία της περσινής χρονιάς (2017-18) κατά την οποία παρακολούθησαν τα μαθήματα περισσότεροι από 100 μαθητές από 20 χώρες (Αλβανία, Αρμενία, Αυστρία, Αφγανιστάν, Βουλγαρία, Γαλλία, Γεωργία, Εσθονία, Ιράκ, Ισραήλ, Μολδαβία, Νιγηρία, Ουκρανία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ρωσία, Σερβία, Σλοβακία, Συρία, Τουρκία).

Το πρόγραμμα εκμάθησης έχει και επιμορφωτικό χαρακτήρα καθώς παράλληλα με τα μαθήματα πραγματοποιούνται δράσεις όπως επισκέψεις σε μουσεία, περιοδικές εκθέσεις και διοργανώσεις (open house, παρακολούθηση ταινιών μέσω των Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Ντοκιμαντέρ, παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων). Παράλληλα, το Σχολείο Ελληνικής Γλώσσας συμμετέχει σε εκδηλώσεις, όπως η Γιορτή Πολυγλωσσίας, ενώ διοργάνωσε και την έκθεση «50 αντικείμενα μιλούν».

Τέλος, οι μαθητές του Σχολείου Ελληνικής Γλώσσας έχουν δημιουργήσει, με τη συνεργασία του Θεατρικού Εργαστηρίου του δήμου «Θέσπις» μία θεατρική ομάδα που αισίως φέτος κλείνει τα τρία χρόνια ύπαρξής της. Τα τελευταία δύο χρόνια, δε, οι συντελεστές της ομάδας έχουν έρθει σε επαφή με το μαθητικό κοινό στα Γυμνάσια και τα Λύκεια του δήμου Νεάπολης-Συκεών συμμετέχοντας και προωθώντας παράλληλα την πολυπολιτισμικότητα και τη θεατρική παιδεία που καλλιεργεί με παράλληλες δράσεις και προγράμματα ο δήμος.