Διαγωνισμός για τη γέφυρα του Παλιού Νοσοκομείου στην Καβάλα

Το επόμενο διάστημα

Στο διάστημα των επόμενων δύο εβδομάδων θα προκηρυχθεί από την Εγνατία Οδό Α.Ε., νέος διεθνής διαγωνισμός για τις μελέτες αποκατάστασης της γέφυρας στο Παλιό Νοσοκομείο της Καβάλας και ως το τέλος του χρόνου θα πρέπει να προκηρυχθεί και το έργο αποκατάστασης.

Η θέα της πεσμένης γέφυρας, δεν εκθέτει απλώς την πόλη, προκαλεί και μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα επειδή αποτελούσε μέρος του κεντρικού οδικού άξονα στην ανατολική πλευρά της Καβάλας.

Η κακή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί για τους Καβαλιώτες επιτείνεται από ένα ακόμη πρόβλημα στα ανατολικά της πόλης και για όσους έρχονται από την πλευρά της Ξάνθη, κινούμενοι επί της Εγνατίας Οδού , καθώς  βρίσκουν κλειστή την ανατολική είσοδο της πόλης οπότε αναγκάζονται να εισέλθουν από την Παράκαμψη Καβάλας στον Κόμβο του Αγίου Σύλλα.

Τουλάχιστον, όπως πληροφορήθηκε το GRTimes.gr, η ανατολική είσοδος της πόλης από την Εγνατία Οδό, θα ανοίξει ως το τέλος της επόμενης εβδομάδας, καθώς γίνονται τα ασφαλτικά στο σταθμό των πλευρικών διοδίων και θα είναι , μετά, δυνατή η διέλευση οχημάτων.

Σε ό,τι αφορά στα μετωπικά διόδια επί της Εγνατίας Οδού και στα ανατολικά της Καβάλας, αυτά τελικώς θα κατασκευαστούν ανατολικότερα, ανατολικά του κόμβου των ΄Ασπρων Χωμάτων.

Το γεφύρι της Καβάλας

Η εικόνα της πεσμένης γέφυρας, έρχεται πάνω- πάνω στις αναζητήσεις για την Καβάλα, στο Διαδίκτυο. Η γέφυρα που βρίσκεται μπροστά από το παλιό Νοσοκομείο, έπεσε στις 9 Νοεμβρίου του 2018 και έκτοτε περιμένει τον… αρχιμάστορά της.

Οι μελέτες θα προκηρυχθούν από την Εγνατία Οδό Α.Ε., που έχει υπογράψει σχετική προγραμματική σύμβαση (3/10/2019) με την Περιφέρεια ΑΜΘ, η οποία και θα καταβάλλει το τίμημα. Ωστόσο, ο χρόνος πιέζει αφού η σύμβαση προβλέπει ότι μέχρι το τέλος του 2020 θα πρέπει να δημοσιευτεί και ο διαγωνισμός για το έργο αποκατάστασης.

Σημειώνεται ότι στη «Διαύγεια» έχει αναρτηθεί η απόφαση του δ.σ. της Ε.Ο.Α.Ε. για την προκήρυξη του διαγωνισμού των μελετών και συγκεκριμένα:

«Προκήρυξη ενός διεθνούς διαγωνισμού, σύμφωνα με το άρθρο 27 και λοιπές διατάξεις του Ν. 4412/2016 για την α) «Προμελέτη Ελέγχου, Αξιολόγησης, και Αποτίμησης της δομικής και λειτουργικής επάρκειας της υφιστάμενης Γέφυρας Παλαιού Νοσοκομείου Καβάλας» και β) «Εκπόνηση των λοιπών υποστηρικτικών οριστικών μελετών τοπογραφίας, οδοποιίας, υδραυλικών και Η/Μ, Μελέτης Σήμανσης και Ασφάλισης και γεωτεχνικών μελετών του Έργου “Μελέτη Αποκατάστασης Γέφυρας Παλαιού Νοσοκομείου Καβάλας Οδού Νυρεμβέργης”», προϋπολογισμού 212.587,76€ (πλέον ΦΠΑ), με χρονική διάρκεια της σύμβασης οκτώ (8) μήνες».

Από τη στιγμή όμως που προβλέπονται οκτώ μήνες για την εκπόνηση των μελετών, τα χρονικά περιθώρια για την δημοπράτηση του έργου αποκατάστασης, είναι εξαιρετικά στενά και δύσκολο να τηρηθούν.

Η πόλη, λόγω της κλειστής ανατολικής εισόδου από την Εγνατία Οδό και φυσικά της αδυναμίας διέλευσης από την πεσμένη γέφυρα, αντιμετωπίζει σε καθημερινή βάση μποτιλιαρίσματα και μία εξαιρετικά προβληματική κατάσταση στις μετακινήσεις, η οποία θα βελτιωθεί μόνο με την εκτέλεση των απολύτως αναγκαίων έργων.

Συντάκτης 

Σχετικές δημοσιεύσεις