Δράμα: «Οι κήποι της ελπίδας» από το «Πελίτι» στη δομή φιλοξενίας προσφύγων

Μια δράση που δίνει χαρά κι ελπίδα στους πονεμένους συνανθρώπους μας Όταν λιγοστοί σπόροι μετατρέπονται σε αντικείμενο απασχόλησης και προσφοράς των καρπών της γης προς τον άνθρωπο, τότε πρωτοβουλίες όπως αυτή της εναλλακτικής κοινότητας “Πελίτι” και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ/ΙΟΜ) στην περιοχή της Δράμας, δίνουν μια ακόμα ώθηση στους πρόσφυγες να δημιουργήσουν κάτι ξεχωριστό […]

Μια δράση που δίνει χαρά κι ελπίδα στους πονεμένους συνανθρώπους μας

Όταν λιγοστοί σπόροι μετατρέπονται σε αντικείμενο απασχόλησης και προσφοράς των καρπών της γης προς τον άνθρωπο, τότε πρωτοβουλίες όπως αυτή της εναλλακτικής κοινότητας “Πελίτι” και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ/ΙΟΜ) στην περιοχή της Δράμας, δίνουν μια ακόμα ώθηση στους πρόσφυγες να δημιουργήσουν κάτι ξεχωριστό και όμορφο με τα δικά τους χέρια.

Η Ανοιχτή Δομή Προσφύγων, λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Δράμας, που φιλοξενεί 350 πρόσφυγες και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε λίγους μήνες θα έχει τους δικούς της λαχανόκηπους και οι πρόσφυγες που διαβιούν εκεί θα μπορούν να γεύονται τους καρπούς των δικών τους προσπαθειών.

Μετά από πρόσκληση του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ/ΙΟΜ), ο ιδρυτής της “Πελίτι”, Παναγιώτης Σαϊνατούδης, μαζί με εθελοντές της κίνησης, τη σημαντική συνδρομή των προσφύγων και βέβαια των στελεχών του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, δημιουργήσαν τους πρώτους λαχανόκηπους, κάνοντας μια όμορφη αρχή και ανοίγοντας τον δρόμο στους πρόσφυγες να καλλιεργούν τα δικά τους φρέσκα λαχανικά.

Όπως τονίζει ο κ. Σαϊνατούδης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «δημιουργήθηκαν συνολικά τρεις κήποι για τους ενήλικες και τρεις κήποι για τα παιδιά. Σε αυτούς σπείραμε σπανάκι, παντζάρι, άνηθο, ρόκα, λουλούδια και κρεμμύδι σε κοκκάρι, έχοντας τη βοήθεια και των προσφύγων».

Σε κάθε παρτέρι κατασκευάστηκαν και τοποθετηθήκαν ταμπέλες στα ελληνικά, αγγλικά, κουρδικά και αραβικά.
«Με καλή διάθεση, με όρεξη για πρόσφορα», σημειώνει ο κ. Σαϊνατούδης, «δημιουργήσαμε τους μικρούς κήπους της ελπίδας, θέλοντας να δώσουμε χαρά και δύναμη σε όλους αυτούς ανθρώπους που φιλοξενούνται στην πατρίδα μας και στη συγκεκριμένη δομή».

Λίγα λόγια για το Πελίτι

Το Πελίτι ξεκίνησε από τον Παναγιώτη Σαϊνατούδη ως προσωπική του ανάγκη το 1995. Σήμερα η έδρα του είναι στο Μεσοχώρι του Δήμου Παρανεστίου και έχει 20 τοπικές ομάδες σε διάφορες περιοχές της χώρας και μία στη Βουλγαρία. Αγκαλιάζει και αγκαλιάζεται από πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους από όλο τον κόσμο.

Η επωνυμία «Πελίτι» είναι εμπνευσμένη από μια μεγάλη βελανιδιά που βρίσκεται στο Δασωτό Κ. Νευροκοπίου της Δράμας. Οι βασικοί στόχοι του Πελίτι είναι: Η συλλογή, διατήρηση και διάδοση των παραδοσιακών ποικιλιών. Η ανταλλαγή αγαθών και υπηρεσιών χωρίς τη μεσολάβηση του χρήματος. Η δημιουργία μιας εναλλακτικής κοινότητας με κύριο άξονα τη διατήρηση των παραδοσιακών ποικιλιών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ