Δράσεις και πληροφόρηση για την προσβασιμότητα Κωφών και Βαρήκοων (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Σχολή Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας «Smiyl» Στην εποχή μας οι άνθρωποι με πρόβλημα ακοής αντιμετωπίζουν καθημερινά πολλές προκλήσεις που επηρεάζουν την καθημερινότητά τους και γνωρίζουν πολύ καλά τις ανάγκες που δημιουργούνται. Μέσα από κοινές δράσεις, Κωφοί και Βαρύκωοι έρχονται πιο κοντά επιζητώντας να τους δοθούν όλα εκείνα τα εργαλεία […]

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Σχολή Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας «Smiyl»

Στην εποχή μας οι άνθρωποι με πρόβλημα ακοής αντιμετωπίζουν καθημερινά πολλές προκλήσεις που επηρεάζουν την καθημερινότητά τους και γνωρίζουν πολύ καλά τις ανάγκες που δημιουργούνται. Μέσα από κοινές δράσεις, Κωφοί και Βαρύκωοι έρχονται πιο κοντά επιζητώντας να τους δοθούν όλα εκείνα τα εργαλεία που έχουν όλοι οι πολίτες και διευκολύνουν τις κινήσεις τους.

Για την πληροφόρηση και την ανάγκη να ενημερωθούν όλοι για τη νέα φιλοσοφία στην προσβασιμότητα Κωφών και Βαρήκοων έγινε εκτενής συζήτηση στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Σχολή Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας «Smiyl» (Sign me in your life) το Σάββατο 17 Μαρτίου 2018 στο Συνεδριακό Κέντρο Τράπεζας Πειραιώς και είχε τίτλο: «De(a)finite access». Σκοπός ήταν να γίνει παρουσίαση τρόπων πρόσβασης στις υπηρεσίες και στα αγαθά.

Στο πρώτο μέρος, παρουσιάστηκε η δράση και η φιλοσοφία της σχολής Ελληνικής Νοηματικής γλώσσας Smiyl γύρω από την εκπαίδευση στην Ελληνική Νοηματική γλώσσα. Η Smiyl από το 2013 έχει κατορθώσει να αναπτύξει ένα δίκτυο συνεργατών και ως στόχο έχει να δώσει στους ανθρώπους με προβλήματα ακοής πρωτοποριακές μεθόδους εκπαίδευσης.

Το παρών στην εκδήλωση και τον δικό τους χαιρετισμό έδωσαν ο Δρ. Κωνσταντίνος Βελίκος, Εργοθεραπευτής- Προϊστάμενος παραϊατρικών εργαστηρίων του Ιπποκράτειου ΓΝΘ, ο Δημήτρης Καρακώττας Αντιπρόεδρος της Ένωσης Κωφών Βορείου Ελλάδος και η Γεωργία Ασβεστά, εκπαιδευτικός στο Δημοτικό Σχολείο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την παρουσίαση υπηρεσιών από τέσσερις εταιρείες που έδειξαν ιδιαίτερη προσοχή στις ανάγκες των Κωφών και των Βαρύκοων. Συγκεκριμένα πρόκειται για τις εταιρείες:
– dot2dot: πολιτιστική εταιρεία με θεματικές διαδρομές και εναλλακτικές ξεναγήσεις
– Normless: architecture studio & workplace
– the little foxes: baby theatre company
– Γουίλερ και Ντόνα: ένα κόμικ για τη διαφορετικότητα.

Τέλος, παρουσιάστηκε το βιβλίο «Βασικές αρχές και καλές πρακτικές επικοινωνίας με Κωφούς και Βαρήκοους». Οι συγγραφείς, Γαλήνη Σαπουντζάκη και Χρήστος Γεωργοκωστόπουλος, επιχειρούν να παρουσιάσουν με απλό τρόπο μεθόδους καλύτερης επικοινωνίας που θα βελτιώσει τις σχέσεις και τις ζωές των ανθρώπων. Βασικό στοιχείο, όπως αναφέρουν οι συγγραφείς, είναι πως οι Κωφοί δεν είναι όλοι ίδιοι, καθώς δεν έχουν όλοι τα ίδια χαρακτηριστικά. Το βιβλίο προλόγισε ο Χρυσόστομος Παπασπύρου, Χημικός & Διδάκτωρ στη Γλωσσολογία των Κινηματικών γλωσσών, Διευθυντής του Γυμνασίου και Λυκείου Κωφών και Βαρήκοων Αγίας Παρασκευής.