Εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου στο Κιλκίς

Οσα θα γίνουν Ξεκινούν οι εκδηλώσεις στο Κιλκίς για τα 100 χρόνια από τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στην αντιπεριφέρεια Κιλκίς και θα ανοίξει με ημερίδα που γίνει την Τετάρτη στο Συνεδριακό Κέντρο της πόλης. Σε αυτήν θα παρουσιαστούν τα μνημεία του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι […]

Οσα θα γίνουν

Ξεκινούν οι εκδηλώσεις στο Κιλκίς για τα 100 χρόνια από τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στην αντιπεριφέρεια Κιλκίς και θα ανοίξει με ημερίδα που γίνει την Τετάρτη στο Συνεδριακό Κέντρο της πόλης. Σε αυτήν θα παρουσιαστούν τα μνημεία του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι οχυρώσεις στην κοιλάδα του Αξιού και οι γενικότερες πολιτικές μνήμες της εποχής. Παράλληλα έχουν προγραμματιστεί εκθέσεις παιδικής ζωγραφικής στις 24 Σεπτεμβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Πολυκάστρου και στις 16 Νοεμβρίου στην αντιπεριφέρεια.

Στις 30 Σεπτεμβρίου θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στο διασυμμαχικό μνημείο Πολυκάστρου και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στο ηρώο πεσόντων του βρετανικού στρατού και το ελληνικό στρατιωτικό κοιμητήριο Δοϊράνης.

Κεντρικό σημείο των εκδηλώσεων αποτελεί και η περιοδική έκθεση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς με θέμα “Αρχαιολογία εν καιρώ πολέμου: από τα χαρακώματα των μαχών στα σκάμματα των ανασκαφών”. Τα εγκαίνιά της θα γίνουν στις 11 Νοεμβρίου ενώ αντικείμενό της θα είναι τα αρχαιολογικά ευρήματα που ανακαλύφθηκαν όταν οι συμμαχικές δυνάμεις έσκαβαν χαρακώματα κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου στο Πολύκαστρο, την Αξιούπολη, το Αξιοχώρι, τον Λιμνότοπο και την Ποντοηράκλεια του Κιλκίς.

Τις εκδηλώσεις συντονίζει η Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς με συμμετοχή των Δήμων Κιλκίς και Παιονίας, του Βρετανικού Συμβουλίου, της Κοινοπολιτειακής Επιτροπής Στρατιωτικών Τάφων, της Βρετανικής Πρεσβείας, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς, του στρατιωτικού – πολεμικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, της 71ης Ταξιαρχίας “Πόντος”, της 33ης Μ/Κ Ταξιαρχίας, της Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης, πανεπιστημιακών, ερευνητών και συλλεκτών.

Ειδική αναφορά, κατά τη συνέντευξη Τύπου, έγινε στο Παγκόσμιο Συνέδριο Τουρισμού που θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο στη Θεσσαλονίκη με θέμα την ιστορική αναδρομή των δρόμων του μεταξιού στην Ευρώπη και με την παρουσία υπουργών τουρισμού από όλο τον κόσμο. Σημειώνεται ότι η Γουμένισσα Κιλκίς υπήρξε σημαντικός τόπος για το μετάξι στην Ελλάδα καθώς “φιλοξένησε” από το 1930 μέχρι το 1988 το εργοστάσιο μεταξιού “Χρυσαλίς”. Σε αυτό το μήκος κύματος, άλλη μια εκδήλωση για το πρόγραμμα τουριστικής προώθησης της περιοχής του Κιλκίς θα πραγματοποιηθεί εντός του 2019 ενώ εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν και στη Γουμένισσα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ