Εκδήλωση για τη Γενοκτονία των Ποντίων στην Πολίχνη

Με τη συμμετοχή Ποντιακών Σωματείων της περιοχής Ο Δήμος Παύλου Μελά (Τμήμα Πολιτισμού) και οι ποντιακοί σύλλογοι του Δήμου, οι Ακρίτες του Πόντου Σταυρούπολης, ο Αλέξανδρος Υψηλάντης Ηλιούπολης και η Ένωση Ποντίων Πολίχνης, υπό την αιγίδα της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, τίμησαν την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου (19 Μαΐου), στο Ανοιχτό Θέατρο […]

Με τη συμμετοχή Ποντιακών Σωματείων της περιοχής

Ο Δήμος Παύλου Μελά (Τμήμα Πολιτισμού) και οι ποντιακοί σύλλογοι του Δήμου, οι Ακρίτες του Πόντου Σταυρούπολης, ο Αλέξανδρος Υψηλάντης Ηλιούπολης και η Ένωση Ποντίων Πολίχνης, υπό την αιγίδα της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, τίμησαν την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου (19 Μαΐου), στο Ανοιχτό Θέατρο της Κρύας Βρύσης στην Πολίχνη, τη Δευτέρα 14 Μαΐου 2018.

Επανέφεραν μνήμες που όπου και να τις ακουμπήσεις πονάνε, καθώς μιλάνε για μια πρωτοφανή ιστορία πόνου και για μια ανθρώπινη τραγωδία που χτύπησε 353.000 αθώες ψυχές. Χιλιάδες πρόγονοι μας πριν από 100 και πλέον χρόνια ξεριζώθηκαν βίαια από τις πατρογονικές τους εστίες, εκτοπίστηκαν από τα σπίτια τους, έχασαν τις ζωές τους κάτω από τρισάθλιες συνθήκες στα τουρκικά στρατόπεδα συγκέντρωσης (τα περίφημα «αμελέ ταμπουρού»), με απώτερο σκοπό να εξοντωθούν από τη γη του Πόντου.

Στο Μνημείο του Πόντιου Αγωνιστή (οδός Αγνώστου Στρατιώτη), τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον Πατέρα Δημήτριο του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονος Πολίχνης και κατάθεση στεφάνων από το Δήμαρχο Δημήτρη Δεμουρτζίδη και τους Προέδρους των τριών συλλόγων και ακολούθησε η ομιλία για την Ποντιακή Γενοκτονία από τον Χαράλαμπο Γάππα, και εισήγηση με θέμα τις επιπτώσεις της γενοκτονίας στον ανθρώπινο οργανισμό από τον Καθηγητή Γεώργιο Θ. Παυλίδη, πρώην Καθηγητή Μαθησιακών Δυσκολιών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Στα πλαίσια της Εκδήλωσης Μνήμης πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Θεάτρου, δρώμενο για τα γεγονότα της δραματικής περιόδου των διωγμών, της γενοκτονίας και του ξεριζωμού των Ελλήνων του Πόντου, από τις πατρογονικές τους εστίες σε σκηνοθεσία και επιμέλεια της Γεωργίας Σιδηροπούλου, όπου και παρουσιάστηκε δρώμενο με θέμα «Η Γενοκτονία του Πόντου και οι πορείες θανάτου».

Συμμετείχαν ο Χρήστος Χαλκιάς με ψαλμούς, ο Χαράλαμπος Χαλκιάς στο μπάσο και ο Αλέξανδρος Ιωαννίδης στη λύρα, ενώ στο χώρο της εκδήλωσης λειτούργησε και Έκθεση φωτογραφικού υλικού από το αρχείο του Καθηγητή Κωνσταντίνου Φωτιάδη.

Στο τέλος της βραδιάς πραγματοποιήθηκε μια συγκινητική σιωπηλή πορεία στη μνήμη των θυμάτων, με τους συμμετέχοντες να κρατούν κεριά.

Τα δρώμενα παρακολούθησε ο Δήμαρχος του Σαν Χούστο Αργεντινής Nicolas Cuesta, επικεφαλής αντιπροσωπείας που φιλοξενεί ο Δήμος Παύλου Μελά, στο πλαίσιο Ευρωπαϊκού προγράμματος.

Διαβάστε επίσης  Με λαμπρότητα ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου στον Δήμο Παύλου Μελά (ΩΤΟ)

Παρευρέθησαν ο Γενικός Γραμματέας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Παύλος Γαλεγαλίδης, ο πρώην Περιφερειάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο επίκουρος καθηγητής της επώνυμης έδρας ποντιακών σπουδών του ΑΠΘ Κυριάκος Χατζηκυριακίδης, ο Γενικός Γραμματέας Κίμωνας Σαραφίδης, οι Αντιδήμαρχοι Ιωσήφ Αράπογλου, Στέφανος Βάρφης, Κώστας Πάντσης, οι Εντεταλμένοι Δημήτρης Αθάνατος, Σάκης Λαζαρίδης, Στάθης Σαββίδης και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Αβράαμ Κωτσίδης, Κυριάκος Τσαταλμπασίδης.

Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Δημήτρης Δεμουρτζίδης αφού ευχαρίστησε τους τρεις συλλόγους που έμπρακτα υπηρετούν την ενότητα στον ποντιακό χώρο καθώς για 4η χρονιά συνδιοργανώνουν εκδήλωση μνήμης για τη γενοκτονία, τόνισε:

«Λένε ότι η ιστορία του Πόντου είναι ταυτόσημη με πόνο, ατελείωτες πίκρες, δάκρυα και θλιβερές θύμησες. Και πώς να μην ισχύει αυτό καθώς σχεδόν όλοι γίναμε αυτήκοοι μάρτυρες θλιβερών ιστοριών. Παππούδες, γιαγιάδες, συγγενείς, όλοι έφεραν μέσα στο σεντούκι τους με τα λιγοστά τους υπάρχοντα, τέτοιες ιστορίες νόστου, πόνου και θλίψης όταν ήρθαν στη μητέρα Ελλάδα.

Πίσω από αυτές τις τραγικές σελίδες κρύβονται όμως χιλιάδες άλλες ιστορίες θάρρους, δύναμης και λεβεντιάς. Πάνω σε αυτές σφυρηλατήθηκε η επόμενη γενιά των Ποντίων που δεν ξέχασε την ιστορία της, πάλεψε γι’ αυτήν και δεν έπαψε να διεκδικεί το αυτονόητο.

Σήμερα σκύβουμε ευλαβικά το κεφάλι μας και θυμόμαστε με αξιοπρέπεια τη θυσία των προγόνων μας. Αυτή τη μέρα χτυπάμε τη σκονισμένη πόρτα της ιστορίας και επισκεπτόμαστε τα σπίτια των ηρώων της Ποντιακής Γενοκτονίας. Ανοίγουμε τα παράθυρά τους και αφήνουμε άπλετο φως να χυθεί σε όλες τις χαραμάδες ώστε να λάμψει κάθε σπιθαμή της ιστορίας. Να δουν ότι είμαστε εδώ, αγωνιζόμαστε για την αναγνώριση των ιστορικών δικαίων, τους θυμόμαστε και φωνάζουμε «παρών».

Σε αυτήν μας την προσπάθεια οφείλουμε να δράσουμε με λογική και νηφαλιότητα και να διαχωρίσουμε τη θέση μας από φανατισμούς, μισαλλοδοξίες και τυφλό μίσος. Ύψιστο χρέος μας η διατήρηση της ιστορικής μας μνήμης και χωρίς ίχνος ρεβανσισμού ζητούμε το αυτονόητο: αφενός την αναγνώριση της Ποντιακής Γενοκτονίας και την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας και αφετέρου να παραδοθεί επιτέλους η Τουρκία στην ιστορική κρίση.

Όσα χρόνια και αν περάσουν δεν θα ξεχάσουμε.

Θα συγχωρήσουμε αλλά δεν θα ξεχάσουμε».

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Ιωσήφ Αράπογλου, ευχαριστεί θερμά την Ελληνική Αστυνομία, την Τροχαία και τη Δημοτική Αστυνομία Παύλου Μελά, που φρόντισαν για την ασφάλεια των πολιτών.