Εκδήλωση για τον καρκίνο του μαστού «Άλμα Ζωής» Ν. Θεσσαλονίκης

Τι συζητήθηκε στη δράση που οργανώθηκε το Σάββατο

Τι συζητήθηκε στη δράση που οργανώθηκε το Σάββατο

Ενημερωτική εκδήλωση για τον καρκίνο του μαστού πραγματοποίησε ο Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο του Μαστού «Άλμα Ζωής» Ν. Θεσσαλονίκης στο Πολιτιστικό Κέντρο Ευόσμου.

Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η ευαισθητοποίηση του κοινού απέναντι στο θέμα του καρκίνου του μαστού -ο οποίος αποτελεί την πρώτη ασθένεια σε αριθμό κρουσμάτων στον γυναικείο πληθυσμό.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο υποψήφιος δήμαρχος Κορδελιού- Ευόσμου, επικεφαλής της παράταξης «Ξεκινάμε από την αρχή» Ιωάννης Καμαρινός έστειλε το δικό του μήνυμα στήριξης σε πρωτοβουλίες που συμβάλλουν στην ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα υγείας, όπως οι δράσεις του συλλόγου «Άλμα Ζωής».

«Για πολλούς από εμάς είναι κυρίαρχη η αίσθηση ότι ο καρκίνος δεν μας αφορά, αφορά μόνο τον άλλο, έναν γνωστό ή τον διπλανό μας. Δεν είναι έτσι. Ο καρκίνος δεν κάνει διακρίσεις, αντιθέτως είναι υπόθεση όλων μας» τόνισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Καμαρινός.

«Υποχρέωση κάθε σύγχρονης Πολιτείας είναι οι ασθενείς να έχουν άμεση πρόσβαση σε όλα τα πρωτόκολλα θεραπείας, να προσφέρεται αξιόπιστη και αποτελεσματική φροντίδα σε όσους δίνουν μάχη με τον καρκίνο. Αλλά και στην τοπική αυτοδιοίκηση θα πρέπει να αναγνωρίσουμε τη σημασία της πρόληψης και μέσω των δημοτικών ιατρείων να προσφέρουμε τη δυνατότητα δωρεάν μαστογραφίας αλλά και έγκυρη ενημέρωση για όλες» τόνισε ο υποψήφιος δήμαρχος Κορδελιού- Ευόσμου.

«Στο παρελθόν οι γυναίκες δεν τολμούσαν να κατονομάσουν τη συγκεκριμένη ασθένεια. Σήμερα, είναι ξεκάθαρο ότι οι γυναίκες πρέπει να μιλούν, να μοιράζονται, να συνειδητοποιούν ότι δεν είναι μόνες και δεν είναι οι μόνες» πρόσθεσε ο κ. Καμαρινός.

Διαβάστε επίσης  "Η Γιορτή του Παραγωγού" στο σύγχρονο παντοπωλείο Olicatessen

Για την πρόληψη και αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού μίλησε ο ειδικός χειρούργος μαστού Σταύρος Ιντζές. Σύμφωνα με τον κ. Ιντζέ καρκίνος του μαστού είναι θεραπεύσιμος . Όσον αφορά στην πρόληψη επεσήμανε πως εξασφαλίζεται μέσω του υγιεινού τρόπου ζωής, της διατροφής και της άσκησης και του τακτικού ελέγχου . «Η πρώτη μαστογραφία συστήνουμε να γίνει στην ηλικία 35-40. Από τα 40 και μετά ετήσια μαστογραφία μαζί με υπερηχογράφημα. Φυσικά μεγάλο ρόλο παίζει η κληρονομικότητα, όπου εκεί η γυναίκα οφείλει να ξεκινήσει τις εξετάσεις της νωρίτερα».

Η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο του Μαστού «Άλμα Ζωής» Ν. Θεσσαλονίκης Ρίκα Γιουβανέλλη από την πλευρά της ενημέρωσε το κοινό για τις δράσεις του συλλόγου λέγοντας χαρακτηριστικά: «Κινητοποιούμε τις γυναίκες να εξεταστούν επί τόπου, να κάνουνε –εφόσον απαιτείται– μαστογραφία. Ετησίως προσφέρουμε σημαντικό αριθμό δωρεάν μαστογραφιών σε ανασφάλιστες γυναίκες, σε συνεργασία με τοπικά ακτινολογικά εργαστήρια». Επιπλέον, η ενημέρωση γίνεται «μέσω ομιλιών για ιατρικά, θέματα νέων τεχνολογιών, καινοτόμων φαρμάκων, διατροφής και άσκησης, αλλά και στιλ και μακιγιάζ», καίρια θέματα για τις γυναίκες που έρχονται αντιμέτωπες με τον καρκίνο του μαστού. Εξίσου σημαντική, σύμφωνα με την κ. Γιουβανέλλη, είναι η συμβολή των εθελοντριών του Συλλόγου η στήριξη των οποίων «αποτελεί τη μεγάλη αγκαλιά ενσυναίσθησης για όλες εμάς».

Τέλος, η εκπαιδευμένη εθελόντρια και μητέρα τριών παιδιών Ιωάννα Δουμάνη μίλησε για την προσωπική της εμπειρία: «Με είχε καταβάλει ο φόβος και ο θρήνος που ακολουθεί τον καρκίνο. Η ζωή όμως είναι ένα όνειρο. Αποφάσισα να την ακολουθήσω. Δε το έβαλα κάτω. Είμαι ικανή και μπορώ να τα καταφέρω, είπα στον εαυτό μου. Μην αμφιβάλλετε ποτέ για τη δύναμη που έχετε μέσα σας. Ακόμα και αν κάποια στιγμή αισθάνεστε αδύναμοι, ζητήστε βοήθεια».