Επίσκεψη στο μεγαλύτερο κτίριο της Ευρώπης (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

σαν σήμερα

Η χρυσή έπαυλη των Τσαουσέσκου στο Βουκουρέστι Παλάτι του Λαού, Παλάτι της Βουλής, Μέγαρο της Ανοιξης… Αυτές είναι οι ονομασίες που προσέδωσαν στο μνημειώδες κτίσμα, η κατασκευή του οποίου οφείλεται στο μεγαλεπήβολο όραμα του τότε προέδρου της Ρουμανίας, Νικολάε Τσαουσέσκου. Χτισμένο σε ένα λόφο του Βουκουρεστίου, κοντά στην πλατεία Ουνίρι (Unirii), είναι το δεύτερο μεγαλύτερο […]

Η χρυσή έπαυλη των Τσαουσέσκου στο Βουκουρέστι

Παλάτι του Λαού, Παλάτι της Βουλής, Μέγαρο της Ανοιξης… Αυτές είναι οι ονομασίες που προσέδωσαν στο μνημειώδες κτίσμα, η κατασκευή του οποίου οφείλεται στο μεγαλεπήβολο όραμα του τότε προέδρου της Ρουμανίας, Νικολάε Τσαουσέσκου.

Χτισμένο σε ένα λόφο του Βουκουρεστίου, κοντά στην πλατεία Ουνίρι (Unirii), είναι το δεύτερο μεγαλύτερο διοικητικό κτίριο στον κόσμο μετά το Πεντάγωνο στις ΗΠΑ, απλωμένο σε μια έκταση 359 χιλ. τ.μ. καθώς και το μεγαλύτερο της Ευρώπης. Σήμερα, ένα μέρος του λειτουργεί ως Μουσείο και αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες τουρίστες από όλο τον κόσμο.

Η έμπνευση, η κατασκευή και η καταστροφή του ιστορικού κέντρου
Είναι γεγονός πως όλοι οι απολυταρχικοί ηγέτες και δικτάτορες χαρακτηρίζονται από τη μεγαλομανία και την επίδειξη ισχύος και πλούτου. Ετσι και ο Νικολάε Τσαουσέσκου, Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Ρουμανίας και Γενικός Γραμματέας του Ρουμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος, θέλησε να κάνει κάτι εντυπωσιακά μεγάλο, θέλοντας να ξεπεράσει την επιβλητικότητα των κυβερνητικών κτιρίων στη Βόρεια Κορέα, την οποία είχε επισκεφθεί. Ηθελε να δημιουργήσει ένα κολοσσιαίο έργο, το οποίο θα συμβόλιζε τη δύναμη του καθεστώτος και φυσικά θα χρησιμοποιούσε ο ίδιος.


Αρχισε λοιπόν να χτίζεται το 1984, με σκοπό να στεγάσει τις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του Κ. Κ. Ρουμανίας, το γραφείο του προέδρου, καθώς και διάφορα υπουργεία και κρατικές υπηρεσίες. Μέχρι το 1989, όταν ο Τσαουσέσκου ανατράπηκε από την εξουσία, μόνο η στέγη του έμενε να ολοκληρωθεί.

Δείτε εικόνες από το μεγαλύτερο κτήριο στην Ευρώπη στην αποστολή του Life-Events.gr στην Ρουμανία

Για να κατασκευαστεί ωστόσο το γιγαντιαίο οικοδόμημα, καταστράφηκε το 20% του ιστορικού κέντρου της ρουμανικής πρωτεύουσας!!! Κυριολεκτικά ισοπεδώθηκαν περίπου 7000 κατοικίες και βέβαια αρκετά ιστορικά μνημεία, μεταξύ αυτών και αρκετές βυζαντινές εκκλησίες.


Μέσα στα πέντε χρόνια της οικοδόμησής του, από το 1984 ως το 1989, εργάστηκαν ασταμάτητα 20.000 εργάτες σε τρεις εναλλασσόμενες 24ωρες βάρδιες των οκτώ ωρών. Η σχεδίαση του οικοδομήματος, σε ψευδονεοκλασικό ρυθμό, ανατέθηκε από τον ίδιο τον Τσαουσέσκου σε μια νεαρή και άγνωστη αρχιτέκτονα, την Ανκα Πετρέσκου (Anca Petrescu), πλην όμως για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκαν πάνω από 700 αρχιτέκτονες.

Νούμερα που ζαλίζουν
Το δεκατεσσάρων ορόφων κτίριο με τα οκτώ υπόγεια, υψώνεται στα 80 περίπου μέτρα, εκτείνεται σε μια επιφάνεια 66.000 τμ και έχει συνολικό εμβαδόν 364.000 τμ. Δηλαδή είναι μεγαλύτερο από 50 γήπεδα ποδοφαίρου! Οι διαστάσεις του κτιρίου είναι 270 μήκος, 240 πλάτος, ύψος 84 μέτρα αλλά και βάθος 92 μέτρα.


Οι διαστάσεις του το έφεραν να είναι το δεύτερο μεγαλύτερο διοικητικό κτίριο στον κόσμο, μετά το Πεντάγωνο των ΗΠΑ και το τρίτο σε όγκο, μετά τη βάση εκτοξεύσεως πυραύλων του Ακρωτηρίου Κανάβεραλ αλλά και την πυραμίδα του Μεξικού.


Περιλαμβάνει 3.200 δωμάτια, 1000 εξ αυτών ξεχωριστά διακοσμημένα με μοναδικό διάκοσμο, 60 διαδρόμους, 60 αίθουσες υποδοχής και ένα μεγάλο πυρηνικό καταφύγιο είκοσι μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης! Είναι φτιαγμένο από μάρμαρο, 3.500 τόνους κρύσταλλου και 900.000 τόνους ξύλου. Στο πάτωμά του απλώνεται το μεγαλύτερο χαλί του κόσμου και από την οροφή του κρέμεται ο μεγαλύτερος πολυέλαιος (συνολικά έχει 2800).

Τις επιφάνειές του καλύπτουν ένα εκατομμύριο τ.μ. μαρμάρου αρίστης ποιότητας ενώ για τη διακόσμησή και την ασφάλεια του χρειάστηκαν 700.000 τόνοι ατσαλιού και χαλκού. Στα υπόγεια πάρκινγκ του υπάρχουν θέσεις για 20.000 αυτοκίνητα. Το κόστος της οικοδόμησής του ανήλθε στο 30% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος της Ρουμανίας! Το 2006 το κόστος συντήρησης έφτασε τα 4 δισ. δολάρια.

Μέσα στο παλάτι με την κάμερα του Life-Events.gr
Με την κάμερα του Life-Events.gr μπορείτε να πάρετε μία γεύση από το «Παλάτι του Λαού»  δηλ. μόλις το 4% που είναι διαθέσιμο στο ευρύ κοινό. Εντυπωσιακές αίθουσες με πολυελαίους φτιαγμένους από 2,5 τόνους κρυστάλλου, κουρτίνες χρυσοκεντημένες από μοναχές σε μοναστήρι της Μολδαβίας, πόρτες φτιαγμένες με ξύλο από το Κονγκό, πατώματα και σκάλες από ρουμάνικο μάρμαρο, 200.000 χειροποίητα μάλλινα χαλιά είναι μόνο μερικά απ’ αυτά που θα αντικρίσετε.


Ανεβαίνοντας τη μαρμάρινη σκάλα, για την οποία λέγεται πως ο ρουμάνος δικτάτορας τη γκρέμισε 7 φορές, ώστε να προσαρμοστεί στο διασκελισμό του (είχε ύψος μόλις 1,66 ), θα δείτε τη ρουστίκ ξύλινη αίθουσα με τη στρογγυλή τράπεζα και τις κρυφές πόρτες, που προοριζόταν για συσκέψεις του Κομμουνιστικού Κόμματος.


Στην πολυτελή σάλα δεξιώσεων υπάρχει γυάλινη οροφή που ανοίγει, ώστε να μπορεί να προσγειωθεί ελικόπτερο ενώ στα υπόγεια, εκτός από αίθουσα κινηματογράφου (λέγεται ότι ο Νικολάι Τσαουσέσκου αγαπούσε ιδιαίτερα τις αμερικανικές ταινίες), ξεκινούν μυστικές σήραγγες που καταλήγουν στο Μετρό και σε δημόσια κτίρια. Μία άλλη λεπτομέρεια είναι πως στο Παλάτι δεν υπάρχει aircondition και αυτό γιατί ο Τσαουσέσκου φοβόταν μήπως τον δηλητηριάσουν.

Σήμερα στεγάζει τη Βουλή και είναι Μουσείο
Μετά την πτώση του κομουνιστικού καθεστώτος, το κτίριο έγινε αντικείμενο προβληματισμού και συζητήσεων και προτάθηκε ακόμη και η κατεδάφισή του. Τελικά, η ρουμανική εθνοσυνέλευση αποφάσισε να μεταφέρει εκεί τις εργασίες της και το κτίριο μετονομάστηκε σε «Παλάτι της Βουλής». Σήμερα στεγάζει τη Βουλή και τη Γερουσία, ένα διεθνές συνεδριακό κέντρο, ενώ κάποιες από τις αίθουσες είναι προσβάσιμες στο κοινό, αφού το οικοδόμημα είναι πλέον ένα από τα αξιοθέατα του Βουκουρεστίου.





Το παραπάνω σχήμα απεικονίζει όλο το κτήριο σε μικρογραφία ενδοδαπέδιου μαρμάρου σε όλο το μήκος των διαδρόμων.

Με πληροφορίες από wikepedia.org, unblock.gr, travelstyle.gr