Φεστιβάλ Παιδείας 2018 στους Βυζαντινούς Νερόμυλους στην Πολίχνη

Το τριήμερο 24-26 Μαΐου

Τρία μοναδικά καλλιτεχνικά αφιερώματα θα έχει την ευκαιρία να δει ο κόσμος που θα επισκεφθεί την Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο 24, 25, 26 Μαϊου, τους εμβληματικούς Βυζαντινούς Νερόμυλους Πολίχνης, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Παιδείας 2018.

Το Πρόγραμμα στο Ανοιχτό Θέατρο Βυζαντινών Νερόμυλων

ΠΕΜΠΤΗ 24 ΜΑΙΟΥ, ώρα 20:30

Συναυλία από την κλασική ορχήστρα, μικρά κλασικά σύνολα και χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Πολίχνης της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης «ΙΡΙΣ» με κλασική μουσική και ξένα τραγούδια.

Υπεύθυνη: Πελαγία Τσοπουρίδου, Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Δημοτικού Ωδείου Πολίχνης

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25 ΜΑΙΟΥ, ώρα 20:30

Συναυλία από τα μουσικά σύνολα και χορωδία με πρόγραμμα ποικίλης μουσικής του Δημοτικού Ωδείου Σταυρούπολης της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης «ΙΡΙΣ»

Υπεύθυνος: Φώτης Τερζής, Καλλιτεχνικός Διευθυντής Δημοτικού Ωδείου Σταυρούπολης

ΣΑΒΒΑΤΟ 26 ΜΑΙΟΥ, ώρα 20:30

Μαθητές του Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης παρουσιάζουν το μουσικό σύνολο «Μουσικές του κόσμου».

Μουσικοθεατρικό δρώμενο με στοιχεία Μαύρου Θεάτρου σε μουσική Σταύρου Λάντσια “Ο θάνατος του ταύρου” και Θεοδώρα Καλογήρου (μαθήτρια Β΄Λυκείου) “Βαπτίζοντας το Σύμπαν”.

Υπεύθυνοι: Καρπίδα Ελένη – Σβορώνου Λουκία (καθηγητές Μουσικής)

Μαθητές του Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης παρουσιάζουν το Σύνολο Μοντέρνας Μουσικής με Rοck τραγούδια.

Υπεύθυνος: Κωνσταντίνος Ζαφειρίου (καθηγητής Μουσικής)

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 2018 «Οι γειτονιές του κόσμου»

Το Τμήμα Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Παύλου Μελά παρουσιάζει μαζί με τη σχολική κοινότητα τη πιο μεγάλη γιορτή της ψυχής, το ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 2018 «Οι γειτονιές του κόσμου» που θα ολοκληρώσει το φετινό ταξίδι του, τη Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018.

Πληροφορίες

ΤΜΗΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ

2313 302 831, 931

ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΩΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΝΕΡΟΜΥΛΩΝ ΠΟΛΙΧΝΗΣ

Το αρχαιολογικό πάρκο των Βυζαντινών Νερόμυλων Πολίχνης συνδυάζει το φυσικό κάλλος, την ιστορική σημασία, την ευκολία πρόσβασης και τη λειτουργικότητα. Στο παρελθόν η περιοχή ήταν τόπος εκδρομών και αναψυχής για τους Θεσσαλονικείς, λόγω της παραδείσιας ομορφιάς της ενώ με απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου κηρύχθηκε ”Μνημείο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Χρόνων”.

Το Ανοιχτό Θέατρο των Βυζαντινών Νερόμυλων της Πολίχνης, χωρητικότητας 500 ατόμων, ιστορικό τοπόσημο, χώρος απαράμιλλης ομορφιάς και πολιτισμού, άνοιξε τις πύλες του για το κοινό το Σεπτέμβριο του 2015, μετά από πολλά χρόνια αχρησίας.

Η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, υπό τη διεύθυνση του Χάρη Ηλιάδη, είχε παρουσιάσει τότε μια μοναδική συναυλία, σε μια πετυχημένη σύμπραξη του Δήμου Παύλου Μελά και του Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών. Έκτοτε, το νερό κύλισε στα «μυλοτόπια» της ιστορίας και έβαλε για τα καλά το Ανοιχτό Θέατρο των Βυζαντινών Νερόμυλων στο χάρτη της πολιτιστικής ατζέντας ολόκληρης της πόλης. Τα καλοκαίρια του 2016 και του 2017, παρουσιάστηκαν μοναδικές μουσικές βραδιές από τα σχήματα της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης ΙΡΙΣ Δήμου Παύλου Μελά, ενώ στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Σεπτέμβριος όπως Πολιτισμός των τελευταίων δύο ετών, οι θεατές είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν κλασικά μουσικά αριστουργήματα, αλλά και σύγχρονες διασκευές τους, ποιοτικές μουσικές και θεατρικές βραδιές που οργάνωσε το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Παύλου Μελά.

Δείτε επίσης:   Μαθητικός αγώνας δρόμου σήμερα στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου

Στις 12 Ιουλίου 2017, έπεσε η αυλαία για τις Ημέρες Θεάτρου 2017 του Δήμου Παύλου Μελά με κωμωδία του Τάσου Παλαντζίδη.

Η πρόσβαση στους Βυζαντινούς Νερόμυλους Πολίχνης Δήμου Παύλου Μελά γίνεται με το αστικό λεωφορείο Νο 1, από τα ΚΤΕΛ με τερματικό σταθμό το Carrefour Ευκαρπίας.Η συγκεκριμένη γραμμή διέρχεται από τις κεντρικές στάσεις της Πολίχνης και της Σταυρούπολης (πληροφορίες www.oasth.gr). Επίσης με τα λεωφορεία Νο 28, 29.Οδικώς, η πρόσβαση γίνεται από την περιφερειακή οδό μέσω της εξόδου για το Γενικό Νοσοκομείο Παπαγεωργίου και το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο.

Ο ΝΕΡΟΜΥΛΟΣ : ΜΙΑ ΣΟΦΗ ΜΗΧΑΝΗ ΣΤΟ ΜΥΛΟΤΟΠΙ ΠΟΛΙΧΝΗΣ

O Nερόμυλος ήταν μια σοφή στη σύλληψή της μηχανή, με απλή κτηριολογική δομή και εξοπλισμό. Λειτουργούσε απολύτως οικολογικά, δίνοντας νερό ο ένας στον άλλο. Απαιτούσε διπλή παροχή νερού και στηριζόταν στη μετατροπή της δύναμης της υδατόπτωσης σε κινητική ενέργεια και στη μεταφορά της περιστροφικής κίνησης της φτερωτής και του κάθετου άξονα στη μυλόπετρα, χωρίς την παρεμβολή γραναζιού.

Οι Νερόμυλοι αποτελούσαν την πιο διαδεδομένη μηχανή των βυζαντινών και μεταβυζαντινών χρόνων, που αντικατέστησε τη βαριά χειρωνακτική εργασία.

Κατείχαν πρωτεύουσα σημασία στο βυζαντινό οικονομικό σύστημα, δεδομένου ότι αποτελούσαν τη βάση της πρωτογενούς παραγωγής και εισέφεραν σημαντικά φορολογικά έσοδα στα κρατικά ταμεία.

Χρησιμοποιήθηκαν ανά τους αιώνες για άλεση καρπών, αλλά και σύνθλιψη μπαρούτης και ελαιοκάρπων για παραγωγή ελαιόλαδου, σφυρηλάτηση μετάλλων, επεξεργασία υφασμάτων (ρασοτριβή – μαντάνι), πριόνισμα, κίνηση κεραμικού τροχού κ.λ.π.

Σχετικές δημοσιεύσεις