Φόβοι για την αφρικανική πανώλη των χοίρων στη Θεσσαλονίκη

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας παίρνει τα μέτρα της

Μετά τα κρούσματα στην γειτονική Βουλγαριά, ο αντιπεριφερειάρχης, Αγροτικής Οικονομίας, Σωτήρης Μπάτος, δήλωσε ότι η αφρικανική πανώλη στους χοίρους εντοπίστηκε και στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, με την Περιφέρεια να εντείνει τους ρυθμούς της προετοιμασίας της.

Το πρόβλημα, σύμφωνα με τον κ. Μπάτο ξεκίνησε από την Πολωνία, φτάνοντας στην Βουλγαρία όπου και άφησε αρκετά κρούσματα, ενώ, όπως είπε: «Στον Προμαχώνα έχουμε ήδη εγκαταστήσει ειδικούς ψεκαστήρες για τις νταλίκες και τα μεγάλα φορτηγά που περνούν από τα σύνορα. Παράλληλα έχουν δημιουργηθεί και από το αρμόδιο υπουργείο ομάδες κυνηγών καταστολής που βγαίνουν για να σκοτώνουν τους αγριόχοιρους και σε μέρες εκτός ημερών που επιτρέπεται το κυνήγι, ώστε να μειωθεί ο πληθυσμός και να μειωθεί και το πρόβλημα».

Στην συνέχεια ο αντιπεριφερειάρχης δεν παρέλειψε να συμβουλέψει τους ιδιοκτήτες κτηνοτροφικών μονάδων λέγοντας ότι: «Θα πρέπει να υπάρχει ειδική τάφρος σε αυτές και να απολυμαίνονται τα αυτοκίνητα που εισέρχονται στις μονάδες ώστε και οι κτηνοτρόφοι να προστατέψουν οι ίδιοι την περιουσία τους», ενώ ανέφερε πως σε περίπτωση που θα υπάρξει επιβεβαιωμένο κρούσμα, η ανταπόκριση θα είναι άμεση, καθώς υπάρχει, πλέον, η μέγιστη δυνατή ετοιμότητα.

Συντάκτης 

Σχετικές δημοσιεύσεις